Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Εορτή Αγίου Φανουρίου. Αγιος Νικόλαος Υψωμαθείων

Ο τέταρτος εκ των πέντε κατά σειράν ιερών ναών που συναντάμε ερχόμενοι από το ιστορικό κέντρο πρός την περιοχή των Ψωμαθειών και του Γεντικουλέ, είναι ο Αγιος Νικόλαος Ψωμαθειών. Υπήρχε στην ίδια θέση και πρό του 1700. Καταστράφηκε στην μεγάλη πυρκαγιά του 1782 και ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων το 1834. Είναι μικρός σε όγκο ναός, τρίκλιτη Βασιλική με είσοδο στον νάρθηκα.
Κατά τα τραγικά γεγονότα του 1955 όπου οι περισσότεροι ιεροί ναοί της περιοχής και γενικά της Κ/πολης κατεκάησαν ή υπέστησαν τρομερές φθορές, ο Αγιος Νικόλαος δεν έπαθε τίποτα ένεκα τυχαίου γεγονότος.
Και στον νάρθηκα και στον κυρίως ναό υπάρχουν πολλές αγιογραφίες από λαϊκότροπους αγιογράφους που όμως παρουσιάζουν σπουδαίο ενδιαφέρον. Μάλιστα είναι ιδιάιτέρως συγκινητική η αγιογραφία "Παναγία θρηνωδούσα" μαζί με τον Ιωάννη Θεολόγο, η οποία από ότι έμαθα εκτίθετο κατά την Μεγάλη Εβδομάδα. Ολες οι αγιογραφίες έχουν υποστεί την φθορά του χρόνου, αλλά υπάρχει σχέδιο να ανευρεθούν χορηγοί (αφού ο ναός δεν έχει καθόλου έσοδα) και να αποκατασταθούν. 
Στα αναλόγια όλα τα βιβλία είναι παλαιά, ιστορικών εκδόσεων, φθαρμένα από τον χρόνο και την χρήση, αλλά γεμάτα με υπογραφές και σημειώσεις πολλών παλαιών Ψαλτών. Και είναι ιδιαιτέρως συγκινητικό γιατί νιώθεις ψάλλοντας ότι από τα ίδια αυτά βιβλία έψαλλαν τόσοι και τόσοι σπουδαίοι Ψάλτες.
Στο δεξιό κλίτος του ναού υπάρχει μεγάλο προσκυνητάρι που εικονίζεται ο Αγιος Φανούριος. Οπως έμαθα πάντα από τα πολύ παλαιά χρόνια, την ημέρα της εορτής του πλήθος πιστών, τόσον από την περιοχή Ψωμαθείων και Γεντικουλέ ( όπου ζούσαν σχεδόν μόνο Ρωμιοί έως το 1960) όσο και από άλλες περιοχές της Κ/πολης έφερναν γιά ευλόγηση Φανουρόπιτες και γινόντουσαν λαμπρές ακολουθίες.
Στα σημερινά χρόνια οι Ρωμιοί κάτοικοι στην περιοχή είναι ελάχιστοι. Ομως με μέριμνα του Αρχιερατικού επόπτου της περιφέρειας Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ.κ. Μαξίμου, των εφημερίων και της εφοροεπιτροπής του ναού, η παράδοση συνεχίζεται και κάθε χρόνο γιορτάζουμε τον Αγιο Φανούριο όπως παλαιά. Και του χρόνου λοιπόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες