Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Κάτοχοι & κατοχή κυνηγετικών όπλων. Μία "πονεμένη" ιστορία.

 

Πολύ τακτικά είτε εντός είτε εκτός της κυνηγετικής περιόδου, αποτρόπαια εγκλήματα με κυνηγετικά όπλα συνταράσσουν την κοινή γνώμη. Συνηθέστερα είναι τα λεγόμενα "οικογενειακά" εγκλήματα που αφορούν ζηλότυπους συζύγους, η συγγενείς γιά κληρονομικές ή άλλες διαφορές, συχωριανούς για βοσκοτόπια κλπ κλπ. Ενα τέτοιο τραγικό οικογενειακό έγκλημα έγινε πριν λίγες μέρες στην Μάνη, όπου άνδρας σκότωσε την γυναίκα του, μπροστά μάλιστα στο ανήλικο παιδί τους.

Η κατοχή όπλων (γενικώς) είναι ένα μεγάλο ζήτημα και είχα ασχοληθεί εμπεριστατωμένα ένεκα της εργασίας μου. Γιά την κατοχή μη κυνηγετικών όπλων ισχύουν ειδικοί κανόνες και προϋποθέσεις. Η κατοχή κυνηγετικών όπλων έχει άλλες προϋποθέσεις, πιό εύκολες. Κυνηγετικό όπλο μπορεί να κατέχουν οι κυνηγοί, αλλά και άλλοι ως συλλέκτες  ή ως μελλοντικοί κυνηγοί. Μία εκ των βασικών προϋποθέσεων γιά την χορήγηση της αδείας κατοχής από την Αστυνομία, είναι ο υποψήφιος κάτοχος να εξετασθεί και να προσκομίσει πρόσφατο πιστοποιητικό υγείας από ειδικό ιατρό. Και εδώ πονάει η υπόθεση. Γιατί δυστυχώς ουδείς είναι σίγουρος αν η "βίδα" του οποιουδήποτε "καραμπινοφόρου" κρατήσει γιά πάντα ή κάποια στιγμή "λασκάρει" και η καραμπίνα γίνει απειλητικό ή φονικό όπλο. Επίσης φήμες λένε ό,τι ιατροί χορηγούν πιστοποιητικά χωρίς καν να δούν τον υποψήφιο κάτοχο ή το ΑΜΚΑ του, με ένα εικοσαρικάκι. Κάτι αδιανόητο. 

Κατ΄εμέ θα έπρεπε να απαγορευτεί στην Ελλάδα γενικώς το κυνήγι και η εκ τούτου κατοχή κυνηγετικών όπλων. Εξ άλλου την σήμερον ημέρα ουδείς πλέον καλύπτει διατροφικές ανάγκες με το κυνήγι. Χώρια που τα θηράματα -εκτός των αγριόχοιρων- λιγοστεύουν επικίνδυνα.  Αν αυτό είναι πολύ προχωρημένο, ας φτιάξουν ειδικούς ελεγχόμενους χώρους με κανόνες, αριθμό εισερχομένων κυνηγών, αριθμό θηραμάτων, τα δε όπλα να είναι ειδικά, να χρεώνονται όσο κυνηγούν και να παραδίδονται μετά. 

Ε Δ Ω  είναι η ιστοδιεύθυνση ενός χαρακτηριστικού ρεπορτάζ εφημερίδος γιά το τραγικό συμβάν στην Μάνη, με τίτλο

<<Εγκλημα στη Μάνη: Lexotanil, Xanax και Beretta, ο συνδυασμός που σκοτώνει>>

στο οποίο αναφέρονται τραγικές λεπτομέρειες του φονικού και ο κάθε λογικός πολίτης αντιλαμβάνεται πόσο επικίνδυνο είναι να κατέχουν κυνηγετικά όπλα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και με πόση προσοχή πρέπει να χορηγούνται άδειες κατοχής, από τις αρμόδιες Αστυνομικές υπηρεσίες. 

Ξέρω ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Και θα συνεχισθεί η ίδια προβληματική υπάρχουσα κατάσταση. Δυστυχώς. Και λες βάρδα να μην μού τύχει ή ξανατύχει...   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες