Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Κων/Πολίτικο δεκαπεντάγουστο.

Καταγράφω το πρώτο Κ/Πολίτικο δεκαπεντάγουστο που έζησα εδώ στην Πολη και ως εμπειρία αλλά και ως αντίδωρον στις πάρα πολλές ευχές που έλαβα με διάφορους τρόπους γιά την ονομαστική μου εορτή από συγγενείς και φίλους προσωπικούς και "ψαλτικούς".
Φέτος πρέπει να ομολογήσω ότι ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ο αριθμός αυτών που μου ευχήθηκαν. Ισως έπαιξε ρόλο και ο πρόσφατος ερχομός μου στην Κων/πολη.
Μετά λοιπόν τις Παρακλήσεις στις οποίες έψαλλα,είτε αυτές που χοροστάτησε ο Παναγιώτατος, είτε οι άλλες που έγιναν στην περιοχή που θα ψάλλω,είχα και την εμπειρία να ψάλλω σε μία από τις πλέον περικαλλείς Εκκλησίες που έχω δεί και εδώ στην Κπολη,αλλά και γενικά.
Ομιλώ γιά την Εκκλησία της "Παναγίας Ελπίδας",που βρίσκεται στην περιοχή Κοντοσκαλίου και που πανηγυρίζει το 15γουστο. Είναι σε μία αυτήν την εποχή πολύ υποβαθμισμένη περιοχή,το Κοντοσκάλι,όπου παλαιά έμεναν πάρα πολλοί Ρωμιοί Χριστιανοί-κυρίως Χιώτες.
Είναι εντυπωσιακή και εξωτερικά,αλλά κυρίως εσωτερικά,με πλούσια μαρμάρινη διακόσμηση και με άπλετο φώς.Είχε και αυτή περιπέσει τα τελευταία χρόνια σε εγκατάλειψη αλλά με μέριμνα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και ευγενών χορηγών ξαναήλθε στην αρχική της λαμπρή αίγλη.Η ηχητική του εν λόγω ιερού ναού είναι εντυπωσιακή.
Από εσπέρας,χοροστατούντος του Σεβ/του Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ.κ. Μαξίμου, επόπτου της περιφέρειας Κοντοσκαλίου, ψάλλαμε τον μέγα εσπερινό κατά την Πατριαρχικήν τάξιν,χωρίς νεωτερισμούς και άλλες εκτός τυπικού καινοτομίες όπως π.χ εγκώμια κλπ από το Δοξαστάριο του Πρίγγου.Την επαύριον χοροστάτησε επίσης ο ίδιος Μητροπολίτης.Στο αριστερό αναλόγιο έψαλλε ένας νεαρός φοιτητής από Θεσ/κη, ιδιαίτερα σεμνός και κατηρτισμένος,μαθητής του Αρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.Ε κ.Νεοχωρίτη.Ολα έγιναν με ιδιαίτερα λαμπρή και ταυτόχρονα λιτή Πατριαρχική τάξη και προσήλθε ικανώτατος αριθμός πιστών από διάφορα σημεία της Πόλης.
Ως αντίδωρο και χρέος μετά επισκέφθηκα το Ρωμέϊκο γηροκομείο στο Μπαλουκλί, όπου μεταξυ άλλων διαβιούν ο Μητροπολίτης Γερμανός,ο τ. Αρχων Πρωτοψάλτης Λεωνίδας Αστέρης και ο τ. Αρχων Λαμπαδάριος Ιωάννης Χαριατίδης. Σε όλους προσέφερα από ένα εόρτιο κέρασμα και ειλικρινά το ευχαριστήθηκα όσο τίποτα άλλο.
Επιστρέφοντας πεζή έκοψα και Κπολίτικα σύκα στον περίβολο του γηροκομείου, διήλθα από την πύλη του Γεντικούλέ και αντίκρυσα τα αιώνια Βυζαντινά τείχη σκεπ΄τμενος πόσοι και πόσα 15γουστα έχουν διέλθει από εκεί......
Παραθέτω και ένα ψαλτικό βίντεο με το Πασαπνοάριο του Δ ήχου και το αρχαίον μέλος τον Δεσπότην και Αρχιερέα. Ως κέρασμα γλυκερόν γιά τις πολλές ευχές σας. Και τού χρόνου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες