Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Στην πανήγυρη τού Αγίου Γεωργίου στο Γύθειο.

Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός τού Γυθείου φέρει το όνομα τού μεγάλου Αγίου τής Ορθοδοξίας τού τροπαιοφόρου Γεωργίου και φυσικά πανηγυρίζει κάθε φορά στην μνήμη του.Με αυτόν τον Ναό με συνδέουν πολλά. Τόσο εκ παραδόσεως όσο και εκ προσωπικών εμπειριών. Παραδόσεως επειδή από ότι μούλεγε ο μακαρίτης ο πατέρας μου ο παπαΓιάννης,εκεί μέσα σε όλες τις ακολουθίες τού νυχθημέρου, έκανε σχεδόν όλη την πρακτική του άσκηση και προσαρμογή, όταν φοίτησε προ πολλών ετών, γύρω στο 1938-39 σε μία ταχύρυθμη Ιερατική σχολή πού λειτουργούσε τότε στην Μητρόπολη Γυθείου και Οιτύλου (όπως λεγόταν τότε) και νυν Μάνης. Επίσης παιδί γύρω στα 1960-70, πού από την Καρέα πηγαίναμε στο Γύθειο είτε με τον ίδιο είτε με την μάνα μου ,εκεί στον Αη-γιώργη μπαίναμε και ανάβαμε το κεράκι μας πρωϊ-πρωϊ, αφού ήταν δίπλα στο πρακτορείο τού ΚΤΕΛ και πριν πάνε γιά αγορά τών απαραιτήτων και εγώ λιώσω στις βόλτες με τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα.
Σε αυτόν τον Ναό γιά πολλά χρόνια έψαλλε ένας Γυθειάτης ψάλτης ο κ.Μπιρμπάκος, πολύ δραστήριος με χορωδίες και με διδαχή σε νέα παιδιά ο οποίος έχει πλέον παραιτηθεί λόγω ηλικίας, αλλά ζεί ακόμα και μάλιστα ήλθε και με χαιρέτισε.

Τα τελευταία χρόνια πάμε εκεί ως Μουσικός Σύνδεσμος Λακωνίας και ψάλλουμε τον Α' Κατανυκτικό εσπερινό.
Φέτος με προσκάλεσαν αφ' ενός ο Προϊστάμμενος τού Ναού Αρχιμανδρίτης π.Ιώβ (ένας λίαν δραστήριος Ιερομόναχος, μουσικώτατος, άριστος γνώστης και τής Βυζαντινής και της εξωτερικής μουσικής, πού "παίζει" σπουδαίο παραδοσιακό βιολί και είναι και Αγιογράφος), καθώς και ο φίλος Πρωτοψάλτης τού Ναού κ.Κυριάκος Δερδελάκος, ένα νέο ευγενέστατο παληκάρι, Θεολογός και μουσικός και έψαλλα την πανήγυρη.
Και κατά τον εσπερινό, όπου ήλθαν και με βοήθησαν δύο παιδιά από Σπάρτη μαθητές μου ο Θανάσης Γρίβας και ο Ραφαήλ Τσάλτας καθώς και ο αδελφός μου ο Λιάκος και την κύρια ημέρα,χοροστάτησε και Λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος, ένας βέρος στην καταγωγή Αθηναίος, ο οποίος από τής εκλογής του σε Μητροπολίτη Μάνης (επί ημερών του άλλαξε η ονομασία τής Μητρόπολης), έγινε πιό ένθερμος Μανιάτης από όλους μας.
Ψάλλαμε καλά,παρά την κόπωση της Μεγάλης εβδομάδας, το ευχαριστηθήκαμε όλοι είπαμε ωραία μέλη και γενικά ήταν μία υπέροχη πανήγυρη. Στο τέλος έγινε και μία μικρή λιτανεία ως την παρακείμενη πλατεία με δίπλα την γαλήνια θάλασσα και το πανέμορφο λιμάνι.
Η δε φιλοξενία πού επακολούθησε ήταν Αβραμιαία.
Πέραν των ανωτέρω φωτογραφιών,παραθέτω και ένα μικρό βίντεο πρόχειρης εγγραφής,όπου ψάλλουμε το σύντομο Κεκραγάριο και ένα στιχηρό από τον Εσπερινό.
Ωραίες στιγμές και τούς ευχαριστώ όλους.
Χριστός Ανέστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες