Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Χριστούγεννα νέο έτος και Θεοφάνεια στην Πόλη.

Ακόμα μία φορά -η τρίτη κατά σειράν- εόρτασα τις εορτές του δωδεκαημέρου στην Κ/πολη. Και μάλιστα με αυξημένες και ειδικές υποχρεώσεις, αφού όντας Ψάλτης της περιφέρειας Υψωμαθείων, Κοντοσκαλίου και Βλάγκας, έψαλλα τις ανάλογες ακολουθίες σε διαφορετικούς, γιά κάθε εορτή, ναούς. Βέβαια πριν ξεκινήσουν οι διάφορες ακολουθίες του δωδεκαημέρου, βρέθηκα γιά μερικές μέρες στην όμορφη και με Βυζαντινές ρίζες Θεσσαλονίκη, όπου προγεύτηκα το εορταστικό κλίμα των ημερών.
Ας ξεκινήσω από την Κυριακή προ των Χριστουγέννων, όπου ουσιαστικά ξεκινά το εορταστικό εκκλησιαστικό δωδεκαήμερο. Η Θ.Λειτουργία τελέσθηκε στον περικαλλή κεντρικό και ιστορικό ιερό ναό της Αγίας Κυριακής Κοντοσκαλίου. Λειτούργησε ο επόπτης της περιφέρειας Σεβ/τος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.κ.Μάξιμος.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στους χώρους του ιδίου ναού έγιναν δύο εκδηλώσεις, στις οποίες προσήλθε και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης. Η πρώτη αφορούσε στην έκθεση πολλών εικόνων του ναού που είχαν υποστεί μεγάλες φθορές και τις οποίες, με μέριμνα των υπευθύνων της Κοινότητας, αποκατέστησε η εξ Ελλάδος ειδικευμένη και πεπειραμένη συντηρήτρια κ.Ελένη Σκουμπρή. Η έκθεση έγινε στον γυναικωνίτη του ναού.
Ολες οι εικόνες που εκτίθενται είναι εξαιρετικής ομορφιάς, λαϊκής τεχνοτροπίας και με πολλά ιστορικά στοιχεία. Η δεύτερη εκδήλωση ήταν μουσική και έγινε στην μεγάλη αίθουσα παραπλεύρως του ναού. Κλήθηκαν πάλι με μέριμνα της κοινότητας, δύο τραγουδίστριες της κλασικής μουσικής και με την συνοδεία πιανίστριας, προσέφεραν μία διαφορετική και υψηλού επιπέδου μουσική βραδιά.
Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι μεγάλες Βασιλικές ώρες και εν συνεχεία η Θ.Λειτουργία του Μ.Βασιλείου, τελέσθηκαν στον Αγιο Νικόλαο Υψωμαθείων. Εναν μικρό παλαιό ιστορικό ναό, με πολλές και σπάνιες εικόνες. Εκεί όπου και η θέρμανση γίνεται με ξυλόσομπες εποχής.
Ολα τελέσθηκαν σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Από την εν λόγω ακολουθία παραθέτω ως ενθύμιο, ένα μικρό βίντεο με το Κεκραγάριο σε Β' ήχο του Εσπερινού, που το ψάλλουμε με τον Λαμπαδάριο της περιφέρειας Ευρυσθένη Τσολακίδη.
Η ακολουθία της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων τελέσθηκε στον μεγάλο και περικαλλή ναό του Αγ. Κων/νου Υψωμαθείων. Λειτούργησε ο Σεβ/τος επόπτης και προσήλθαν αρκετοί πιστοί διαφόρων εθνικοτήτων. Από την ακολουθία ως ενθύμιον, παραθέτω το απολυτίκιον της εορτής.
Την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα η ακολουθία τελέσθηκε στον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας. Μία περιοχή πολύ κοντά στην Αγία Σοφία. Μετά την Θ.Λειτουργία έγινε το καθιερωμένο κάθε χρόνο από τους υπευθύνους της Κοινότητας αδελφούς Τάσο και Γιώργο Χονδρόπουλο, γιορτινό τραπέζι, στο οποίο παρεκάθησαν πολλοί ομογενείς κληρικοί και λαϊκοί. Είχε δε και ορχήστρα και επεκράτησε αρκετό κέφι.
Οι ακολουθίες της πρωτοχρονιάς και του Αγίου Βασιλείου, τελέσθηκαν στο Αγίασμα του Αγίου Βασιλείου, το οποίο είναι κάτωθι του ιερού ναού της Αγίας Κυριακής στο Κοντοσκάλι.
Ενα Αγίασμα που χάνεται η ύπαρξή του στα βάθη των Βυζαντινών αιώνων. Με πηγάδι και με πολλές εικόνες που θα συντηρηθούν και αυτές. Η περιοχή Κοντοσκαλίου, που κάποτε οι περισσότεροι κάτοικοί του ήσαν Ρωμιοί με ψαροταβέρνες, ήταν στα γιορτινά της, αφού οι ψαροταβέρνες ακόμα υπάρχουν, με άλλους βέβαια ιδιοκτήτες.  Και θα τελειώσω την εξιστόρηση με την μεγάλη εορτή των Θεοφανείων. Στην Κ/πολη, παρά την συρρίκνωση του πληθυσμού των Ρωμιών, ρίχνουν στον Σταυρό σε πολλά σημεία. Ετσι και στην περιοχή μας, από πέρσι με μέριμνα του επόπτη επετράπη και επανήλθε μετά από περίπου πενήντα χρόνια το έθιμο.
Η ακολουθία τελέσθηκε στον ιερό ναό Παναγίας στην πύλη Βελιγραδίου. Μετά την τέλεση των ακολουθιών με πούλμαν, όλοι μεταφερθήκαμε στην έναντι της πάλαι ποτέ πύλης του ρόδου ακτή, όπου βέβαια τώρα δεν είναι όπως παλαιά, αφού έχει επιχωματωθεί όλη η παραλία.
Εκει παρά το σφοδρό δριμύτατο ψύχος, τελέσθηκε η πρέπουσα δέηση και εν συνεχεία έγινε η ρίψη του Σταυρού από τον Αρχιερέα επόπτη και μάλιστα έπεσαν από βάρκα στην θάλασσα κολυμβητές. Πέραν των φωτογραφιών, παραθέτω και ένα μικρό βίντεο στο οποίο γίνεται αμέσως αντιληπτό, τι καιρικές συνθήκες επικρατούσαν. Ομως είχε ο Δήμος τοποθετήσει ειδικό σκέπαστρο, ακόμη και ηχητική κάλυψη. Και βέβαια υπήρχε και Αστυνομία.
Αυτά και του χρόνου. Και καλή χρονιά νά 'χουμε.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες