Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Μεγάλη εβδομάδα & Πάσχα 2024.


Δόξα τω Αναστάντι Θεώ, πέρασε μία ακόμη μεγάλη εβδομάδα-από τις πολλές,πάρα πολλές), που έχω αξιωθεί στην μακρά ψαλτική μου διαδρομή να ψάλλω ως Πρωτοψάλτης. Την εφετινή του 2024, δεν την βίωσα στην Κων/πολη πλέον -από την οποία πρόσφατα, γιά οικογενειακούς λόγους απεχώρησα-, αλλά είχα την τιμή και την ευκαιρία να την βιώσω σε μία όμορφη πόλη της Λακωνικής γής, τους Μολάους, ψάλλοντας ως Πρωτοψάλτης στον περικαλλή καθεδρικό ναό Γεννήσεως Χριστού.

Στον εν λόγω μεγαλοπρεπή ιερό ναό έχω ψάλλει αρκετές φορές στο παρελθόν, όταν ήμουν Πρωτοψάλτης στον Μητρ. ιερό ναό Σπάρτης. Με προσκαλούσε σε πανηγύρεις ή άλλες λαμπρές ακολουθίες, ο λίαν σεβαστός και αγαπητός προϊστάμμενος του ναού Αρχιμανδρίτης π.Γεράσιμος Πετρολέκας. Ετσι και τώρα με δική του πρωτοβουλία έχω την ευθύνη του δεξιού αναλογίου. 

Γιά τον π.Γεράσιμο θεωρώ καθήκον μου να γράψω λίγα βασικά στοιχεία. Είναι ένας λειτουργός με τον οποίο κάθε ψάλτης είναι προνομιούχος να συνεργάζεται. Και αυτό επειδή συνδυάζει την μεγαλοπρέπεια γιά τις ακολουθίες και όχι την ατομική επίδειξη, με την ταπεινότητα και προσευχητικότητα που τον διακατέχει ενώπιον του ιερού θυσιαστηρίου. 

Και βέβαια την πληρότητά του ως προς την απόδοση των ύμνων, τις εκφωνήσεις και την άψογη γνώση του τυπικού. Εν κατακλείδι -και αυτό είναι το κυριώτερο νομίζω-, η ενέργεια, η διάθεση και το μεράκι που τον διακατέχουν σε κάθε ακολουθία. Ξέρει τι θέλει, συνεννοείσαι γιά όλα επακριβώς μαζί του και δίνει έγκαιρα ακριβείς οδηγίες. Επίσης μπορείς να ψάλλεις όποιο μέλος επιθυμείς.

Η ενορία των Μολάων είναι ίσως η πλέον ανθηρή και οργανωμένη της Μητροπόλεως. Μου έκανε εντύπωση η τεράστια προσέλευση πιστών, η τάξις και ευπρέπεια όλων και η απόλυτη υπακοή στον εφημέριο. Ολα εντός και εκτός ναού δουλεύουν "ρολόϊ". Νεωκόροι, επίτροποι, βοηθοί, αναγνώστες, όλοι ήξεραν τον ρόλο τους. Η δε προσέλευση παιδιών κάθε μέρα στο ιερό εντυπωσιακή.

Και τα δύο αναλόγια πάντα με τρείς τέσσερις βοηθούς και αναγνώστες έκαστον, με επάρκεια στην ανάγνωση και στην βοήθεια των ψαλτών. Κάτι άλλο το οποίο με εντυπωσίασε και οφείλεται και αυτό βέβαια στον εφημέριο, είναι το ότι δεν αγχωθήκαμε με την ώρα και χωρίς βέβαια να υπερβαίνουμε τα λογικά όρια. Και φέτος η φωνητική μου κατάσταση ήταν σε εξαιρετικό επίπεδο παρά την αδυσώπητη Αφρικανική σκόνη.

Εκτός από τις φωτογραφίες που ανήρτησα, παραθέτω ως ενθύμιον και το Και νύν των αποστίχων της Μ.Πέμπτης εσπέρας, το περίφημο "Ηδη βάπτεται κάλαμος", στο αργό στιχηραρικό μέλος -όπως είναι στην Μεγ.Εβδομάδα του αείμνηστου Πρωτοψάλτου Κ.Πρίγγου από την οποία ψάλλω πάντα- σε ένα ερασιτεχνικό βιντεο.

Και του χρόνου με υγεία και ειρήνη. Χριστός Ανέστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες