Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Κων/Πολίτικη Κυριακάτικη Λειτουργία στο κέντρο της Αθήνας.

 

Προχθές 11/12/2022 Κυριακή των Προπατόρων, στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου της Ριζαρείου Ιερατικής Σχολής, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, βόρεια του ομώνυμου γνωστού πάρκου, έναντι του Βυζαντινού μουσείου, χοροστάτησε κατά τον Ορθρο και εν συνεχεία λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.Μάξιμος, ο οποίος είναι και Αρχιερατικός επόπτης της περιφέρειας Υψωμαθείων Βλάγκας και Κοντοσκαλίου της Κων/πολης. Συλειτούργησαν ο δραστήριος προϊστάμμενος του ναού π.Νικόλαος Λαδάς και ακόμη δύο συμφοιτητές του. Διακόνησε ο διάκονος της περιφέρειας Βλάγκας π.Αλέξιος. 
Η πρόσκληση στον Μητροπολίτη Σηλυβρίας έγινε προκειμένου να του απονεμηθεί εκ μέρους του Δ.Σ της Ριζαρείου Σχολής, το μετάλλιο των 100 ετών από την κοίμηση του εκ Σηλυβρίας καταγόμενου Αγίου Νεκταρίου στην οποία για πολλά χρόνια διετέλεσε διευθυντής της ο Αγιος. Το μετάλλιο απένειμε στο τέλος της Θ.Λειτουργίας εκ μέρους του Δ.Σ της σχολής ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας κ.Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ένας σπουδαίος και ευσεβέστατος πανεπιστημιακός δάσκαλος. Επίκαιρο είναι και το γεγονός ότι σήμερα 14/12/22 παρουσιάζεται στην Αθήνα και το νεοεκδοθέν βιβλίο του Μητροπολίτου Σηλυβρίας που αφορά στον Αγιο Νεκτάριο.

Ως Ψάλτης πέραν της πενταετίας στην προαναφερθείσα περιοχή της Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως όπου Αρχιερατικά εποπτεύει ο Μητροπολίτης, κλήθηκα να ψάλλω στο δεξιό αναλόγιο πού πρόθυμα μού παρεχώρησε ο ευγενέστατος Ψάλτης του ναού. Είχα πολλά χρόνια να ψάλλω σε ναό των Αθηνών. Και είναι ευλογία για κάθε Ψάλτη να μπορεί -συνεργαζόμενος με λειτουργούς που γνωρίζουν και από τάξη και από μουσική- να ψάλλει με την καρδιά του, χωρίς περιορισμούς και άκυρες επεμβάσεις. Οι ακολουθίες έγιναν κατά το Πατριαρχικό τυπικό. Με λαμπρότητα αλλά και λιτότητα. Εψαλλα μέλη κλασικών μελοποιών. Δόξα αίνων Κυριακής Προπατόρων Πέτρου. Χερουβικό αργό σε πρώτο ήχο του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου (καθ' ότι ο Αρχιερεύς προσκόμισε κατά την αρχαίαν τάξιν) και κοινωνικό του Ιωάννου από Πρωγάκη. Και σχολάσαμε χωρίς να υπερβούμε τον συνήθη χρόνο.

Παρευρέθησαν αρκετοί ομογενείς εκ Κων/πόλεως αλλά και οφικιάλοι της Μεγάλης Εκκλησίας, εν οις και ο μουσικολογιώτατος εγκριτος νομικός Αρχων κ.Χαράλαμπος Σιούφας, γνωστός από εποχής Στανίτσα. Μετά το τέλος των ακολουθιών και την ευφρόσυνη σύναξη σε παράπλευρη αίθουσα της σχολής, πήγα και άναψα ένα κεράκι στον Αγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων, στην μνήμη του δασκάλου κυρ Θρασυβούλου, ενθυμηθείς τα νεανικά μου χρόνια εκεί όπου ο δάσκαλος μας καθήλωνε με την ασυναγώνιστη ψαλτική μαεστρία του. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης σε αυτόν, αφού ψάλτης έγινα ακούγοντάς τον. Και που αξιώθηκα τώρα στα ύστερα ψαλτικά μου χρόνια, να τιμηθώ από την Μεγάλη Εκκλησία και τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη με το οφίκιο του Αρχοντος Μαϊστορος. 

Από τις ακολουθίες παραθέτω ως ενθύμια δύο βίντεο. Το πρώτο είναι το πάσα πνοή σε ήχο πρώτο και το εν συνεχεία αρχαίο μέλος σε ήχο βαρύ "Τον Δεσπότην και Αρχιερέα" που ψάλλεται όταν λειτουργεί ο Αρχιερεύς. Να επισημάνω τον τρόπο που εκφωνεί την γνωστή ευχή " Της ευσπαχνίας την πύλην....." ο Δεσπότης. Στον βασικό τόνο ΠΑ του ύμνου με διάκριση και κινήσεις. Γιατί τα έμαθε ζυμωμένος στα Πατριαρχικά δρώμενα πολλά χρόνια με παλιούς όπως ο Τσινάρας, ο Πέργης κ.α.

Το δεύτερο είναι το Δοξαστικό των αίνων σε μέλος του Πέτρου από το Δοξαστάριό του εκδόσεως 1820. Εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα.



 

1 σχόλιο:

  1. Ωραιο θεμα και ωραιο το ηχητικο βιντεο...Στανι τσεικα τα εψαλλες..Εν τελει δεν ειναι αναγκη να εισαι απο την Πολη για να ψαλλεις ετσι...Θα επαιξε ρολο βεβαιαα και το οφικιον.καλοροριζικο κι απο εδω...χαιρε Δασκαλε...εισαι εδω και δεν ανταμωσαμε..την αλλη φορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες