Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Κυρ.Απόκρεω 1999-Ν.Ερυθραία. Νεραντζής-Τζανάκος-Μπούρης

Την Κυριακή των Απόκρεω του έτους 1999, στον μεγαλοπρεπή ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας Νέας Ερυθραίας Αττικής, έγινε μία σπουδαία Κυριακάτικη ακολουθία. Δεξιά έψαλλε, προσκληθείς από εμένα, ο Αρχων Πρωτοψάλτης και λίαν σεβαστός και αγαπητός φίλος Δημήτριος Νεραντζής, ένας εκ των τελευταίων εν ζωή, μεγάλων Ψαλτών με γνήσιο Εκκλησιαστικό και παραδοσιακό ύφος. Αριστερά έψαλλα εγω που ήμουν Πρωτοψάλτης στον εν λόγω ιερό ναό μαζί με τον παλαιόθεν φίλο Νίκο Μπούρη που ήταν τότε Λαμπαδάριος και τώρα είναι Πρωτοψάλτης του ι.ν Πρ.Ηλιού Ριζουπόλεως.
Ο Πρωτοψάλτης Νεραντζής, είχε έλθει εκείνες τις ημέρες από την Τήνο γιά να παρουσιάσει το νεοεκδοθέν βιβλίο του "Συμβολή εις την ερμηνείαν του Εκκλ. μέλους" Μάλιστα η παρουσίαση έγινε την ίδια μέρα το απόγευμα στην Μητρόπολη Αθηνών και το παρουσίασε ο αείμνηστος φίλος μου Θεόδωρος Βασιλείου, ο οποίον ήταν παρών μαζί με πολλούς άλλους φιλόμουσους και ψάλτες εκείνη την Κυριακή στην Νέα Ερυθραία.
Με τον Πρωτοψάλτη κ.Δημ.Νεραντζή έχει τύχει να συμψάλλω και άλλες φορές. Και αυτό ήταν πάντα γιά μένα μία διδαχή. Γιατί ο τρόπος, η στάση του στο αναλόγιο, το ύφος του και γενικά το όλον ψάλσιμό του ήταν και είναι δυσεύρετα Ψαλτικά στοιχεία και δεδομένα. Και επίσης κάτι βασικό. Πάντα σχεδόν έψαλλε κλασικά μέλη. Και πολύ Πέτρο.
Από την Κυριακή λοιπόν αυτή, που μάλιστα ο ήχος ήταν τρίτος, ότι είναι καί φέτος, παραθέτω δύο ηχητικά. Τα Πεντηκοστάρια του Τριωδίου και τα στιχηρά ιδιόμελα των αίνων. Η εγγραφή δεν είναι βέβαια και η καλύτερη, αλλά τότε έτσι ηχογραφούσαν τα μαγνητόφωνα... Του εύχομαι να είναι καλά. Καλή ακρόαση και καλή  Μ. Τεσαρ/στή.
Υ.γ.-Η φωτογραφία που εικονιζόμαστε είναι από πανήγυρη το 1995 στην Χίο. Η δε εικόνα της κρίσεως, είναι από αυτές που πρόσφατα συντηρήθηκαν στον ι.ν της Γεννήσεως της Παναγίας , εδώ στα Ψωμαθειά της Κων/πολης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες