Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Σημερινά βήματα στην ιστορία. Ιανουάριος 2020-Κων/πολις.

Κάθε χρόνο στις 15 Ιανουαρίου η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη ενός ακόμη (εκ των πολλών) Κων/πολίτη Αγίου. Πρόκειται γιά τον Αγιο Ιωάννη τον επονομαζόμενο και Καλυβίτη, επειδή έζησε πάμπτωχος -ενώ ήταν από πλούσια οικογένεια- σε μία καλύβα. Ο εν λόγω Αγιος αρχικά έγινε μοναχός στην περίφημη Μονή Στουδίου που ονομαζόταν τότε και Μονή των Ακοιμήτων. Εδω δίπλα ακριβώς από το σπίτι που διαμένω. Περισσότερα μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να βρεί πολλά στο διαδίκτυο και για τον Αγιο και την Μονή Ακοιμήτων.
Αποφάσισα λοιπόν σήμερα, να ακολουθήσω πεζή, την διαδρομή από την Μονή που ασκήτεψε, έως και την περιοχή που έφτιαξε καλύβα και διέμεινε, δηλαδή το Κοντοσκάλι. Μετά από την Μονή Στουδίου βγήκα από την πύλη του Γεντικουλέ και πέρασα μπροστά από την πάλαι ποτέ χρυσή πύλη των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων, από την οποία διερχόντουσαν μόνο μετά από νίκες ή γιά στέψη.
Σήμερα είναι σχεδόν απροσπέλαστη. Στην τάφρο μπροστά καλιεργούν μποστάνια και απέναντι ακριβώς είναι ένα εν ενεργεία νεκροταφείο. Τα δε βράδια δεν φωτίζεται καθόλου. Κάθε φορά που περνάω μπαίνω εκεί μέσα και την φωτογραφίζω. Οι κίονες της πύλης υπάρχουν ακόμη.
Μετά την χρυσή πύλη έφτασα στην επιχωματωμένη πλέον παραλία όπου απλώνεται η θάλασσα του Μαρμαρά. Τελευταίος ο πύργος του Αυτοκράτορα Θεόφιλου, των πάλαι ποτέ δυτικών οχυρωματικών τειχών. Πάνω ψηλά στα παράθυρα αν προσεκτικά κοιτάξεις, μπορεί να δείς ακόμα επιγραφές όπως "ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΙΣΤΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΡΩΜΑΙΩΝ" κλπ. κλπ. Εκεί τώρα έχουν φτιάξει ένα τεράστιο πάρκο αναψυχής.
Ακολουθώντας την επιχωματωμένη παραλιακή διαδρομή, έξω από τα τείχη, έφτασα στο Κοντοσκάλι (ΚουμΚαπί τουρκιστί). Εκεί σήμερα τελέσθηκε στον περικαλλή ναό της Αγίας Κυριακής Κοντοσκαλίου, Θ.Λειτουργία γιά την εορτή του Αγίου. Στον ναό υπάρχει μεγάλη ξύλινη εικόνα του Αγίου λαϊκής τεχνοτροπίας, που συντηρήθηκε πρόσφατα από ειδική συντηρήτρια.
Να επισημάνω ότι όπως αναφέρουν παλαιοί συγγραφείς περί των ναών της Κων/πολης, υπήρχε κάποτε ναός του Αγίου στο Κοντοσκάλι.
Τώρα βέβαια η περιοχή έχει εντελώς αλλοιωθεί. Απέναντι από τον ναό της Αγίας Κυριακής υπάρχει ένα κτίριο που ανήκει στην κοινότητα, το οποίο τώρα τελευταία αναπαλαιώθηκε, όπου πάνω από την κεντρική του είσοδο υπάρχει η επιγραφή "Η ΦΙΛΟΜ. ΑΔΕΛΦΌΤΗΣ ΗΩΣ ΑΝΙΔΡΥΣΑΤΟ". Λίγο πιό πέρα υπήρχε Αγίασμα του Αγίου, άγνωστο τι απέγινε.
Μετά το Κοντοσκάλι συνέχισα την διαδρομή μου παραλιακά έξωθι των τειχών όπου πλέον αρχίζει ο Βόσπορος. Εφτασα στην περιοχή Εμίνονου και ανηφόρισα αριστερά προς τον πάλαι ποτέ πρώτο λόφο. Λίγο πιό πάνω βρέθηκα τον ιστορικό σταθμό τραίνων SIRKESI (μετφ.ξυδιάς). Εκεί ερχόταν και το περίφημο ORIENT EXPRESS.
Συνέχισα την ανηφόρα, έξω από τα τείχη του παλατιού. Στα δεξιά υπάρχει η κεντρική είσοδος που όλοι ασφαλώς έχουμε ακούσει. Η Υψηλή Πύλη. Εδώ ήταν η έδρα της κυβέρνησης των Οθωμανών και του Μεγάλου Βεζύρη. Τώρα στεγάζονται γραφεία της Νομαρχίας και όλη η περιοχή είναι πλέον τουριστική.
Συνεχίζοντας λίγο πιό πάνω αριστερά αντιλαμβάνεσαι τον τεράστιο όγκο της Μεγάλης Εκκλησίας. Οπως και από όπου να την κοιτάξεις είναι καθηλωτική. Δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή. Και βέβαια συνεχής είναι η ροή επισκεπτών. Εγώ στάθηκα γιά λίγο απέξω, εκεί όπου η κεντρική είσοδος. Κάθε φορά που πάω εκεί, μένω γιά λίγο να την κοιτάζω και προσπαθώ να φέρω εικόνες του τότε.
Μετά την Αγιά Σοφιά, διασχίζοντας τον πάλαι ποτέ Ιππόδρομο των Ρωμαίων, συνάντησα εκτός από τους οβελίσκους και τον Τρικάρηνο Οφι. Τον χάλκινο κίονα με τα τρία φίδια, που είχαν οι Πλαταιείς δωρήσει μετά την νίκη επί των Περσών στο Μαντείο των Δελφών και τον έφερε στον Ιππόδρομο ο Μ.Κων/νος, όπως και πολλές άλλες αρχαιότητες που έφεραν οι Ρωμαίοι γιά να εμπλουτίσουν την νέα πρωτεύουσα.
Επόμενη στάση μου τα ερείπια του περίφημου μεγαλοπρεπούς ναού εις μνήμην του μαρτυρίου της Χαλκηδόνιας Αγίας Ευφημίας. Ο εν λόγω παλαιοχριστιανικός ναός ήταν ιδιαίτερα μεγάλος. Βρισκεται σχεδόν απέναντι από την Αγία Σοφία. Τα θεμέλια του και μερικοί τοίχοι του υπάρχουν ακόμα. Πάνω εκεί έχουν φτιάξει ένα ξύλινο θεατράκι όπου το καλοκαίρι γίνονται μουσικές εκδηλώσεις και διάφορα άλλα.
Τελευταία στάση επιστρέφοντας, έκανα στην γνωστή στήλη του Μ.Κων/νου (Λατινικά Columna Constantini purpurea &Τουρκικά Cemberlitas Sutunu) γνωστή και σαν καμμένη στήλη. Από τις ελάχιστες που διασώθηκαν, χωρίς βέβαια το άγαλμα του Αυτοκράτορα που δεν υπάρχει πλέον επάνω. Από την Πόλη χαιρετώ σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες