Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Αγιος Νικόλαος Υψωμαθείων. Κυριακή 27-8-2017-(Αγίου Φανουρίου)

Ο Αγιος Νικόλαος Υψωμαθείων βρίσκεται κοντά στον Αγιο Κων/νο Γεντικουλέ. Είναι μία σχετικά μικρή και αρχιτεκτονικά όπως όλες οι μετά την άλωση χτισμένες Ρωμέϊκες εκκλησίες. Στα γεγονότα του 1955 δεν υπέστει όπως οι περισσότεροι άλλοι ναοί της περιοχής φθορές.
Στο δεξιό κλίτος του ναού βρίσκεται ένα μεγάλο εικονοστάσι με μία μεγάλη ασημένα εικόνα του Αγίου Φανουρίου και όπως έμαθα είναι πολύ παλαιό.Κάθε χρόνο γίνεται Λειτουργία την ημέρα εορτής του νεοφανούς αυτού Αγίου και παρατίθενται φανουρόπιτες. Το ίδιο έγινε και εφέτος όπου συνέπεσε και Κυριακή.
Τα αναλόγια κανονικά στην αρμόζουσα θέση. Εντός του δεξιού αναλογίου βρήκα και κάποια παλαιά βιβλία ιστορικών εκδόσεων.
Το ένα ήταν το βασικό τυπικό των ακολουθιών το γνωστό σε όλους τους ψάλτες ως "Βιολάκης" εκδόσεως 1888 από το Πατριαρχικό τυπογραφείο με την Πατριαρχική σφραγίδα και το άλλο το γνωστό μας ωρολόγιο με ειδική αναφορά κτημοσύνης του ιερατικού προϊσταμένου του έτους 1964 πρεσβυτέρου Ιωάννου Νεβρίδη. Επίσης βρήκα μέσα στον Απόστολο και ένα χαρτάκι με αναφορά υπέρ των αποφοίτων του Ζωγραφείου και θυμήθηκα τον αείμνηστο φίλο μου τον Ζωγραφιώτη Γιάννη Γεωργαντίδη πού τόσο πρόωρα και απρόσμενα έφυγε απ'την ζωή προ ολίγων μηνών και που τόσο λείπει από την Πόλη την ομογένεια και από όλους μας.
Μετά την απόλυση έπακολούθησε μικρή δεξίωση στον αυλόγυρο της εκκλησίας. Με λίγους Ρωμιούς και Ρωμιές αλλά με πολύ συγκίνηση και ευχάριστη ψυχική διάθεση από όλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες