Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Αξιον εστίν (ανέκδοτον) Ηχος πλ.Α΄ [εναρμόνιος] Μιχαήλ Χατζηαθανασίου (Εις μνημόσυνον Θ.Βασιλείου)

Σαν σήμερα πριν ακριβώς δύο χρόνια μάς άφησε χρόνους ο αδελφικός μου φίλος κυρ Θεόδωρος Βασιλείου.Πέρυσι τού έκανα ένα εκτενές βιογραφικό αφιέρωμα και με ηχητικά   Ε Δ Ω.
Φέτος σκέφθηκα να τον μνημονεύσω με άλλο τρόπο.Ψαλτικό μεν αλλά και με προσφορά στον Ψαλτόκοσμο ενός μέλους ανεκδότου μέχρι σήμερα γιά το οποίο έχει και αυτός την σχετική εμπλοκή του.
Και αυτό το μέλος είναι ένα Αξιον εστίν σε ήχο πλ.Α' εναρμόνιο (ή και Φρύγιο όπως τον αποκαλούν μερικοί).Η μελοποίηση ανήκει στον μελίρρυτο μελοποιό Κωνσταντινουπολίτη Πρωτοψάλτη κυρ Μιχαλάκη Χατζηαθανασίου. Την εν λόγω μελοποίηση είχε στο αρχείο του ένας επίσης Κωνσταντινουπολίτης Ψάλτης ο αείμνηστος κυρ Βασίλης Γιοβάνογλου γιά τον οποίο είχα αναφερθεί με πολλά στοιχεία γιά τον βίο του και την γνωριμία μας σε ανάρτηση τού ΟΦΕΛΠ πού έγινε γι αυτόν ψάλλοντα το Μακάριος Ανήρ  Ε Δ Ω.

Το εν λόγω Αξιον εστίν το βρήκα στο αρχείο μου μεταξύ πολλών άλλων σε ερμηνεία εντός της οικίας του κυρ Βασίλη και από τους δύο ανωτέρω αειμνήστους φίλους μου. Αμέσως σκέφθηκα ότι ο πλέον ενδεδειγμένος γιά την καταγραφή σε μουσικό κείμενο τού ηχητικού είναι ο φίλος Πρωτοψάλτης κυρ Νικολάκης Γιάννου αφού ως γνωστόν αυτός κατέγραψε ολόκληρο το εκδοθέν βιβλίο "Μουσική Ζωοδόχος Πηγή" με μέλη αποκλειστικά τού Μ.Χατζηαθανασίου. Πάντα πρόθυμος λοιπόν ο φίλος και συνάδελφος κυρ Νίκος το κατέγραψε.
Παραθέτω λοιπόν σε φωτό το μουσικό κείμενο.
Επίσης κατωτέρω παραθέτω και την ερμηνεία του από τους δύο αείμνηστους φίλους.
Εις μνημόσυνον απάντων και ιδιαίτερα τού φίλου μου Θόδωρου.



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες