Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Αγία Κυριακή Κοντοσκαλίου - Μία ιστορική Κ/Πολίτικη Εκκλησία.

Κατά το πρόσφατο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, επισκεφθήκαμε όλοι οι συνταξιδιώτες και διάφορες Εκκλησιές. Οσες προλάβαμε και όσες βρήκαμε βέβαια ανοικτές. Αρχίζω από την πρώτη πού επισκεφθήκαμε.
Πρόκειται γιά την Αγία Κυριακή Κοντοσκαλίου. Δεν είχα ποτέ διαβάσει την όλη ιστορία της.Κάποιες φορές είχα δεί στο διαδίκτυο τις χοροστασίες τού Παναγιωτάτου Πατριάρχου στην εν λόγω Εκκλησία κατά την ημέρα τής εορτής της στις 7 Ιουλίου.
Ομως διάβασα και έμαθα πάρα πολλά και μάλιστα τυχαία.Και εξηγούμαι. Κατά την παραμονή μας στην Πόλη,διαμέναμε στην περιοχή Κοντοσκαλίου ή KumKapi κατά τους Τούρκους.
Είχα δεί από το δωμάτιο τού ξενοδοχείου έναν επιβλητικό τρούλο Εκκλησίας αλλά νόμισα ότι ήταν Εκκλησία τών Αρμενίων. Μετά το ξύπνημα από την πρωϊνή προσευχή τού Χότζα πού ακουγόταν από κόρνες πολλών μιναρέδων Τζαμιών και γύρω στις οκτώ το πρωϊ,ακούσθηκε η καμπάνα τής Εκκλησίας. Εκπλαγήκαμε και μετά λίγη ώρα πήγαμε κοντά.
Περιβάλλεται από μεγάλο υψηλό μανδρότειχο και κτίρια παλαιά και σχεδόν ερειπωμένα. Από την εξωτερική πλευρά είναι όλες οι πόρτες αμπαρωμένες και φαίνεται ότι δεν χρησιμοποιούνται. Υπάρχουν και μερικά όμως μαγαζιά. Βρήκαμε μία μεγάλη πόρτα ανοικτή.
Μπήκαμε μέσα από μία μεγάλη επιβλητική σκάλα και μετά ανοίχθηκε ένας αλλιώτικος κόσμος.Μία όμορφη μεγάλη περιποιημένη αυλή,με αίθουσες και μία επιβλητική Εκκλησία.Βρήκαμε έναν φύλακα, Αραβα Χριστιανό με τον γυιό του ένα γυμνασιόπαιδο που φοιτά στην Μεγάλη τού γένους Σχολή και αυτό ήξερε Ελληνικά και συνενοηθήκαμε.
Εσωτερικά σε εντυπωσιάζει η μεγαλοπρέπεια και πικραίνει η αίσθηση πόσο ανθούσα ήταν εδώ κάποτε η ομογένεια.Οπως μάθαμε ο ναός λειτουργιέται σχεδόν κάθε Κυριακή από ένας ικανώτατο ιερέα τού Πατριαρχείου.
Ηταν μία σπουδαία και συγκινητική εμπειρία αυτή η επίσκεψη,εκεί σε αυτήν την γειτονιά πού πλέον είναι αμιγώς εργατική και με πολλές βιοτεχνίες υποδημάτων.
Περισσότερες πληροφορίες και γιά την περιοχή και γιά την Εκκλησία μπορεί κάποιος να βρεί στις εξής ιστοδιευθύνσεις:
Γιά την περιοχή γενικά και ιστορικά  Ε Δ Ω . Γιά την Εκκλησία  Ε Δ Ω
Περί τής Ψαλτικής ιστορίας τής εν λόγω ιστορικής Εκκλησίας τής ομογένειας βρήκα ότι ο περίφημος Πρωτοψάλτης Εμμανουήλ (ή Μανουήλ) ο Βυζάντιος τού οποίου τόσα πολλά μέλη ψάλλουμε και σήμερα πού διεδέχθει τον Πέτρο τον Βυζάντιο ή μαθητή το 1805, κλήθηκε ένεκα τής καλιφωνίας του από την Αγία Κυριακή.
Εκτός των ανωτέρω φωτογραφιών, παραθέτω και ένα μικρό ηχητικό πού ψάλλαμε εις ένδειξιν τιμής και εις μνημόσυνον αιώνιον τόσων και τόσων ομογενών Ψαλτών πού ακούμπησαν την ψυχή τους στα αναλόγια τής Αγίας Κυριακής Κοντοσκαλίου


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες