Κάθε χρόνο πριν από τις 29 Μαϊου [ημέρα αλώσεως της Κων-πόλεως], λαμβάνουν χώρα διάφορες επετειακές εκδηλώσεις γιά την αποφράδα αυτή ημέρα,στον Μυστρά.Και κορυφώνονται την παραπάνω ημερομηνία με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και το μνημόσυνο του Κων/νου Παλαιολόγου και των πεσόντων κατά την ημέρα της αλώσεως,στην Κων-πολη.
Γιά φέτος είδα ότι έχουν προγραμματισθεί διάφορες επετειακές εκδηλώσεις και μερικές είναι λίαν ενδιαφέρουσες.
Μεταξύ όλων είδα και ότι αύριο Τετάρτη 22-5-2013,θα ...συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά,σε μία "τακτική-ιστορική" συνεδρίασή του,με θέμα "Εξέταση δυνατότητας βελτίωσης των υποδομών του αρχαιολογικού χώρου και υποστήριξης της αρχαιολογικής υπηρεσίας από τον Δήμο της Σπάρτης".Μάλιστα.Θα πούν μερικά παχιά λόγια.Θα επικαλεσθούν χιλιοειπωμένα ευχολόγια,θα τάξουν ότι θα βοηθά ο Δήμος την αρχαιολογία και καληνύχτα...
Αντί πολλών "κατεβατών",σας προτρέπω να κοιτάξετε τις δύο φωτογραφίες.
Ολα ερείπια.Και κάθε χρόνο περισσότερη φθορά.Κάθε φορά που πάω "κλαίει η ψυχή μου".Ακόμη και η κεντρική κάτω είσοδος ετοιμόρροπη είναι.Σε λίγα χρόνια δεν θα έχει μείνει Τ Ι Π Ο Τ Α.Και μερικά κτίρια που απεκατεστάθησαν ολοκληρωμένα ή μεμονωμένα πάλι στην φθορά θα καταλήξουν.Και ξέρετε γιατί?Γιατί μόνο η παρουσία ανθρώπων και ζωής,διατηρεί τα κτίρια.Οπως π.χ στη Μονεμβάσια.Που σώθηκε επειδή και τα σπίτια κατοικούνται και τα άλλα δημόσια κτίρια (Ναοί,μουσεία κλπ),είναι επισκέψιμα και λειτουργούν.Εδώ στον Μυστρά όλα έρημα θλιμμένα και σκοτεινά.Και στα περισσότερα μνημεία να κρέμεται από πάνω σου ο σοβάς ή κάποιο κεραμίδι έτοιμο να σε πλακώσει.Οσο γιά την αρχαιολογική υπηρεσία?Πως να κινηθεί και με τι κονδύλια?
Βάλτε στην σκέψη σας μία ερώτηση.Σε ποίο άλλο μέρος του κόσμου,θα είχαν ένα τέτοιο ιστορικό θησαυρό σαν τον Μυστρά και θα τον είχαν αφήσει σε αυτό το σημείο εγκατάλειψης και κατάρευσης???
Αν λοιπόν οι εκδηλώσεις γίνονται γιά να λέμε ότι ...κάτι κάναμε,καλύτερα θα ήταν οι φορείς να αποφασίσουν να κάνουν μόνο διαμαρτυρίες με κάθε τρόπο σε αυτό το Κράτος γιά να κάνει κάτι.Η να προγραμματίσει να αποκαταστήσει τον Μυστρά όπως του πρέπει ή να τον παραχωρήσει σε ιδιώτες.Αυτοί τουλάχιστον θα κάνουν κάτι.
Και μία άλλη πρόταση.Λίγο διαφορετική.Ας επινοήσουν οι τοπικοί άρχοντες να διενεργούνται και εκδηλώσεις σχετικές με τον Μυστρά που να επαναφέρουν μνήμες καλών και ενδόξων εποχών του.Γιατί υπήρξαν και τέτοιες.Ο Μυστράς δεν είναι μόνο η εποχή του τελευταίου Αυτοκράτορα και της τουρκοκρατίας.Εστω και γιά προώθηση του τουρισμού.
Δείτε μερικά σύντομα ιστορικά από την Βικιπαίδεια:
Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου και απέχει έξι χιλιόμετρα ΒΔ της Σπάρτης. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί ορισμένα κτίσματα, όπως τα παλάτια, και αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου. Η ιστορία "της νεκρής πολιτείας" σήμερα του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν συμπληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β' Βιλλαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή, που λεγόταν Μυστράς ή Μυζυθράς λόγω του σχήματός του ή εκ του ονόματος του παλαιότερου ιδιοκτήτη που λεγόταν Μυζηθράς.
"Βουνίν εύρε παράξενο, απόκομμα εις όρος. κάστρον εποίκεν αφηρόν, Μυ(ζη)θράν ονομασέν το."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου