Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Αγιος Νικόλαος Τοπ-Καπί (Topkapi) Αγρυπνία εορτής Υψώσεως.

Στον Αγιο Νικόλαο της Εκκλησιαστικής περιφέρειας Υψωμαθείων της Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως εορτάσθηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Υψώσεως του Τιμ.Σταυρού όπως σε αγρυπνίες από βραδίς.Ο εν λόγω ιερός Ναός είναι εσωτερικά και εφάπτεται σχεδόν των Βυζαντινών τειχών στο σημείο όπου η  γνωστή και ιστορική πύλη του Ρωμανού (τουρκιστί Topkapi). Είναι μάλλον ο μοναδικός της περιφέρειας που δεν κατεστράφη κατά τα γεγονότα του 1955.
Κατά παλαιόν έθιμο την παραμονή της εορτής της Υψώσεως στον ναό ετελούντο ο Εσπερινός ευχέλαιον και Χαιρετισμοί του Σταυρού και μετά από διάλειμμα άρχιζε ο Ορθρος και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία. Ολες τις τελετές παλαιά τις παρακολουθούσε μεγάλος αριθμός Χριστιανών της περιοχής αλλά και άλλων από άλλες περιοχές της Πόλης που προσέρχοντο.
Με μέριμνα του επόπτου της περιφέρειας Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ.κ.Μαξίμου το έθιμο αυτό διατηρήθηκε και φέτος.
Οι τελεσθείσες ακολουθίες έγιναν φυσικά με λίγους πιστούς αλλά με ιδιαίτερη κατάνυξη και σε συγκινητική ατμόσφαιρα.
Ασφαλώς εψάλησαν αυτά που επιβάλλεται να ψαλλούν όπως π.χ η αργή Δοξολογία σε ήχο Δ [άγια] του Πέτρου Λαμπαδαρίου και με την καθορισμένη Πατριαρχική τάξη όπως η τελετή της Υψώσεως στην θέση της μετά την Δοξολογία κλπ κλπ.
Ιδιαίτερα θετική εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι τέσσερις μουσικοί της κρατικής Τουρκικής ορχήστας της Πόλης προσήλθαν κατά τον εσπερινό και παρακολούθησαν γιά αρκετή ώρα από τον πρόναο την ακολουθία. Μετά τον εσπερινό κατά το διάλειμμα έγιναν και οι σχετικές γνωριμίες και συζητήσαμε επ' ολίγον για  διάφορα κοινά μουσικά ενδιαφέροντα.Παραθέτω ως ενθύμια και δυο μικρά βίντεο. Το ένα με το Πάσα πνοή σε ήχο πλ.Δ και το άλλο με το Απολυτίκιο της εορτής όπως το έψαλλε ο Σεβ/τος επόπτης σωστά και Πατριαρχικά. Και του χρόνου.







    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες