Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Πανήγυρις Ιερού Ναού & Αγιάσματος Παναγίας Εξι Μαρμάρων Κων/λεως.

Ενας από τους πλέον ιστορικούς λειτουργούμενους ιερούς ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κων/λεως η Παναγία έξι Μαρμάρων, πανηγύριζε σήμερα, ημέρα Απόδοσης εορτής Κοιμήσεως Θεοτόκου. Ανήκει στην περιφέρεια Υψωμαθείων, Κοντοσκαλίου και Βλάγκας. Η ευρύτερη περιοχή που είναι κτισμένος ο ναός ανήκε γεωγραφικά στον πάλαι ποτέ έβδομο λόφο της Κων/λεως. Σήμερα η περιοχή ονομάζεται Koca Mustafa Pasa.
Από διάφορες πηγές έχει εξακριβωθεί ότι από τα πρώϊμα Βυζαντινά χρόνια είχε κτισθεί στο ίδιο σημείο ναός με την επωνυμία της Θεοτόκου εν τοις Κύροις η των Κύρου. Πρωτοαναφέρεται σε επίσημα Πατριαρχικά έγγραφα το 604 μ.Χ και σε μεταγενέστερες ημερομηνίες. Το αρχικό όνομα το έλαβε από τον κτήτορα έπαρχο της περιοχής ονόματι Κύρο. Ενδέχεται να λειτούργησε γιά κάποιο διάστημα και ως Μοναστήρι της Γοργοεπηκόου και μάλιστα αναφέρεται ότι εγκαταβίωσε σε αυτή και ο περίφημος υμνογράφος Ρωμανός ο Μελωδός. Η μεταγενέστερη ονομασία του ναού που έχει μέχρι σήμερα παραμείνει είναι Παναγία έξι Μαρμάρων ή Κιόνων. Είναι βορειότερα της Παναγίας Περιβλέπτου που τώρα είναι ναός των Αρμενίων και της Μονής Γαστρίων που τώρα είναι τζαμί με την επωνυμία Sancaktar Camii.
Απέναντι βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και κομψότερα τζαμιά της Κ/πολης το Ali Pasa Camii, στο προαύλιο του οποίου βρίσκονται διάσπαρτα απομεινάρια από μαρμάρινους κίονες, όπως παρόμοια βρίσκονται και στην αυλή του ναού.

Στην νοτιοδυτική  πλευρά της αυλής του ναού υπάρχει υπόγειο Αγίασμα το οποίο σαφώς διακρίνεται ότι είναι Βυζαντινό κτίσμα. Εντός αυτού υπάρχει και πηγάδι με νερό. Ο ναός από τα Βυζαντινά χρόνια μέχρι τις ημέρες μας έχει υποστεί φθορές κατεδαφίσεις και πολλές μετατροπές. Πάντα ήταν αγίασμα και τόπος συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πιστών. Μάλιστα καραβάνια προσκυνητών από την Ρωσία που πήγαιναν Αγίους τόπους, θεωρούσαν απαραίτητο να στάθμεύσουν σε πανδοχείο που υπήρχε κοντά στον ναό και να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Γοργοεπηκόου.
Ο σημερινός ναός κτίσμα του 17ου αιώνα καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά κατά τα τραγικά γεγονότα του 1955. Με μέριμνα και άοκνη φροντίδα του επόπτου της περιφέρειας Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ.κ. Μαξίμου, του εφημερίου του ναού π.Βασιλείου Ιωαννίδου και των δραστήριων μελών της  εφοροεπιτροπής,  ο ναός συνεχώς συντηρείται και έχει ξαναβρεί μέρος της παλαιάς του αίγλης. Οι εικόνες που σώθηκαν από την πυρκαγιά καθαρίζονται και αποκαθίστανται σιγά σιγά από ειδικευμένη και έμπειρη συντηρήτρια. Ως δείγμα παραθέτω την εφέστιο εικόνα του ναού της Παναγιάς Γοργοεπηκόου πρίν και μετά την συντήρηση.
Επίσης ανευρέθησαν και διασώθηκαν  αρκετά παλαιά βιβλία μεταξύ των οποίων και μουσικά. Μάλιστα σε ένα εξ αυτών ανακάλυψα μία χειρόγραφη ανέκδοτη αργή εξαιρετική δοξολογία σε ήχο βαρύ εκ του ΓΑ σύνθεση του περιώνυμου Πρωτοψάλτου του Πατριαρχείου Γεωργίου Ραιδεστηνού του Β', η οποία θα δημοσιευθεί αφού καθαρογραφεί με σύγχρονο τρόπο.
Κατά την σημερινή απόδοση της εορτής η όλη ακολουθία τελέσθηκε στο Αγίασμα, επειδή ο κυρίως ναός βάφεται αυτές τις μέρες. Ζήσαμε όλοι και ο λειτουργός π.Κων/νος και οι Ψάλτες και οι ολίγοι πιστοί που προσήλθαν, μία θαυμάσια και ιδιαίτερα συγκινητική εμπειρία. Ως ευφρόσυνον ενθύμιο παραθέτω εκτός των φωτογραφιών και ένα μικρό βίντεο όπου ψάλλουμε το Απολυτίκιο της Κοιμήσεως και τον Τρισάγιο ύμνο. Και του χρόνου.
Π.Τζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες