Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Αγία Σοφία τής Κωνσταντινουπόλεως. Ανυπέρβλητη εμπειρία.

Δεν υπάρχει φαντάζομαι Ρωμηός όπου γής,πού να μην έχει δεί σε φωτογραφίες ή να μην έχει ακούσει γιά το μεγαλείο της η κάποιο θρύλο γιά την Αγιά Σοφιά.Την Μεγάλη (από κάθε πλευρά) Εκκλησία τής Χριστιανωσύνης.
Μία επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά είναι μία μεγάλη εμπειρία.Με μία όμως βασική και απαραίτητη προϋπόθεση γιά κάθε Χριστιανό και μάλιστα Ρωμηό. Να πάει ως προσκυνητής και όχι ως τουρίστας.Γιατί αν πάει ως τουρίστας αφ' ενός δεν θα καταλάβει ούτε θα αισθανθεί οτιδήποτε και αφ' ετέρου μάλλον λόγω τής απογοήτευσης από το αλλόκοτο και ανυποψίαστο πλήθος ανθρώπων πού θα συναντήσει εκεί θα μελαγχολήσει και θα αγανακτίσει.
Επίσης την Μεγάλη Εκκλησία δεν είναι δυνατόν να την κατανοήσει οποιοσδήποτε και να αντιληφθεί αυτά που πρέπει να αντιληφθεί με μία ή δύο επισκέψεις. Απαιτούνται πολλές επισκέψεις με θεματικό κάθε φορά αντικείμενο και με την βοήθεια ειδικών.
Η Αγιά Σοφιά εντυπωσιάζει και από έξω κάθε ώρα τού 24ώρου και από μέσα όπου σε καθηλώνει κυριολεκτικά.
Δεν είμαι ειδικός. Δεν την "οίδα" κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου όπως θα ήθελα και θα αποφύγω να κάνω περαιτέρω αναφορά σε κάποια πιό λεπτομερή στοιχεία γι αυτήν.
Παραπέμπω όμως κάθε ενδιαφερόμενο να διαβάσει ένα πλήρες και απόλυτα εμπεριστατωμένο δημοσίευμα γιά την Μεγάλη Εκκλησία,στο οποίο θα βρεί απίστευτες λεπτομέρειες, απίστευτες πληροφορίες και σπουδαίες φωτογραφίες. Είναι στην ιστοδιεύθυνση ενός Κων/Πολίτικου μπλόγκ   Ε Δ Ω


Θέλω εδώ να αναφέρω ότι επισκέφθηκα την Μεγάλη Εκκλησία ως προσκυνητής. Εκανα σεβαστικά τον σταυρό μου στην τεράστια είσοδο και δεν ένοιωσα να είμαι ουδεμία στιγμή τουρίστας.Και αυτό μού έμεινε και θα το θυμάμαι εφ' όρου ζωής.Εξ άλλου η εικόνα τού Χριστού σε ένα από τα επανεμφανισθέντα περίτεχνα ψηφιδωτά είναι αγλάϊσμα και κλέος.
Ως επίλογο παραθέτω ένα βίντεο,όπου μαζύ με τον φίλο και μαθητή μου στα Ψαλτικά Ευάγγελο,ψάλλαμε μέσα στον ιστορικό αυτόν ναό και συγκεκριμένα στον αχανή γυναικωνίτη με φόντο ψηφιδωτά το Προκείμενον "Τις Θεός Μέγας....".Και δεν το ψάλλαμε από καμιά άλλου είδους έπαρση ή παρορμητισμό. Απλά γιατί νοιώσαμε εκεί σε αυτά τα ίδια αιώνες τώρα σημεία να προσθέσουμε με την καρδιά μας κάτι από Βυζαντινό ήχο.Και ως μνημόσυνον αιώνιον στους αμέτρητους Πρωτοψάλτες και Μαϊστορες, Δομέστικους και Αναγνώστες,Βαστακτές και Μονοφωνάρηδες.Που υπηρέτησαν και έψαλλαν στην Μεγάλη Εκκλησία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες