Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Πανήγυρις Ι.Ν. Προφ.Προδρόμου Βαθυρύακος Βοσπόρου.

Πανηγύριζε σήμερα 29 Αυγούστου ο Ιερός Ναός Προφήτου Ιωάννου του Προδρόμου της περιοχής Βαθυρύακος (τουρκιστί Yenni Mahalle Sariyer), πού ανήκει στην Μητρόπολη Δέρκων της Κων/λεως. Εκεί πήγα να ψάλλω αντικαθιστώντας κωλυόμενο καλό φίλο και συνάδελφο.
Από την παλαιά Κ-Πόλη γιά να πάς εκεί ακολουθείς τον Βόσπορο και αφού διέλθεις από νέες ανεπτυγμένες περιοχές με τεράστιους ουρανοξύστες, φθάνεις στο τέρμα περίπου του Βοσπόρου πριν την Μαύρη θάλασσα,κοντά στην τελευταία γέφυρα που ενώνει την Ευρωπαϊκή με την Ασιατική ακτή.
Λίγο μετά τον κόλπο των πασίγνωστων Θεραπειών φθάνεις στην περιοχή του Βαθυρύακος όπου και η Εκκλησία πολύ κοντά στην ακτή. Και αυτή όπως όλες σχεδόν οι εκκλησιές της Πόλης εντός περιφραγμένου χώρου.
Χοροστάτησε και λειτούργησε ο οικείος Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος πλαισιούμενος από δύο μουσικώτατους ιερείς (τον εφημέριο Μακροχωρίου και τον π.Γεώργιο Λαδουκάκη από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης) και έναν Διάκονο.
Τα αναλόγια και εδώ στην σωστή τους θέση. Ανερχόμενος στο δεξιό στασίδι πρώτο βιβλίο που είδα ήταν μία ανθολογία στο πρωτότυπο του 1859 του Στεφάνου Δομεστίκου,με περιεχόμενα αντίστοιχα της συλλογής Πρωγάκη πού το είχε φέρει ο εφημέριος του Μακροχωρίου. Ενα σπουδαίο χιλιοδιαβασμένο βιβλίο.
Το ψάλσιμο απλό λιτό και χωρίς καμία πίεση. Μετά το πέρας της λειτουργίας επακολούθησε μικρή δεξίωση με όλους τους προσελθόντες, μία συνήθεια που πάντα γινόταν σε όλες τις εκκλησιές των κοινοτήτων και συνεχίζεται εστω και με λιγότερους.
Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες