Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Ψαλτική Μεγαλοεβδομάδα και Πάσχα 2023 στην Κων/πολη.

Την τέταρτη κατά σειράν μεγαλοεβδομάδα με την Ανάσταση και το Πάσχα του 2023 έζησα ως Ψάλτης στην Κων/πολη. Και παρόλο που έχω την εμπειρία και τις αναμνήσεις των προηγούμενων -για τις οποίες είχα γράψει σχετικά σε αναρτήσεις μου πάλι εδώ- εν τούτοις ένιωσα την ίδια αγωνία ώστε να την βγάλω υγιής και με καλή φωνή, άνοιξα όπως κάνω τόσα χρόνια που ψάλλω τα μουσικά βιβλία για κάποιες επαναλήψεις και γενικά είχα την ίδια ανησυχία να ανταπεξέλθω σε όλες τις πολλές ψαλτικές υποχρεώσεις με επάρκεια και με καλή διάθεση. 

Ευτυχώς όλα κύλησαν ομαλά με τάξη και με ηρεμία. Δύο ήταν τα ιδιαίτερα της εφετεινής μεγαλοεβδομάδας. Το ένα ότι απουσίαζε ο Αρχιερατικός επόπτης της περιφέρειας Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.Μάξιμος, επειδή ήταν Πατριαρχικός επίτροπος και κάθε μέρα βρισκόταν στον Πάνσεπτο Πατρ.ναό στο Φανάρι, λόγω απουσίας του Πατριάρχου στην γενέτειρά του Ιμβρο. Το δεύτερο ότι την έψαλλα ως οφικκιάλος πλέον της Μεγάλης Εκκλησίας, καθ' ότι το οφίκκιο του Αρχ.Μαϊστορος μού το απένειμε ο Παναγιώτατος τον Σεπτέμβριο του 2022. Επειδή οι λειτουργούμενοι ναοί της περιφέρειας είναι δέκα, έγινε ειδικό πρόγραμμα με το οποίο καθορίστηκαν κάθε μέρα σε ποιόν ναό θα γίνονται οι ακολουθίες, ποίος Αρχιερεύς θα παρίστατο και ποίοι θα έψαλλαν. Θα ήταν παράλειψη αν δεν ανέφερα την ψαλτική βοήθεια που είχαμε εγώ και ο αριστερός Ψάλτης της περιφέρειας Σταύρος, από δύο νέους που ήλθαν στην Πόλη για τις άγιες αυτές ημέρες. Ηταν ο φίλος Ραφαήλ Ξανθόπουλος φοιτητής και ο συμπατριώτης μου Μελάς Σπύρος, επίσης φοιτητής. Τους ευχαριστώ θερμά. 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΪΩΝ ΠΡΩΪ-ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΥΨΩΜΑΘΕΙΩΝ.      Σε αυτή την ιστορική εκκλησία στην οποία έψαλλαν τόσοι και τόσοι Ψάλτες της παλαιάς ανθούσας στην περιοχή των Υψωμαθείων ομογένειας, τελέσθηκε ο όρθρος και η Θ.Λειτουργία. Χοροστάτησε και λειτούργησε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Προύσσης κ.Ιωακείμ. Ενας ευγενέστατος και λίαν δραστήριος Αρχιερέας της Μεγ.Εκκλησίας. Προσήλθαν αρκετοί πιστοί, με καταγωγή κυρίως από Αντιόχεια με βάγια και άνθη. Ως ψαλτικό ενθύμιο παραθέτω σε βίντεο το Δοξαστικό των αίνων σε μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΪΩΝ ΕΣΠΕΡΑΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΑΣ. Σε αυτόν τον μικρό αλλά ευρισκόμενο στο ίδιο σημείο από τα Βυζαντινά χρόνια και με εκπληκτική ηχητική ναό, τελέσθηκε η ακολουθία του Α' Νυμφίου (Ορθρος Μ.Δευτέρας). Χοροστάτησε ο ίδιος με το πρωϊ Αρχιερεύς. Είναι χρήσιμο να αναφέρω ότι στις ακολουθίες των Νυμφίων στην Κ/πολη, οι περισσότεροι Αρχιερείς και ο Πατριάρχης χοροστατούν από παραθρονίου και φέρουν αντί εγκολπίου Σταυρό. Από την εν λόγω ακολουθία παραθέτω το Δόξα των αίνων "Κύριε ερχόμενος προς το πάθος.." που το ψάλλω από την Μεγ.εβδομάδα του Πρίγγου.
ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΣΠΕΡΑΣ-ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΚΟΝΤΟΣΚΑΛΙΟΥ. Σε αυτόν τον περικαλλή ναό, με τα εντυπωσιακά μάρμαρα και την αρχιτεκτονική του, τελέσθηκε ο Ορθρος της Μ.Τρίτης. Χοροστάτησε πάλι ο Σεβ/τος Προύσσης. Με ελάχιστους πιστούς, αφού ο ναός βρίσκεται σε μία δύσκολη συγκοινωνιακά περιοχή, με κατοίκους μετανάστες και ελάχιστους εναπομείναντες Ρωμιούς. Παραθέτω σε βίντεο το Δόξα "Του κρύψαντος το τάλαντον..." 
ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΕΣΠΕΡΑΣ-ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΒΛΑΓΚΑΣ. Σε αυτόν τον ιστορικό ναό, όπου έψαλλαν πολλοί επώνυμοι Ψάλτες όπως ο Διδάσκαλος Ψάχος, ο τέως Πρωτοψάλτης Λ.Αστέρης κ.α, υπό καταρρακτώδη βροχή και χειμωνιάτικο κρύο, τελέσθηκε η ακολουθία του Ορθρου της Μ.Τετάρτης. Χοροστάτησε ο πολιός Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ.Μελίτων. Από την ακολουθία παραθέτω σε βίντεο το Δόξα των αίνων "Η αμαρτωλός...."
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΕΣΠΕΡΑΣ-ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ-ΑΓΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΥΨΩΜΑΘΕΙΩΝ. Στον τεράστιο και λαμπρό ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης Υψωμαθείων (Γεδηκουλέ), κάθε χρόνο τελείται η μεγάλη ακολουθία των παθών. Ετσι και φέτος. Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ.Μελίτων. Ψάλλαμε με τον αριστερό Ψάλτη της περιφέρειας Σταύρο, λιτά και κατανυκτικά από την Μ.Εβδομάδα του Πρίγγου, όλα τα γνωστά και σπουδαία μέλη. Υπήρξε ικανός αριθμός πιστών που προσήλθαν στην ακολουθία. Από την όλη ακολουθία παραθέτω σε βίντεο το Δόξα Εξέδυσάν με, αλλά το σύντομο, το απλό, το λιτό στην υπέροχη σύνθεση του Πέτρου, όπως το μετέφερε ο Πρίγγος.
ΜΕΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΩΪ-ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΕΣ-ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ-ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΠΚΑΠΙ. Στα δυτικά πάλαι ποτέ Βυζαντινά τείχη και σχεδόν εφαπτόμενος της πύλης Ρωμανού, είναι ο εν λόγω επίσης ιστορικός ναός. Εψαλλαν και σε αυτόν σπουδαίοι Ψάλτες. Σε αυτόν με αναμμένες τις ξυλόσομπες, τελέσθηκαν οι σχετικές ακολουθίες το πρωϊ της Μεγ.Παρασκευής. Με τους χοτζάδες να ακούγονται σε υπερβολική ένταση και τα γύρω τζαμιά να είναι γεμάτα κόσμο, αφού οι Μουσουλμάνοι έχουν αυτήν την περίοδο Ραμαζάνι και η Παρασκευή είναι η βασική μέρα λατρείας γι αυτούς. Χοροστάτησε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Προύσσης κ.Ιωακείμ. Και από αυτές τις ακολουθίες παραθέτω σε βίντεο το περίφημο Δοξαστικό των αποστίχων "Σε τον αναβαλλόμενον ....", σε μέλος Πέτρου, εκδοχή Πρίγγου.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΣΠΕΡΑΣ-ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ=ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΒΛΑΓΚΑΣ. Με αρκετούς πιστούς διαφόρων εθνικοτήτων έγινε η ακολουθία του Επιταφίου θρήνου στον εν λόγω ιερό ναό. Προέστη της ακολουθίας ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ.Μελίτων. Από την ακολουθία αυτή παραθέτω ένα μικρό βίντεο με το πρώτο εκ των αργών Αναστάσιμων Ευλογηταρίων του Πέτρου, όπως είθισται να ψάλλονται αυτά κατά την Μεγ.Παρασκευή.
ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟΝ ΠΡΩΪ-ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ-ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΑΣ. Η όλη ακολουθία της πρώτης Ανάστασης όπως συνηθίσαμε να την λέμε,θεωρώ ότι είναι από τις πλέον ευφρόσυνες και μουσικά πλήρεις ακολουθίες. Και κάθε Ψάλτης μπορεί να την απολαύσει ψαλτικά όταν βέβαια οι λειτουργοί δεν κυνηγούν την ώρα. Μαζί λοιπόν με τον φίλο Ραφαήλ, ψάλλαμε με άνεση όλα τα πρέποντα. Χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ξανθουπόλεως κ.Παϊσιος. Παραθέτω από την όλη ακολουθία το υπέροχο Δοξα των εσπερίων "Την σήμερον μυστικώς..." σε μέλος Πέτρου. Τον υπέροχο αντί χερουβικού ύμνο "Σιγησάτω πάσα σαρξ..." που έψαλλα σε μέλος του Ιακώβου και βγήκε θαυμάσια, θα τον αναρτήσω χωριστά, σε άλλη ιδιαίτερη ανάρτηση.
Αμέσως μετά την απόλυση πήγα στο Φανάρι. Και συναντήθηκα εκεί για "Αναστάσιμο" πλέον καφέ με τους φίλους τον Αρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.Ε κ.Νεοχωρίτη, και τον Πρωτοψάλτη της Μητροπόλεως Δέρκων κ.Χατζόπουλο. Σε καφενείο εκεί στα στενά του Φαναρίου, που τόσοι Πρωτοψάλτες Λαμπαδάριοι και Δομέστικοι απολάμβαναν τον καφέ τους, δίπλα στα πάλαι ποτέ τείχη των Βυζαντινών. 
ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΣΠΕΡΑΣ-ΑΝΑΣΤΑΣΗ-ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΒΛΑΓΚΑΣ. Η Ανάσταση και η εν συνεχεία Θ.Λειτουργία, τελέσθηκε σε δύο ναούς της περιφέρειας. Στην Βλάγκα στους Αγ.Θεοδώρους και στα Ψωμαθειά στον Αγιο Κων/νο. Εγώ μαζί με τον συμπατριώτη φοιτητή Σπύρο ψάλλαμε στην Βλάγκα. Λειτούργησε ο Επίσκοπος Ξανθουπόλεως κ.Παϊσιος. Ηταν εντυπωσιακή η προσέλευση πιστών. Γέμισε ο ναός. Και ήταν διαφόρων εθνικοτήτων. Στο προαύλιο του ναού που έγινε η Ανάσταση το Χριστός Ανέστη εκτός από τα Ελληνικά ψάλθηκε στα Γεωργιανά, στα Ρωσικά, στα Αραβικά και στα Τουρκικά. Και παρέμειναν πολλοί να κοινωνήσουν ως το τέλος περί τις δύο την νύκτα. Από την όλη ακολουθία παραθέτω σε βίντεο τον ευφρόσυνο ύμνο-καταβασία "Φωτίζου-φωτίζου.." σε σύντομο μέλος που έψαλλα αντί Αξιον εστίν.  
Ο κύκλος της μεγαλοεβδομάδος έκλεισε το μεσημέρι της  Κυριακής του Πάσχα με την πρόσκληση από τον Πατριαρχικό Επίτροπο τον λίαν σεβαστό και αγαπητό Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ.Μάξιμο, να παρακαθήσω στην επίσημη Πατριαρχική τράπεζα. Εκεί σε Αναστάσιμο και ευφρόσυνο κλίμα, μαζί με άλλους προσκεκλημένους Μητροπολίτες, οφικκιάλους και επισήμους επισκέπτες από Ελλάδα, νιώσαμε την Φαναριώτικη φιλοξενία και αρχοντιά.  
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, χαλαρά και χωρίς τυπικότητες, βρέθηκα μαζί με τα παιδιά που με συνέδραμαν ψαλτικά, στον προαύλιο χώρο της περίφημης Μονής Παντοκράτορος Χριστού που τώρα είναι τζαμί. Με άριστο καιρό και με φόντο τον Κεράτιο, ήπιαμε τον καφέ του αποχαιρετισμού και ένιωσα ότι είχαν ευχαριστηθεί το όλο κλίμα της Κπολίτικης μεγάλης εβδομάδος. 
Θα ήταν παράλειψη αν δεν ανέφερα τους ανθρώπους που μέσα σε τόσες αντιξοότητες προσπαθούν να κρατηθεί όρθια η περιφέρεια. Αρχικά τον Σεβ/το Μητροπολίτη Σηλυβρίας. Που συνεχώς παρά τις συνεχείς χοροστασίες του στο Φανάρι, ενδιαφερόταν και καθοδηγούσε όλους μας για το καλύτερο. Επίσης τους ιερείς και τον διάκονο με τους οποίους συνεργάζομαι αδελφικά.
Και τέλος τους νέους κοινοτικούς επιτρόπους. Την κ.Μαρί, την κ.Βασιλική και τον κ.Στέλιο με τους συνεργάτες τους. Που ήταν σε όλες τις ακολουθίες και ετοίμαζαν τα πάντα. Και έχουν φέρει ένα άλλο ελπιδοφόρο πνεύμα στην περιφέρεια. 
Μία ακόμα μεγαλοβδομάδα λοιπόν, από τις πολλές που έχω ψάλλει κατά την μακρά ψαλτική μου πορεία, "βγήκε" επαρκέστατα και ευφρόσυνα. Αναχωρώντας για την Πατρίδα, με την προσμονή της ζωογόνου Μανιάτικης Ανοιξιάτικης αύρας, ε
ύχομαι σε όλους όσοι διαβάσετε και αυτό το φετεινό ψαλτικό "οδοιπορικό" κάθε καλό, με υγεία και ειρήνη ψυχής.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.
 























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες