Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Εορτή Αγίας Αικατερίνας.Μετόχι Σινά Μπαλατά Κων/πολεως.

 Σήμερα, εορτή της Αγίας Αικατερίνας, πολιούχου της περίφημης Ιεράς Μονής Σινά, εόρτασε και το εδώ στην Κ/πολη μετόχι της. Το εν λόγω μετόχι βρίσκεται πολύ κοντά στο Πατριαρχείο, στην περιοχή Μπάλατ. Είναι ένα μεγάλο σχετικά συγκρότημα όπου περιλαμβάνει κτίρια και τον ναό που τιμάται επ' ονόματι Ιωάννου του Προδρόμου.
Δεν είναι περιφραγμένο με υψηλούς τοίχους όπως όλες οι εκκλησίες της Κ/πολης και είναι ορατό από παντού. Ο ναός και τα κτίρια που βρίσκονται γύρω του, γλύτωσαν προ ολίγων ετών ως εκ θαύματος από την κατεδάφιση, όταν κατασκευαζόταν ο μεγάλος παραλιακός δρόμος δίπλα από τον Κεράτιο.
Και ο ναός με τα εξαιρετικής τέχνης τέμπλο, άμβωνα και θρόνο και τα κτίρια με περίτεχνες απεικονίσεις, είναι από τα πλέον αξιόλογα Ρωμέηκα ιστορικά κτίρια. Δυστυχώς όμως είναι όλα σε πολύ κακή κατάσταση, ετοιμόρροπα και ουδείς διαμένει πλέον εκεί. Υπάρχει όμως, όπως εσχάτως ανακοινώθηκε, κάποιο πρόγραμμα μίας ειδικής διεύθυνσης των Βακουφίων και επίκειται η πλήρης  αποκατάσταση όλων των κτιρίων. Είθε.
Η ιστορία αυτού του ιστορικού μετοχίου είναι μεγάλη και πολύπλευρή. Σε αυτό διέμεναν επιφανείς εκκλησιαστικοί ηγέτες όταν προσέρχονταν γιά επίλυση σπουδαίων θεμάτων. Επίσης συνδέεται άμεσα και με την ψαλτική, αφού εδώ συνεδρίαζαν για τρία τουλάχιστον χρόνια πριν από το 1814 οι τρείς διδάσκαλοι (Χρύσανθος, Γρηγόριος και Χουρμούζιος) όπου επινόησαν και τακτοποίησαν όλες τις λεπτομέρειες της νέας εν χρήσει και σήμερον μεθόδου ψαλτικής.
Λειτούργησε ο υπεύθυνος του μετοχίου και εκπρόσωπος της Μονής Σινά στην Κων/πολη  Σεβ/τος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ.κ. Στέφανος. Συμμετείχαν ο Μ.Εκκλησιάρχης και ένας Διάκονος του Πατριαρχείου. Βρέθηκα σήμερα λοιπόν εκεί και εγώ, όπου μαζί με τον λίαν αγαπητό μοναχό Νικόλαο Διονυσιάτη ψάλλαμε τον Ορθρο και την Θ.Λειτουργία. Προσήλθε ικανός αριθμός πιστών από διάφορα μέρη της Πόλης. Τελέσθηκε μία απλή, λιτή, αλλά μέσα σε ιδιαίτερα κατανυκτικό κλίμα, λειτουργία.
Στο τέλος ο λειτουργός Σεβ/τος μοίρασε και τα γνωστά δακτυλίδια φυλαχτά της Μονής Σινά. Ασφαλώς θυμήθηκα έντονα την προ ολίγον ετών μετάβασή μας στο ιστορικό Μοναστήρι του Σινά, με τον σύλλογο ψαλτών Λακωνίας, όπου ψάλλαμε εκεί την πανήγυρή της. Ως ενθύμιον και της σημερινής ευφρόσυνης εμπειρίας παραθέτω, εκτός των φωτογραφιών και ένα μικρό ηχητικό βίντεο με τα στιχηρά των αίνων. Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες