Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Ιερά Μονή τής Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλί. Μπαλουκλί-Κωνσταντινούπολη

Συνεχίζοντας την μεταφορά ενθυμήσεων από το πρόσφατο οδοιπορικό μας στην Κωνσταντινούπολη,σήμερα σάς έχω ενθύμηση από την επίσκεψή μας σε μία από τις πλέον ιστορικές Μονές τής Κ-Πολης και παράλληλα ένα από τα πλέον διάσημα προσκυνήματα πρός την Θεοτόκον.Και αναφέρομαι στην Ζωοδόχο Πηγή τού Μπαλουκλί.
Εκεί βρεθήκαμε την παραμονή τής εορτής τής Ινδίκτου δηλαδή το εσπέρας τής 31-8-2016.Εκείνη την ημέρα είχε εσπερινό γιά την εορτή τής Ινδίκτου, αλλά και γιά την τιμώμενη εικόνα τής Παναγίας Παμμακαρίστου.
Η εν λόγω Ιερά Μονή με το πολυθρύλητο αγίασμα βρίσκεται έξω από τα παλαιά οχυρωματικά τείχη τής Κων/πολής.Από το κέντρο είναι εύκολη η πρόσβαση αφού μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέσα σταθερής τροχιάς όπως το τράμ και το μετρό και να φτάσεις γρήγορα χωρίς εμπλοκή στην μεγάλη κίνηση πού υπάρχει σχεδόν όλη μέρα στην ΚΠολη.Η Ιερά Μονή περιβάλλεται από υψηλό μανδρότοιχο,είναι κατάφυτος και είναι λίαν προσεγμένοι και περιποιημένοι όλοι οι χώροι και εξωτερικά και το αγίασμα και οι διάφοροι
βοηθητικοί χώροι.
Ο Ιερός Ναός πού πανηγυρίζει βέβαια την Παρασκευή τής Διακαινησίμου είναι επιβλητικός και μέσα και έξω.Η δε διάταξη εντός είναι όπως όλων τών μεγάλων Πολίτικων εκκλησιών και ασφαλώς με τα αναλόγια στην πρέπουσα θέση.
Δεν θα αναφερθώ στην όλη ιστορία και στους θρύλους πού όλοι έχουμε ακούσει γιά την εν λόγω Ιερά Μονή.Παραπέμπω όμως όποιον θέλει να μάθει περισσότερα σε δύο ιστοσελίδες. Η πρώτη τού Οικ. Πατριαρχείου  Ε Δ Ω  και η δεύτερη από την εγκυκλοπαίδεια τού Μείζοντος Ελληνισμού  Ε Δ Ω .
Θα αναφερθώ στα όσα ενθυμούμαι από την εκεί παραμονή μας κατά τον εσπερινό. Κατ' αρχήν όλα έγιναν με τάξη και ηρεμία. Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης προσήλθε την κανονική ώρα,έκανε κανονική είσοδο με Μανδύα (παρά την μεγάλη ζέστη και υγρασία) και οι Πατριαρχικοί χοροί ήταν πλήρεις.
Η ακολουθία του Εσπερινού μετρημένη και με πλήρη τάξη.Μετά το πέρας επακολούθησε χειροθεσία σε Αρχοντα ενός ομογενούς διπλωμάτη και είχαμε την ευκαιρία να δούμε και αυτή την τελετή.
Μετά το πέρας τού Εσπερινού στο προαύλιο τής Μονής παρετέθει μικρή δεξίωση όπου παρευρέθη ο Παναγιώτατος πολλοί Συνοδικοί Μητροπολίτες και αρκετοί προσκυνητές Ελληνες και αλλοδαποί.
Εκεί μάς δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε για λίγο με τον Παναγιώτατο στον οποίο εξηγήσαμε την προσπάθειά μας μέσω τού ΟΦΕΛΠ γιά το έργο τού Πέτρου Λαμπαδαρίου τού Λακεδαιμονίου και τού προσφέραμε ένα βιβλίο τού αειμνήστου καθηγητού Νικολάου Δρανδάκη γιά τις εκκλησιές τής Μάνης γιά το οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ένα cd γιά τον Μυστρά.
Μάλιστα στην ολιγόλεπτη αυτή συνομιλία μας παρευρίσκετο ο δίπλα παρακαθήμενος λίαν αγαπητός μας Μητροπολίτης Φωκίδος κ.κ Θεόκτιστος πού έκανε και τις δέουσες συστάσεις,πού μάς γνώριζε καλά αφού πρό τής εκλογής του στην τωρινή Μητρόπολή του ήταν βοηθός Επίσκοπος τού Μητροπολίτου μας ως Επίσκοπος Ανδρούσης.
Είχαμε επίσης μία μικρή συνομιλία με τον σεβαστό και μουσικώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π.Γεώργιο Τσέτση,έναν Κπολίτη απόφοιτο τής Χάλκης, με θητεία στα Πατριαρχικά αναλόγια κατά την νεανική του ηλικία, άριστο ερμηνευτή κλασικών Βυζαντινών μελών και με βαρύνοντα -πάντα- λόγο και σε Θεολογικά και σε μουσικά θέματα.
Τέλος χαιρετηθήκαμε με όσους εκ των Ψαλτών προλάβαμε.Οπως τον Τοποτηρητή τής Πρωτοψαλτείας κ.Παν.Νεοχωρίτη,τούς βοηθούς του, τον Β' Δομέστικο κ.Μπακόπουλο και τον Πρωτοψάλτη κ.Χατζόπουλο.
Ψαλτικά ο περίφημος αυτός Ναός μάς οδηγεί αμέσως να σκεφτούμε τον μελίρρυτο μελοποιό κυρ Μιχαλάκη Χατζηαθανασίου, τού οποίου όλοι έχουμε ψάλλει στα αναλόγιά μας κάποια από τα γλυκύτατα μελωδήματά του,ο οποίος έψαλλε γιά δεκαετίες σε αυτόν.
Επιστρέφοντας αργά το βράδυ και έχοντας πλέον πέσει το σκοτάδι, αντικρύσαμε τα φωτισμένα ερείπια από τα Βυζαντινά τείχη τής Βασιλεύουσας.Μία ακόμα αξέχαστη ΚΠολίτικη εμπειρία.Παραθέτω και ένα βίντεο όπου οι Πατριαρχικοί χοροί ψάλλουν το σύντομο Κεκραγάριο σε ήχο Α'. Θα επισημάνω τό πόσο απλά χαμηλά και εν ταυτώ κατανυκτικά εκφωνούν οι βοηθοί κανονάρχες το "Κέλευσον", κάτι πού από αιώνων τηρείται κατά τις Πατριαρχικές χοροστασίες,αλλά κάτι δυστυχώς σχεδόν άγνωστο στις Ελλαδίτικες ακολουθίες που "συνηθίσαμε" σε κραυγές υψιφωνίας ή και μακαμοειδή εκφώνηση στον επικείμενο ήχο.

1 σχόλιο:

  1. Πουθενά Σωστη-Κατανυκτικη ψαλμωδιασαν του Πατριαρχείου μας!Σε ανεβάζει στα ουράνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες