Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Πανήγυρις Ι.Ν.Αγ.Νικολάου Πύλης Ρωμανού (TopKapi)-2019

Εσωτερικά τών πάλαι ποτέ οχυρωματικών τειχών τής Βασιλεύουσας, στο ύψος της περίφημης πύλης τού Ρωμανού, βρίσκεται ένας ιστορικός ιερός ναός, επ' ονόματι του Αγίου Νικολάου και μαρτυρίες αναφέρουν ότι υπήρχε ναός και κατά την Βυζαντινή Χριστιανική περίοδο. 
Ο σημερινός απλός ταπεινός ναός κτίσθηκε όπως γράφει η κτητορική του επιγραφή το 1831. Το δάπεδό σε όλη την έκτασή του είναι από μάρμαρα τάφων Χριστιανών. Επίσης υπάρχουν σπουδαίες αγιογραφίες στο τέμπλο και σε άλλα σημεία, καθώς και πολλά άλλα σπουδαία κειμήλια.
Στα αναλόγια τα λειτουργικά βιβλία είναι σχεδόν όλα παλαιών εκδόσεων και συναντάς μέσα συγκινητικές υπογραφές, αφιερώσεις και ονοματεπώνυμα δωρητών και Ψαλτών που πάλαι ποτέ υπηρέτησαν και διακόνησαν την ενορία.
Ο Αγιος Νικόλαος Τοπκαπού κάποτε είχε πολλούς ενορίτες Ρωμιούς Χριστιανούς. Επίσης υπηρέτησαν κατά καιρούς πολλοί γνωστοί Ψάλτες και μουσικοδιδάσκαλοι. Αναφέρω ενδεικτικά τους αείμνηστους Κων/νο Ψάχο και  Νικόλαο Ραιδεστηνό και από τους εν ζωή τον τέως Πρωτοψάλτη Λεωνίδα Αστέρη και τον σεβαστό Πρωτοψάλτη κυρ Δημ. Παϊκόπουλο.
Ο ναός είναι γεμάτος με εικονοστάσια με διαφόρους Αγίους. Τον χειμώνα η θέρμανση γίνεται με παραδοσιακές ξυλόσομπες κάτι σπάνιο σήμερα και μάς έρχονται μνήμες από παλαιές εποχές. Κάθε χρόνο ο Πατριάρχης προσέρχεται κατ' έθος με την ακολουθία του την παραμονή της υψώσεως του Τιμ.Σταυρού. Είχα γράψει σχετικά  Ε Δ Ω 
Στην πανήγυρη του ναού προσέρχεται κάθε χρόνο κάποιος Μητροπολίτης του θρόνου. Ετσι και φέτος προσήλθε και λειτούργησε ο μουσικολογιώτατος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ.κ.Στέφανος, ο οποίος τέλεσε μία λιτή και κατά την Πατριαρχική τάξη λειτουργία. Από την ακολουθία -ως ενθύμιον- παραθέτω πέντε εκ των καταβασιών που ψάλλαμε μαζί με τον Σεβασμιώτατο. Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες