Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Πανήγυρις Ι.Ν Αγ.Αναργύρων Γηροκομείου Μπαλουκλί Κων/πόλεως.

Σήμερα εορτή των Αγίων Αναργύρων, πανηγύριζε ο εντός του Γηροκομείου των Ρωμιών, στο Μπαλουκλί Κων/πόλεως, ομώνυμος ιερός ναός. Κάθε χρόνο κατά την πανήγυρή του -και όχι μόνον- προσέρχεται με άπασαν την ακολουθίαν του και χοροστατεί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης. Αυτό έγινε και σήμερα. Εψαλλαν ο Αρχων Πρωτοψάλτης της Μ.Ε κ.Παν.Νεοχωρίτης και αριστερά ο Αρχων Β' Δομέστικος κ.Γ.Μπακόπουλος. Συμμετείχα και βοήθησα και εγώ στο δεξιό αναλόγιο. Ηταν ιδιαίτερα συγκινητικό όταν μετέφεραν ενωρίς από τον Ορθρο, τους δύο γηροκομούμενους στο εν λόγω Ρωμέϊκο ίδρυμα πρώην Αρχοντες της Μεγάλης Εκκλησίας τον Πρωτοψάλτη κυρ Λεωνίδα Αστέρη και τον Λαμπαδάριο κυρ Ιωάννη Χαριατίδη, γιά να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία και να κοινωνήσουν. Μάλιστα διακρίνονται στα παρατιθέμενα βίντεο με πόση προσήλωση παρακολουθούν. Η ακολουθία τελέσθηκε σύντομα λιτά και κατά τα Πατριαρχικά ειωθότα. Στο τέλος ο Παναγιώτατος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην υψηλού επιπέδου φροντίδα που παρέχεται σε όλους τους γηροκομούμενους ομογενείς, ώστε όλοι να αισθάνονται ως μία οικογένεια.
Μετά την ακολουθία ο Πρωτοψάλτης εξέφρασε την επιθυμία και μαζί επισκεφθήκαμε τους προαναφερθέντες προκατόχους του Αρχοντες στα δωμάτιά τους γιά μία περισσότερο προσωπική επικοινωνία. Μάλιστα ο κυρ Ιωάννης Χαριατίδης ο οποίος παρά την ηλικία του έχει πλήρη διαύγεια, μας εξιστόρησε διάφορα ψαλτικά περιστατικά και πληροφορίες από την μακρά θητεία του στα αναλόγια της Πόλης και του ΠΠΝ, για τους αειμνήστους Κ.Πρίγγο, Θρ.Στανίτσα, Α.Μιχαηλίδη κ.α.
Από την όλη ακολουθία παραθέτω ως ενθύμια, το Α' στιχηρό ιδιόμελο των αίνων, όπως εψάλη από τον Αρχοντα Πρωτοψάλτη και το Αποστολικό ανάγνωσμα που ευγενώς μου παραχώρησε και ανέγνωσα εγώ. Και του χρόνου.
1.- Στιχηρό ιδιόμελο Αγ.Αναργύρων

2.- Αποστολικόν ανάγνωσμα Α' Νοεμβρίου (Αγίων)
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες