Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Ναός Σεργίου & Βάκχου.Μία εξαιρετική εμπειρία. Κων/πολη 2017.

Χαμηλά στον πρώτο λόφο της Κ/Πολης, πιό κάτω από την Αγιά Σοφιά προς την θάλασσα του Μαρμαρά,βρίσκεται ο περίφημος ναός της πρώϊμης Βυζαντινής εποχής που είναι αφιερωμένος στους Αγίους Σέργιο και Βάκχο.
Χτίσθηκε από τον Ιουστινιανό και την Θεοδώρα περί το 530 μ.Χ προτού γίνει Αυτοκράτορας. Σήμερα είναι ενεργό τζαμί και οι Τούρκοι -και οι χάρτες το ονοματίζουν-  Küçük Ayasofya Camii και αν κάποιος θέλει να μάθει πολλά στοιχεία τόσο αρχιτεκτονικά όσο και ιστορικά μπορεί να βρεί άφθονα στο διαδίκτυο,όπως π.χ στην ιστοδιεύθυνση της εγκυκλοπαίδειας του Μείζονος Ελληνισμού  Ε Δ Ω 
Το περασμένο Σάββατο 7-10-2017 ήταν η εορτή των εν λόγω Αγίων.
Αποφάσισα λιπόν να επισκεφθώ τον Ναό τους την ημέρα της εορτής των και αφού είχε προηγηθεί Θεία Λειτουργία σε κοντινό Ορθόδοξο Ρωμέϊκο ιερό ναό.
Κατ'αρχήν πλησιάζοντας και βλέποντας εξωτερικά τον ναό αμέσως η εικόνα του σε παραπέμπει στην Αγιά Σοφιά.Και επειδή έτυχε να ειναι η μέρα ηλιόλουστη λάμπει ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα και σου δημιουργεί ένα περίεργο αίσθημα περισυλλογής αλλά και ενέργειας.
Ο Ναός είναι πολύ καλά συντηρημένος και εξωτερικά και εσωτερικά, με καθαρούς χώρους και γενικά εκεί είναι μία ήσυχη και ασφαλής γειτονιά που καμία σχέση δεν έχει με γειτονικές παραλιακές περιοχές.
Εσωτερικά ο γλυπτικός διάκοσμος και οι κίονες σε καθηλώνουν. Ολοι έχουν τα αρχικά των κτητόρων. Επίσης σε όλο το γλυπτό περιστύλιο έχει επιγραφή με Ελληνικά γράμματα.
Σε ένα σημείο του δαπέδου έχει γίνει ανασκαφή και φαίνεται και ο υπόγειος χώρος που χρησιμοποιείτο στις μέρες ακμής του ναού γιά άγνωστες χρήσεις.
Να αναφέρω ότι επειδή ο σπουδαίος αυτός Βυζαντινός Ναός είναι ενεργό Τζαμί,εκεί στο χώρο του ιερού βλέπεις και τα αντίστοιχα βιβλία των προσευχών που κάνουν,τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις που έχουν (και μάλιστα αρίστης ποιότητος),κομποσχοίνια κλπ.
Φυσικά και θα είναι μεγάλη παράλειψη όταν κάποιος βρεθεί στην Κ-Πολη να μην επισκεφθεί τον περίφημο αυτόν Ναό. Είναι μάλιστα και ατελώς επειδή είναι Τζαμί.
Τέλος στο μικρό βίντεο που παραθέτω ακούγεται το πρώτο ιδιόμελο και το Δοξαστικό των Αίνων όπως τα έψαλλα την ίδια μέρα σε παρακείμενο ιερό Ναό όπου έγινε Θεία Λειτουργία για την γιορτή τους.Και τού χρόνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες