Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Θεοφάνεια στην ιστορική Τρίγλια της Μικράς Ασίας.

 

Χθες 19 Ιανουαρίου 2023, εορτάσθηκαν (κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο) τα Θεοφάνεια στην ιστορική Τρίγλια της Μ.Ασίας. Προσήλθε και χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος, ο οποίος στο τέλος τέλεσε και την ακολουθία του Μεγάλου αγιασμού. Προσήλθαν πάρα πολλοί πιστοί, τόσο ομόθρησκοι Σλάβοι που κατοικούν στην περιοχή, οσον και προσκυνητές από Ελλάδα, απόγονοι των παλαιών εκτοπισθέντων προγόνων τους. Είχα κληθεί από την Αρχιδιακονία και έψαλλα μαζί με τον Α' Δομέστικο του Π.Π.Ν. Γενικά έζησα μία εξαιρετική και συγκινητική εμπειρία σε μέρη ιστορικά και τόσο πονεμένα.

Σχετική ανάρτηση με πολλές λεπτομέρειες και φωτογραφίες υπάρχουν στην δημοσίευση του Οικ.Πατριαρχείου  Ε Δ Ω. με ολόκληρη την ακολουθία σε βίντεο. Επίσης παραθέτω από την σελίδα του αγαπητού δημοσιογράφου και οφικιάλου της Μεγάλης Εκκλησίας κ.Αριστείδη Βικέτου την σχετική ανάρτησή του. 

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΓΛΙΑ , ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ.
Σήμερα (19.1.2023) εορτή, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο,
των Θεοφανείων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστατήσε στην Θ. Λειτουργία και τέλεσε τον Μέγα Αγιασμό στον διασωθέντα Ι.Ν. του Αγίου Βασιλείου στην Τρίγλια, κοντά στα Μουδανιά, τον οποίο οι τουρκικές αρχές λειτουργούν ως πολιτιστικό κέντρο και τον παραχωρούν στην Μητρόπολη Προύσης για τις ποιμαντικές ανάγκες των Ορθοδόξων.
Μετά τον Μ.Αγιασμό προσφωνήσε τον Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Προύσης Ιωακείμ και ο Παναγιώτατος μίλησε στο εκκλησίασμα.

Ως επίλογο αναρτώ το κοινωνικόν της εορτής που έψαλα σε ήχο βαρύ, μέλος του τέως Πρωτοψάλτου της Μεγ.Εκκλησίας κυρ Βασιλάκη Νικολαϊδη. Και είναι προνόμιο πιστεύω γιά κάθε Ψάλτη, να μπορεί με άνεση και χωρίς άγχος να ψάλλει ολόκληρο το κοινωνικό -και μάλιστα ενώπιον του Πατριάρχου. Μία παράδοση που ευτυχώς διατηρείται στην Μεγάλη Εκκλησία. Μάλιστα και κατά την ώρα που κοινωνούν οι πιστοί πάλι το κοινωνικό ψάλλεται ώσπου να κοινωνήσουν άπαντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες