Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Μνήμη Οσίου Μαξίμου-Ονομαστήρια Μητροπολίτου-Χειροτονία πρεσβυτέρου.

Προχθές Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, ημέρα που εορτάζετο η μνήμη του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητού, τελέσθηκαν πανηγυρικά η ακολουθία του Ορθρου και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων της κοινότητος Βλάγκας Κων/πόλεως. 

Στην όλη πανηγυρική ατμόσφαιρα συνέβαλλαν και δύο γεγονότα. Αφ ενός επειδή είχε τα ονομαστήριά του ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.Μάξιμος, που είναι Αρχιερατικός επόπτης της περιφέρειας Βλάγκας - Υψωμαθείων - Κοντοσκαλίου και αφ' ετέρου επειδή τελέστηκε η εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου της περιφέρειας π.Αλεξίου Ντεμιρτζή. Από πρωίας λοιπόν έψαλλα μαζί με τον αγαπητό Λαμπαδάριο της περιφέρειας Σταύρο. Χοροστάτησε στον Ορθρο και εν συνεχεία τέλεσε την Θεία Λειτουργία και την χειροτονία ο εορτάζων Μητροπολίτης. 

Θέλω να αναφέρω και για τους δύο κάποιες εγκάρδιες και ειλικρινείς σκέψεις μου. Κατ' αρχήν για τον λίαν σεβαστό και αγαπητό Μητροπολίτη κ.Μάξιμο. Συνεργαζόμαστε από το 2017. Με δική του κλήση και προτροπή ήλθα Ψάλτης στην περιφέρεια που Αρχιερατικά εποπτεύει. Ολα αυτά τα χρόνια η συμπόρευσή μας είναι αρμονική, γόνιμη και ευφρόσυνος. Είναι φιλακόλουθος, φιλομαθής -έχει άλλωστε ακαδημαϊκή πορεία- και μουσικολογιώτατος. Χαίρομαι ως Ψάλτης μαζί του τις ακολουθίες. Εχω την δυνατότητα να επιλέξω για να ψάλλω όποιο μέλος θέλω. Δεν ένιωσα ποτέ ως σήμερα πίεση ή άγχος για οτιδήποτε αφορά τα ψαλτικά μου καθήκοντα. Επιθυμία του είναι όλα να ψάλλονται και να τελούνται  κατά το Πατριαρχικό ύφος και ήθος. Αυτό βέβαια οφείλεται και στο ότι διήλθε όλα τα διακονικά στάδια στην Πατριαρχική αυλή και χρημάτισε Αρχιδιάκονος κοντά στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για αρκετά χρόνια, θέση από την οποία εξελέγη Μητροπολίτης. Γενικά η ψαλτική μου περίοδος μαζί του -πιθανότατα η τελευταία μου ως "μάχιμος" Ψάλτης- θα είναι από τις καλύτερες της ψαλτικής μου πορείας. Του εύχομαι εκ βάθους καρδίας έτη πολλά και ευλογημένα. 

Ο νεοχειροτονηθείς Διάκονος Αλέξιος είναι γέννημα θρέμμα παιδί του πονεμένου Πόντου. Πνευματικά ξεκίνησε υπό την καθοδήγηση του αειμνήστου  -επίσης Ποντίου- Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου. Επίσης έλαβε εμπειρία μοναχικής ζωής και ακολουθιών στην Μονή Διονυσίου Αγίου Ορους. Είναι πτυχιούχος Θεολογίας και συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές. Συνεργασθήκαμε άψογα τα τελευταία χρόνια που ήταν Διάκονος της περιφέρειας. Πάντα προσπαθούσε να μαθαίνει και να βελτιώνεται. Είναι ευγενέστατος και με το χαμόγελο στα χείλη. Αλλά βέβαια το κυριώτερο είναι η φλόγα πίστης που έχει. Και αυτό είναι νομίζω το παν σε κάθε κληρικό. Του εύχομαι να είναι πάντα άξιος και δυνατός για μαρτυρία πίστεως, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Στις εορτάσιμες ακολουθίες και στην χειροτονία προσήλθαν Μητροπολίτες, λοιποί κληρικοί, οφικκιάλοι της Μεγ.Εκκλησίας και αρκετοί πιστοί από την Πόλη και την Ελλάδα. Περισσότερες λεπτομέρειες και φωτογραφίες στην σχετική ανάρτηση από το Φως Φαναρίου  Ε Δ Ω . Πέραν των φωτογραφιών παραθέτω ως ενθύμιον και ένα μικρό βίντεο όπου ο Μητροπολίτης ψάλλει το εξαποστειλάριο του Αγίου και εγώ το Πάσα πνοή σε ήχο πλ.Δ. Και του χρόνου με υγεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες