Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Αγία Τριάδα Σταυροδρομίου (Πέραν) Κων/πολη. Μία επιβλητική Εκκλησία.

Δεύτερος Κων/πολίτικος ιερός ναός πού επισκεφθήκαμε κατά το πρόσφατο ταξίδι στην Βασιλεύουσα ήταν η επιβλητική Εκκλησία τής Αγίας Τριάδος Πέραν ή Σταυροδρομίου (όπως την ξέρουν οι περισσότεροι).
Οταν από την μεγάλη και πασίγνωστη πλατεία Ταξίμ πάρεις την τεράστια εμπορική λεωφόρο Σταυροδρομίου κατεβαίνοντας προς τον πύργο τού Γαλατά,βλέπεις από μακριά αριστερά σου μία επιβλητική Εκκλησία δυτικού ρυθμού, με τα δύο μεγάλα καμπαναριά της.Είναι από μακριά ορατή και τραβάει το βλέμμα σου αμέσως.
Κατά την δεύτερα μέρα παραμονής μας στην Πόλη και κατεβαίνοντας την μεγάλη λεωφόρο πήγαμε στην Αγία Τριάδα και την βρήκαμε ανοικτή.Εχει μία επιβλητική είσοδο και αυλή.
Ενας νέος ομογενής μάς υποδέχθηκε με χαμόγελο. Εντυπωσιάζεσαι από την λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια και εσωτερικά. Και βέβαια και εδώ όπως και σε ΟΛΕΣ τις Εκκλησιές τής Πόλης,τα αναλόγια στην θέση που επιβάλλεται και πού τούς αρμόζει. Μάλιστα πρόσεξα ότι τα φωτιστικά είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που υπήρχαν παλαιά στον Πάνσεπτο. Μπορεί να είναι και τα ίδια.
Ψαλτικά από την Αγία Τριάδα έχουν περάσει μεγάλας ψαλτικές προσωπικότητες.Αναφέρω τον αείμνηστο Αρχοντα Πρωτοψάλτη Κων/νο Πρίγγο πού διετέλεσε κατά διάφορες χρονολογίες Δομέστικος, Λαμπαδάριος και Πρωτοψάλτης. Επίσης και ο εξαίρετος αείμνηστος Πρωτοψάλτης Δημήτριος Μαγούρης διετέλεσε Πρωτοψάλτης τού ναού από 1953-1965.
Η Αγία Τριάδα λειτουργιέται κανονικά με πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα. Ψαλτικά δεν μάθαμε ποιός ψάλλει αυτήν την περίοδο.
Γιά την εν λόγω Εκκλησία οι πληροφορίες είναι πάρα πολλές στο διαδίκτυο. Για όποιον ενδιαφέρεται παραθέτω δύο ιστοδιευθύνσεις:
1) Του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου  Ε Δ Ω
2) Την ιστοσελίδα τής ομογένειας Ε Δ Ω
Εις ένδειξιν τιμής και μνήμης όλων τών γλυκύφθογγων αειμνήστων Ψαλτάδων πού ασματομελώδησαν στον περικαλέστατο και ιστορικό αυτόν ναό με την εξαιρετική ηχητική, ψάλλαμε το απολυτίκιο τής Πεντηκοστής.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες