Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Α' Νυμφίος στην Ι.Μ.Γόλας Μπαρδουνοχώρια-Ταϋγετος.

Βρέθηκα, στην ακολουθία τού Α' Νυμφίου χθες Κυριακή Βαϊων βράδυ, ακολουθώντας τον πολιό παπαΓιώργη Μπάθρα, Πρωτοσύγγελο τής Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, προϊστάμμενο τού Μητροπολιτικού Ναού και μουσικολογιώτατο, σε ένα ιστορικό και πανέμορφο Μοναστήρι,την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Γόλας.

Είναι μετά το χωριό Γοράνοι πού ανήκει και αυτό το χωριό στην αλυσίδα χωριών γνωστά και ως Μπαρδουνοχώρια, τα οποία ανήκαν Εκκλησιαστικά παλαιά στην πάλαι ποτέ Επισκοπή Καριουπόλεως Μάνης.
Τα Μπαρδουνοχώρια  υπέστησαν τα πάνδεινα από τις διαμάχες τών κατά καιρούς κατακτητών Ενετών Τούρκων και Τουρκαλβανών.

Το Μοναστήρι κτίσθηκε περίπου στα 1620-1650.Βρίσκεται στα 1000 μέτρα περίπου υψόμετρο σε μία πλαγιά τού περήφανου Ταϋγετου και από εκεί αντικρίζεις φάτσα κάρτα την κορυφή του,όπου επιβλητικά δεσπόζει η περίφημη πυραμίδα του.
Είναι δύσβατη ακόμα και σήμερα η προσπέλαση ειδικά τον χειμώνα. Το εν λόγω Μοναστήρι έχει περάσει πολλές φάσεις ακμής και παρακμής. Κάποτε ήταν σχεδόν το μισό Γύθειο στην ιδιοκτησία του. Υπήρξε εποχή πού εγκαταβιούσαν και 80 Μοναχοί. Σήμερα δεν έχει αδελφότητα. Η τοπική Μητρόπολη και οι κάτοικοι τών γύρω χωριών το φροντίζουν.
Εχουν γίνει εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης. Το καλοκαίρι κάθε Σάββατο τελείται Θ.Λειτουργία, καθώς και μερικές παρακλήσεις το 15γουστο. Το καθολικό είναι πλήρως αγιογραφημένο με σπουδαίες αγιογραφίες κατά ζώνες, από τοπικούς αγιογράφους. Μάλιστα είναι από τα 5-6 Μοναστήρια στον κόσμο, πού στον πρόναο έχουν "αγιογραφηθεί" εννέα (9) αρχαίοι Ελληνες φιλόσοφοι.
Από έρευνες πού έχουν παλαιότερα γίνει,αλλά και από νεώτερα στοιχεία πού συλλέξαμε στον Μουσικό Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Λακωνίας, ο περίφημος και μέαγας ευεργέτης τής Ψαλτικής τέχνης Πέτρος ο Λαμπαδάριος,καταγόταν από τούς Γοράνους. Αυτό μας οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι σίγουρα ο Πέτρος πρίν μετοικήσει στην Σμύρνη και εν συνεχεία στην ΚΠολη, θα εκκλησιαζόταν στο Μοναστήρι, αφού δέσποζε τής περιοχής στα χρόνια εκείνα (1700-1780).
Τελέσαμε λοιπόν την ακολουθία τού Νυμφίου παρουσία πολλών ντόπιων αλλά και επισκεπτών. Από αυτή την ακολουθία οι φωτογραφίες πού φαίνονται "τραβήχτηκαν" από τον φίλο Θανάση Ρουμελιώτη, πού βοήθησε και στα ψαλτικά.
Παραθέτω και ένα μικρό βιντεάκι με τον ειρμό τής Θ' ωδής τού κανόνος τής Μ.Δευτέρας, στην μελοποίηση τού Πέτρου,όπως πρόχειρα τόν έψαλλα εις μνημόσυνον τού Διδασκάλου.
Η άλλη πλευρά τής Ελληνικής καθημερινότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες