Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Κων/Πολη: Περιήγηση στο Μπλέ τζαμί (ομού και ευτράπελον...)

Το Μπλε τζαμί (Sultanahmet Camii) η Αχμετιέ τζαμί είναι ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα τζαμιά στην Κων/πολη. Θεωρείται από τα αριστουργήματα της Ισλαμικής τέχνης και είναι ένα από τα πλέον γνωστά αξιοθέατα της Πόλης.Εγινε γνωστό σαν μπλέ τζαμί λόγω της διακόσμησης που δέσποζε το μπλέ χρώμα. Είναι περίπου απέναντι δυτικά από την Αγιά Σοφιά κοντά στην τοποθεσία του αρχαίου ιππόδρομου.
Το Μπλε τζαμί είναι ενεργός τόπος λατρείας των Μουσουλμάνων και έχει δικούς του Χότζες πού τελούν τις ανα καθορισμένες ώρες προσευχές τους.
Ενω σε όλα σχεδόν τα άλλα αξιοθέατα πληρώνεις εισιτήριο γιά να μπείς, στο Μπλε τζαμί δεν απαιτείται.Ομως υποχρεωτικά έχει κανόνες αμφίεσης. Ολοι πρέπει να μην φορούν παπούτσια τα οποία τα βγάζεις και τα κουβαλάς σε σακκούλες που σου δίνουν εκεί,οι δε γυναίκες πρέπει απαραιτήτως να φοράνε μανδήλα (όχι μπούργκα) και εάν φορούν παντελόνι η κοντές φούστες τους δίνουν κάτι μεγάλες φουστάνες μέχρι τον αστράγαλο. Κάτι ανάλογο που γίνεται και σε ορισμένα Μοναστήρια.
Η θέα και η όλη διακόσμηση είναι πράγματι εξαιρετικη. Και επίσης η εξωτερική του εμφάνιση εντυπωσιάζει. Ομως -και το λέω αυτό χωρίς καμμία προκατάληψη- η διαφορά και σε όγκο και σε κατασκευή και γενικά σε εντυπώσεις, είναι συντριπτική υπερ της Αγιά Σοφιάς αν το συγκρίνεις. Μάλιστα αν στοιχειωδώς συντηρούσαν την Αγιά Σοφιά σε ανεκτά επίπεδα και αποκάλυπταν τον ασύληπτης ομορφιάς εσωτερικό της διάκοσμο η σύγκριση υπέρ της θα ήταν καταλυτική.
Περισσότερα γιά το εν λόγω τζαμί μπορεί όποιος θέλει να βρεί  Ε Δ Ω .
Κατά την επίσκεψή μου είχα και ένα ευχάριστο ευτράπελο. Δίπλα μου ακριβώς μέσα στο τζαμί έβγαζε φωτογραφίες μία ξανθιά συμπαθέστατη κοπελιά σαφώς Ευρωπαία στην καταγωγή,που φορούσε και αυτή τα απαραίτητα (μανδήλα και φουστάνα) και μού ζήτησε (στα Αγγλικά) να την φωτογραφίσω με το κινητό της και με φόντο το μεγάλο θόλο του τζαμιού, πράγμα που βεβαίως έκανα.
Οταν τελειώσαμε με την παρέα μου την περιήγηση και βγήκαμε έξω στο προαύλιο και καθήσαμε να φορέσουμε τα παπούτσια μας,εκεί ήταν και η εν λόγω κοπελιά αλλά εντελώς αλλιώτικη. Εχοντας αφαιρέσει φουστάνες και μανδήλες είχε επανέλθει στην δικιά της λίαν "καυτή" ενδυμασία και δημιούργησε σε όλους αλλά κυρίως στους Τούρκους φύλακες της εισόδου με τις αρειμάνιες μουστάκες τους, αρκετή ταραχή.... Και ιδού.....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες