Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Κων/πολη-Πάνσεπτος Πατρ. Ναός. Μία ιδιαίτερη προσωπική εμπειρία.

Σήμερα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στην Κων/πολη,τελέσθηκε -όπως γίνεται κάθε χρόνο- μέγας πανηγυρικός εσπερινός, αφού στο αριστερό κλίτος του ναού βρίσκεται η ιστορική εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης.
Η εν λόγω εικόνα μεταφέρθηκε στον ΠΠΝ από εκπατρισθέντες το 1922  Αρτακηνούς εκ της παλαιφάτου Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Κυζίκου.
Πήγα ως προσκυνητής γιά τον Μεγάλο Εσπερινό ενωρίς το απόγευμα με ψιλόβροχο στον ΠΠΝ. Ομως ο χοροστατών Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ.κ. Στέφανος, Πρωτοσυγκελεύων, μου ζήτησε να ψάλλω από το αριστερό αναλόγιο.Στο δεξιό αναλόγιο έψαλλε ο Β Δομέστικος επειδή ο μεν Αρχων Πρωτοψάλτης είναι στην συνοδεία του Πατριάρχου στην Κύζικο,ο δε Αρχων Λαμπαδάριος είναι σε άδεια.
Ασφαλώς και ήταν γιά μένα μία εξαιρετική και ανεπανάληπτη εμπειρία. Γιατί στο αναλόγιο αυτό έψαλλαν και δύο πρόσωπα που έχουν σημαδέψει την ψαλτική μου πορεία. Ο μέγας Πέτρος Πελοποννήσιος και ο Διδάσκαλος κυρ Θρασύβουλος Στανίτσας.
Τα αναλόγια του ΠΠΝ είναι ιστορικά. Και είναι ανεπανάληπτη εμπειρία να ψάλλει κάποιος που δεν ανήκει στους Πατριαρχικούς χορούς σε αυτά. Και ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο Πρωτοσυγκελεύοντα γιά την ευλογία αυτή.
Εκτός από τις φωτογραφίες παραθέτω και ένα μικρό ηχητικό (τον σε πλ.Δ όγδοο πόδα του οκτώηχου Δοξαστικού Θεαρχίω νεύματι που ασφαλώς είναι μέλος του Πέτρου, όπως το έχει μεταφέρει ο Πρίγγος στο Δοξαστάριό του) ως μία ανεξίτηλη ηχητική ανάμνηση ζωής.
Χρόνια πολλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες