Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Πανήγυρις Παναγίας "Βελιγραδίου".

Πανηγύρισε σήμερα ο ιερός ναός Γεννήσεως Θεοτόκου ''Βελιγραδίου'' πού ανήκει στην περιφέρεια Υψωμαθείων της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.
Ο εν λόγω ναός βρίσκεται εσωτερικά των Βυζαντινών τειχών λίγο πριν την πύλη Βελιγραδίου (Belgrat capi). Κατά τα θλιβερά γεγονότα του 1955 είχε πυρποληθεί και καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά και είχε καεί η εφέστιος εικόνα του Παναγία η Βελιγραδινή. Ανακατασκευάσθηκε σιγά σιγά και σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.
Χοροστάτησε κατά τον Ορθρο και Λειτούργησε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης της ιστορικής Μητροπόλεως Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίος,συλλειτουργούντων ιερέων της περιφέρειας και ενός Πατριαρχικού Διακόνου.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω πόσο διαφορετικά βιώνει κάποιος εδώ στην Κων/πολη σήμερα την έννοια "Πανήγυρις Ναού" σε σχέση με αυτό που ξέρουμε στην Ελλάδα. Ολα είναι ταπεινά και αθόρυβα, σε ναούς "πονεμένους" και χωρίς πανηγυριτζίδικο κλίμα. Επίκεντρο είναι η εορτή και όχι το πανηγύρι.Κάτι μοναδικό αν το βιώσεις πραγματικά.
Εκτός των ανωτέρω φωτό,παραθέτω και ένα μικρό βιντεάκι με μερικούς στίχους από την σύντομη σε πλ.Β Δοξολογία ως ενθύμιο. Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες