Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Δημ..Βαζάς. - Δοξολογία αργή Ιακώβου σε ήχο πλ.Δ

Βρήκα κάτι παλιές κασσέτες στο πατρικό μου στο χωριό καί μερικές από αυτές τις μετέφερα σε νέα ακουστική μορφή στο κομπιούτερ.
Μεταξύ αυτών βρήκα και μία του 1982 πού περιέχει ηχογραφημένα εν ώρα ακολουθίας διάφορα μέλη από Κυριακάτικη ακολουθία πού ψάλλει ο Πρωτοψάλτης Δημήτρης Βαζάς.
Από αυτή την κασσέτα λοιπόν,πού είναι πολύ καθαρογραμμένη και ο Βαζάς σε μεγάλα κέφια,επέλεξα να σας κάνω ακουστικούς κοινωνούς τής πασίγνωστης αργής Δοξολογίας σε ήχο πλ.Δ' τού περιβόητου μελοποιού Ιακώβου του Πρωτοψάλτου.
Θέλω να επισημάνω τα εξής.Αφ'ενός ο Βαζάς διέθετε τότε πού πηγαίναμε να τον ακούσουμε πολλοί νέοι στα ψαλτικά εκεί στον Αγιο Θεράποντα Ζωγράφου πού έψαλλε,μία υπέροχη εύστροφη και πολύ γλυκιά φωνή. Αφ'ετέρου,όταν ήθελε να ψάλλει κλασικό μάθημα το ερμήνευε με άψογη χρονική αγωγή και όμορφες αναλύσεις.Τέλος σε όποια σημεία κάποιου μέλους αυτοσχεδίαζε ως φτασμένος ερμηνευτής, ήταν πάντα απρόβλεπτος στις επινοήσεις του και ποτέ βαρετός ή κουραστικός.
Στην πολυψαλμένη Ιακώβεια Δοξολογία του πλ.Δ,απολαύστε την όλη χρονική αγωγή,την αλλαγή της χρονικής αγωγής στό μετά το "Παράτεινον" τρισάγιον, αλλά και τις προσωπικές ερμηνευτικές "προσεγγίσεις" στο "αινετόν",στο γ' "Ευλογητός" και στο "ασματικό".
Ας είναι καλά όπου είναι. Καλή ακρόαση και καλό Αύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες