Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Χρύσαφα-Σ/κύριακο με την Παναγία την Χρυσαφίτισσα.

Στην ιστορική Μονεμβασία κάθε χρόνο την Δευτέρα του Θωμά γίνεται μεγάλη θρησκευτική πανήγυρη,όπου τιμάται η εκεί ευρισκόμενη εικόνα της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας.





 

Η εν λόγω εικόνα προέρχεται από ένα χωριό βορειοανατολικά της Σπάρτης τα Χρύσαφα ή την Χρύσαφα,όπου προ τετρακοσίων και πλέον ετών,βρέθηκε άγνωστο πώς στην Μονεμβασία.






 
Από τότε παραμένει ασφαλέστατα φυλασσόμενη μαζί με άλλες πολύτιμες εικόνες στην ιστορική εκκλησία του Ελκομένου Χριστού εντός του κάστρου της Μονεμβασίας και τιμάται εκεί φέροντας όμως το όνομα καταγωγής της.



Τόσα πολλά χρόνια δεν είχε μεταφερθεί ποτέ στον τόπο προέλευσής της.Το Σ/κύριακο 28-29/6/2014, με έγκριση του Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης και της αρχαιολογικής υπηρεσίας Λακωνίας, μετεφέρθει από τον εφημέριο της Μονεμβασίας π.Κων/νο στα Χρύσαφα,σε ένα ιστορικό ναό του 11ου αιώνος,τιμώμενο επ' ονόματι της Παναγίας.
 
Στον εν λόγω ιερό ναό,που είναι σε αγροτική περιοχή,προσήλθαν πολλοί και από το χωριό αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης,γιά να ασπασθούν την ιστορική εικόνα.







Ετελέσθησαν μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός το Σάββάτον 28-6-2014,και την Κυριακή 29-6-2014 Αρχιερατικός Ορθρος και Θ.Λειτουργία.









 Είχα κληθεί όπου έψαλλα και τις δύο ημέρες μαζί με φίλους και μαθητές μου.Και ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη η όλη ατμόσφαιρα,επειδή τέτοιοι ιστορικοί Ναοί, είναι μέν μικροί σε όγκο αλλά φέρουν τεράστια την ενέργεια τών αιώνων και προσφέρουν άκρως κατανυκτική ατμόσφαιρα.





Σε κάθε σημείο,δίπλα σου,από πάνω σου,παντού, υπάρχουν πανάρχαιες Αγιογραφίες.
Και μάλιστα σε πολλές διπλής επιστρώσεως.





 




Στο τέλος,παρά την κούραση και τον ιδρώτα από την μεγάλη ζέστη,φεύγεις με γεμάτες τις μπαταρίες σου, αναβαπτισμένος εκτός από το θρησκευτικό και στο τεράστιο πολιτιστικό παρελθόν των Βυζαντινών τεχνών της Αγιογραφίας και της ψαλτικής.






Βέβαια θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω και την άριστη φιλοξενία του ιερέως των Χρυσάφων,τού εκκλησιαστικού συμβουλίου και των κατοίκων,που είχαν ετοιμάσει πολλά και ποικίλα τοπικά γλυκίσματα, ακόμη και ντόπιο κρασί σε αναμνηστικές φιάλες.
Πάντα τέτοια.Και βοήθειά μας........








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες