Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Μία νέα πορεία βασικού συνεργάτη.

Μία ακόμη Κυριακή στον Μητρ.Ναό Σπάρτης,αλλά λίγο διαφορετική από τις άλλες.Και αυτό επειδή ένα δικό μου παιδί,μαθητής μου μα πάνω από όλα εγκάρδιος φίλος,ο Ευάγγελος Θεοδώρου, έκλεισε έναν κύκλο διακονίας περίπου πέντε ετών ως Λαμπαδάριος τού Ναού και αποχώρησε τού αναλογίου του αφού για επαγγελματικούς λόγους μετοικεί εκ της Σπάρτης.Η (δύσκολη) αποχώρηση έγινε με τιμή,αξιοπρέπεια μα κυρίως με αγάπη από όλους (Μητροπολίτη-Εφημέριους-ενορίτες).Δεν το κρύβω, στεναχωρέθηκα. Γιατί εκτός από φίλος ήταν και πολύτιμος συνεργάτης.Η δε συνεργασία μας ήταν υποδειγματική. Αλλά όλα κάπου τελειώνουν.Εξ άλλου και πέντε χρόνια Λαμπαδάριος είναι καλά.Είναι πλέον "ψημένος Ψάλτης" και όπου και να πάει θα βρεί καλό αναλόγιο. Δεν τον αποχαιρετώ,αφού θα τον έχουμε τακτικά εδώ.Εις ανάμνησιν τής συνεργασίας μας παραθέτω ένα βιντεο με 4 στίχους από την Δοξολογία σε Β ήχο τού Ιακώβου που είπαμε σήμερα.
Ευάγγελε καλή συνέχεια.

1 σχόλιο:

  1. Την 1.11.2010 ξεκίνησα άβγαλτος ουσιαστικά την "επίσημη" μαθητεία μου στον Μητροπολιτικό Ναό Σπάρτης ως Λαμπαδάριος του πολυσέβαστου και παραδοσιακότατου πρωτοψάλτη κ. Τζανάκου Παναγιώτη!
    Την 1.11.2016 ολοκλήρωνω την "επίσημη" μαθητεία μου δίπλα στον κ. Τζανάκο, ως φίλος ευγνώμων για όσα ΠΟΛΥΤΙΜΑ που προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια. Παρακαλούσα το Θεό να μείνω Λαμπαδάριος μέχρι "να κρεμάσει τα παπούτσια" ο δάσκαλος γιατί γνωρίζω καλά πως πολλοί συνάδελφοι θα ήθελαν να είναι στη θέση μου.
    Πήρα όσα μπόρεσα και όσα πρόλαβα να πάρω. Θα μου μείνουν αξέχαστες οι ερμηνείες του Άρχοντα (όπως άπαντες στα μέρη μας με πρώτο τον Δεσπότη προσφωνούν τον κ. Τζανάκο), η σοβαρότητα του ως επαγγελματίας, η σπάνια ικανότητα του να διαχειρίζεται δύσκολες ακολουθίες, η παροιμιώδης φιλοξενία που προσφέρει στο αναλόγιο του και ειδικά στα μικρά παιδιά, η προσήλωση και η αγάπη του στα κλασικά μαθήματα.
    Ο κ. Τζανάκος μου έδειξε τον ψαλτικό οδοδείκτη που ονομάζεται "Πέτρος ο Πελοποννήσιος". Με κάλεσε συνοδοιπόρο του στον ΟΦΕΛΠ και μου άνοιξε το δρόμο για να ορθοβαδίσω ψαλτικά. Κι έχει ανηφόρα μπροστά κι είναι μεγάλη...
    Για όσους δεν γνωρίζουν προσωπικά τον κ. Τζανάκο, σας διαβεβαιώ πως αποτελεί κόσμημα για την πολύπαθη ελληνική ψαλτική κοινότητα. Τον θαυμάζω γιατί ψαλτικά διαλέγει να βαδίζει την "μέση οδό" που είναι πάντοτε βασιλική και άριστη και σας προσκαλώ να τείνετε ους ευήκοο κάθε που αποφασίζει να παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στον δημόσιο ψαλτικό διάλογο.
    Δηλώνω εν γνώση ισόβιος μαθητής του και φίλος αδερφικός. Μοιραστήκαμε προσωπικές χαρές και δυσκολίες από την ημέρα που ήρθε στη Σπάρτη ως Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού, ταξίδια και ψαλτικές εξορμήσεις, ψαλτοκαφέδες και κρασοκατανύξεις "ουδέ τον κόσμον χωρήσαι τα γραφόμενα βιβλία"! Όλα αξέχαστα!
    Πέραν από ρομαντικές αφηγήσεις και συναισθηματισμούς της στιγμής, ευχαριστώ υιικώς και εκ βάθους καρδίας τον Δάσκαλο μου κ. Τζανάκο Παναγιώτη και του εύχομαι ολόθερμα υγεία, μακροημέρευση και η Παναγία που την υπηρετεί με σοβαρότητα να τον σκεπάζει "πάσας τας ημέρας της ζωής του". Ευάγγελος Θεοδώρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες