Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Πανήγυρις ι.ν. Εισοδίων Θτκου-Πέραν Κων/πόλεως

Καθεδρικός ναός της ιεράς Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως, είναι ο μεγαλοπρεπής και ιστορικός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, πού βρίσκεται στην περιοχή Σταυροδρομίου (Πέραν) της Κ/πολης, ο οποίος εορτάζει μεγαλοπρεπώς σαν σήμερα κάθε χρόνο.
Γιά τον λόγο αυτό κατά παλαιό έθος, μεταβαίνει ο εκάστοτε Πατριάρχης με όλη την συνοδεία του και δεν χοροστατεί απλώς, όπως κάνει σε πανηγύρεις άλλων ιερών ναών της Αρχιεπισκοπής, αλλά λειτουργεί συλλειτουργούντων και των συνοδικών Αρχιερέων. Εκεί λοιπόν βρέθηκα σήμερα γιά τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Είχε σχετικά αρκετό γιά τα σημερινά δεδομένα της εδώ ομογένειας κόσμο και πολλούς επισκέπτες από της Ελλάδα. Τελέσθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια η όλη ακολουθία και έψαλλαν οι Πατριαρχικοί ψάλτες.  Από τα σημερινά παραθέτω ένα Ψαλτικό βίντεο, όπου ο Αρχων Πρωτοψάλτης με τους βοηθούς του ψάλλει το αντί Αξιον εστίν τροπάριον της Θ' ωδής "Ως εμψύχω Θεού κιβωτώ"
Μετά την απόλυση συναντήθηκα με αρκετούς γνωστούς και ασφαλώς με τον λίαν αγαπητό φίλο και συνάδελφο εν τοις αναλογίοις οφφικιάλο της Μεγ. Εκκλησίας κυρ Αντώνιο Χατζόπουλο, έναν γέννημα θρέμμα Ρωμιό και μάλιστα της εκεί γύρω από τον ναό των Εισοδίων Σταυροδρομίου περιοχής, όπου ήπιαμε ωραίο καφέ (κάτι δύσκολο γιά την Πόλη) σε ένα γραφικό Ιταλικό "καφέ" ενός στενού του Πέραν. 
Μάλιστα και επειδή ο αγαπητός Αντώνιος είναι ερευνητής και άριστος γνώστης της νεώτερης Κπολίτικης ιστορίας και των ψαλτικών πραγμάτων, μου είπε ότι πάντα στην εορτή των Εισοδίων του Πέραν, γινόταν μεγαλοπρεπής θρησκευτική πανήγυρις και στον συγκεκριμένο ιερό ναό έψαλλαν οι καλύτεροι και διασημότεροι Ψάλτες της Κων/πολης, οι οποίοι ήταν και περιζήτητοι στις πανηγύρεις άλλων ι.ναών τής Πόλης. 
Αφησα την περιοχή του Πέραν μεσημέρι πλέον, με μία ηλιόλουστη και ζεστή μέρα και με την περιβόητη μεγάλη οδο (Ιστικλάλ) να γεμίζει κόσμο και μουσικάντηδες διαφόρων εθνικοτήτων και κάθε είδους μουσικής να παίζουν επί της οδού γιά να βγάλουν τον επιούσιο. Από μία μπάντα με αγνώστου εθνικότητος μουσικάντηδες του δρόμου να παίζουν τα δικά τους, παραθέτω ένα μικρό βιντεάκι. Και του χρόνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες