Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Αγιος Κωνσταντίνος Υψωμαθειών. Στο ιστορικόν "Υψωμα Θείον".

Ο Αγιος Κων/νος Γεντικουλέ είναι η μεγαλύτερη Εκκλησία της περιφέρειας Υψωμαθείων και από τις μεγαλύτερες της Κ/Πολης. Ειχε σχεδόν καταστραφεί κατά τα δραματικά γεγονότα του 1955,αλλά με μεγάλες θυσίες αποκαταστάθηκε πλήρως και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.
Είναι ακριβώς δίπλα στην ιστορική Μονή Στουδίου και ήταν στα όρια και προέκτασή της κατά τα Βυζαντινά χρόνια της μεγάλης ακμής της.
Χθες Κυριακή 24-9-2017 στον ανωτέρω ιερό Ναό κατά την Κυριακάτικη ακολουθία χοροστάτησε στον Ορθρο και λειτούργησε ο επόπτης της περιφέρειας Σεβ/τος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.κ.Μάξιμος. Στο τέλος της Λειτουργίας ο Σεβ/τος αναφέρθηκε εκτενώς σε κάτι που αφορά άμεσα την περιοχή Υψωμαθειών. Συγκεκριμένα εξήγησε το αναφερόμενο στο συναξάριο της 25ης Σεπτεμβρίου γεγονός, όπου κατά την λιτανεία που γινόταν στην περιοχή Υψωμαθείων λόγω του μεγάλου σεισμού , ένα θαύμα ξεδιάλυνε και το μεγάλο θέμα που δίχαζε τότε την εκκλησία και που έμεινε στην ιστορία με το όνομα "Αίρεσις Θεοπασχιτών".
Στο αριστερό αναλόγιο έψαλλε ο Αγιορείτης (Διονυσιάτης) λίαν αγαπητός Μοναχός π.Νικόλαος, που είναι Αγιογράφος και μουσικώτατος, ο οποίος τακτικά προσέρχεται στην Κ-πολη προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στις Εκκλησιές της Πόλης.
Μάλιστα ο ίδιος με ενημέρωσε λεπτομερώς και αγιογραφικά γιά το εν λόγω θαύμα και την σχέση του με την Μονή Στουδίου και τα Ψωμαθειά.Μου έστειλε δε και σε φωτό  αγιογραφία (μικρογραφία) από Βυζαντινό βιβλίο που βρίσκεται στο μουσείο του Βατικανού όπου απεικονίζεται το εν λόγω θαύμα και το Θείον Υψωμα.
Ομως εκτός από τα ανωτέρω μετά το πέρας μου δώρησε και το μουσικό βιβλίο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΑΡΙΟΝ" με Κοινωνικά του περιβόητου Ιωάσαφ Διονυσιάτου Διδασκάλου και Εξηγητού πού εξέδοσε τύποις η Μονή του το 2007.Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα και γιά το βιβλίο και γιά τα τόσα καλά που μου έγραψε στην αφιέρωσή του.
Παραθέτω ως ενθύμιον και ένα μικρό βίντεο με το στιχηραρικόν Πασαπνοάριον του βαρέος ήχου που ψάλλαμε.Στο κέλευσον ο κανονάρχος και Αναγνώστης Γεώργιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες