Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Αγία Κυριακή Κοντοσκαλίου. Ε΄ Κυρ. Νηστειών & Προηγιασμένη.

Ενας από τους πλέον περικαλλείς και ιστορικούς Ιερούς Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κων/λεως, που βρίσκεται στο ιστορικό Βυζαντινό κέντρο της πάλαι ποτέ Βασιλίδος, είναι η Αγία Κυριακή Κοντοσκαλίου. 
Εχω ξαναγράψει γιά τον εν λόγω Ιερό Ναό και παλαιότερα. Συνέχεια μαθαίνω όμως και νέα στοιχεία γι αυτόν. Τόσο από πλευράς Εκκλησιαστικής, όσο και ψαλτικής δραστηριότητος.
Στον Ιερό Ναό υφίστανται σπουδαίες εικόνες, με συγκινητικές αφιερώσεις, που με μέριμνα των υπευθύνων της Κοινότητος τελευταία συντηρούνται και εκτίθενται στον κυρίως ναό, καθώς και άλλα κειμήλια, που όλα φανερώνουν τις ημέρες δόξης που έζησε ο ναός.
Οπως έχω βρεί από διάφορα αρχεία, στην Αγία Κυριακή έχουν ψάλλει κατά καιρούς σπουδαίοι και περιώνυμοι ψάλτες με κορυφαίο τον Ιωάννη Πρωτοψάλτη τον Βυζάντιο. Προχθές έμαθα άλλο ένα στοιχείο. Από απόκομμα εφημερίδος του 1904, φαίνεται ότι έψαλλε και ο Δημ.Βαφειάδης, ονομαστός Ψάλτης και μελοποιός.
Την Κυριακή Ε' των Νηστειών, έχει έκπαλαι καθιερωθεί να τελείται το πάνδημο μνημόσυνο όλων των κληρικών και λαϊκών που διακόνησαν τον εν λόγω ναό. Ετσι την παρελθούσα Κυριακή 14/04/2019 βρεθήκαμε όλοι στην Αγία Κυριακή. 
Χοροστάτησε στον Ορθρο και τέλεσε την Θ.Λειτουργία ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.κ. Μάξιμος που είναι επόπτης της περιφέρειας Κοντοσκαλίου, Υψωμαθείων και Βλάγκας. Παρόντες ασφαλώς και οι αφοί κ.κ Αναστάσιος και Γεώργιος Χονδρόπουλοι που είναι πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα της Κοινότητας.
Πέραν των μονίμων κατοίκων, προσήλθαν και εκδρομείς προσκυνητές από την Κύπρο. Μεταξύ αυτών και δύο οι οποίοι ασχολούνται με την ψαλτική. Ο εν Βιέννη δάσκαλος φωνητικής και βαρύτονος κ. Κύρος Πατσαλίδης, που γνωρίζει και ψαλτική και ο μαθητής Λυκείου και σπουδαστής της ψαλτικής Αντώνης Χμάντι. Ψάλλαμε όλοι μαζί, απλά και ήρεμα. Από τα ψαλλόμενα παραθέτω το ψαλλέν αργό σε ήχο πλ.Α χερουβικό του Πέτρου Πελοποννησίου, που με άνεση τελειώσαμε και ευχαριστηθήκαμε, αφού ο λειτουργός Αρχιερεύς είναι μουσικολογιώτατος και μαζί του χαίρεσαι την λειτουργία και ψάλλεις χωρίς άγχος. Οποιος επιθυμεί μπορεί να το ακούσει στην ιστοδιεύθυνση  Ε Δ Ω
Επίσης την Τετάρτη χθες 17-04-2019 τελέσθηκε η Θ.Λειτουργία των προηγιασμένων. Την τέλεσε απλά και λιτά ο Πρωτοπρεσβύτερος π.Γεώργιος Κασάπογλου, εφημέριος του ι.ν Αγίου Κων/νου Υψωμαθείων. Εψαλλα το πρώτο μέρος από ένα παλαιό εξαιρετικό Κοινωνικό της Θ.Λ των προηγιασμένων "Γεύσασθε και ίδετε" σε ήχο Α' και μέλος του Παν. Χρσυσάφη. Το παραθέτω ως ενθύμιον. 
Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες