Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Ενα τριήμερο στην Βασιλεύουσα....

Με τον πρώην μαθητή μου στα ψαλτικά και αεί φίλο Ευάγγελο, βρεθήκαμε γιά ένα τριήμερο στην πάντα μαγευτική Κωνσταντινούπολη γιά κάποιες εργασίες που προωθεί τουριστικού ενδιαφέροντος.
Κάθε φορά στην Πόλη  κάτι άγνωστο θα μάθεις έστω και αν η παραμονή σε αυτήν είναι ολιγοήμερη.Να ξεκινήσω με κάποια εν ολίγοις ευτράπελα. Πετάξαμε με την αεροπορική εταιρεία που φέρει το όνομα "ΠΗΓΑΣΟΣ" το φτερωτο δηλαδή άλογο της Ελληνικής μυθολογίας.
Διαμείναμε σε ένα ξενοδοχείο που έφερε το ιστορικό όνομα "ΤΡΟΙΑ". Και στο ισόγειο του ξενοδοχείου υπήρχε η ταβέρνα "ΜΠΑΡΜΠΑ ΒΑΣΙΛΗΣ" με εδέσματα και τραγούδια Ελληνικά.
Μερικά σημεία της Πόλης θα τα επισκεφτείς έστω και αν έχεις ξαναπάει. Ενα από αυτά η περίφημη πλατεία Ταξιμ και η μεγάλη οδός του Πέραν στην οποία θα βρείς κάθε είδους και τύπου κατάστημα και φυσικά το Ελληνικό Προξενείο στο υπέροχο Σισμανόγλειο κτίριο.
Τα γλυκά της ΚΠολης είναι διάσημα. Και χάνεσαι τι να διαλέξεις. Αλλά τα μικρά μπακλαβαδάκια της είναι μεθυστικά.Και με ένα και δύο δεν καλύπτεσαι....
Η πλέον μελαγχολική εικόνα που αντικρύσαμε ήταν το άδειο και εγκαταλειμμένο κτίριο της περίφημης Μαρασλείου Σχολής πού είναι δίπλα στο Πατριαρχείο.Εκεί όπου φοίτησαν τόσοι και τόσοι Ρωμιοί.

Ασφαλώς Κων/πολη άνευ επισκέψεως στο Πατριαρχείο δεν νοείται. Και πρωτα αντικρύζεις την αμπαρωμένη πύλη όπου μαρτύρησε ο Πατριάρχης Γρηγόριος και αυτό είναι μία δραματική επισήμανση σε κάθε επισκέπτη.
Στον αυλόγηρο του Πατριαρχείου σε κυριεύει ένα αίσθημα ηρεμίας και καταφυγής.Εργα έγιναν πολλά και συνέχεια γίνονται. Ολο το κτιριακό συγκρότημα είνα πλέον επιβλητικό και σύγχρονο. Ομως όλα υποκύπτουν στην μεγαλοπρέπεια που νοιώθεις όταν εισέλθεις στον ιστορικό Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. Σαν Ψάλτης κάθε φορά αισθάνομαι δέος.Εκεί μεγαλούργησαν τόσοι και τόσοι. Από τον συμπατριώτη μου Πέτρο, τον Ιάκωβο Πρωτοψάλτη και τον Ιάκωβο Ναυπλιώτη. Τον Πρίγγο και τον αείμνηστο Δάσκαλο κυρ Θρασύβουλο Στανίτσα που τόσα μου είχε πεί γιά αυτόν τον ναό και την διακονία του.
Παρακολουθήσαμε λίγο από Προηγιασμένη και όλο το Μέγα Απόδειπνο. Ο Ευάγγελος έγραψε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο μερικές σκέψεις που αναρτήθηκαν στην σελίδα του ΟΦΕΛΠ στην ιστοδιεύθυνση  Ε Δ Ω 
Τέλος είχαμε και μία ψαλτική δραστηριότητα.Κληθήκαμε από τον λίαν δραστήριο Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ.Μάξιμο,επόπτη περιφέρειας Υψωμαθείων και ψάλλαμε κατά την Προηγιασμένη σε ένα ναό ιστορικό και σε σημείο επίσης ιστορικό. Σχεδόν κάτω από την πύλη του Αγίου Ρωμανού,στον Αγιο Νικόλαο ΤοπΚαπού. Και γι αυτό γραφτηκαν μερικά μαζί με φωτό και ένα ηχητικο στον ΟΦΕΛΠ στην ιστοδιεύθυνση  Ε Δ Ω
Και σε άλλα ταξίδια στην Πόλη με το καλό......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες