Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Πανήγυρις ι.ν Αγίου Νικολάου Υψωμαθείων 2019 (Εσπερινός)


Ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου Υψωμαθείων Κων/λεως, ένας μικρός αλλά ιστορικός ναός, είναι ένας εκ των πέντε (5) στην σειρά ιερών ναών, στην περιοχή Υψωμαθείων και Γεδηκουλέ. Στον εν λόγω ναό γίνονταν τα παλαιότερα χρόνια, όταν στην περιοχή οι κάτοικοι ήταν στην πλειοψηφία τους Ρωμιοί, σπουδαίες πανηγύρεις στην μνήμη του.
Ο ναός κατά σύμπτωση δεν κάηκε κατά τα τραγικά γεγονότα του 1955. Εχει σπουδαίες αγιογραφίες και περίτεχνο τέμπλο καθώς και πολλά παλαιά και ενδιαφέροντα βιβλία. Επίσης αξιομνημόνευτο είναι νομίζω ο,τι ο ναός θερμαίνεται κατά τον χειμώνα με παραδοσιακές ξυλόσομπες και δημιουργείται μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ζέστης θαλπωρής και νοσταλγίας. Σε αυτόν τον ναό έψαλλαν κατά καιρούς σπουδαίοι Κων/πολίτες Ψάλτες και σχεδόν δίπλα είναι το πρώτο σπίτι όπου μεγάλωσε ο αείμνηστος Δάσκαλος κυρ Θρασύβουλος Στανίτσας, ο οποίος έψαλλε πολλές φορές όπως έμαθα από κάποιους μεγάλους σε ηλικία ομογενείς, από τους ελάχιστους που απέμειναν στην περιοχή.
Αρχιερατικός επόπτης στην περιφέρεια είναι ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.Μάξιμος που πασχίζει -όπως το επεσήμανε και ο Πατριάρχης απόψε- να κρατήσει τους ναούς της περιφέρειας που εποπτεύει, ανοικτούς, ευπρεπισμένους και λειτουργούμενους. Πρόεδρος της Κοινότητας είναι ο οφικκιάλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρωτοψάλτης των Εισοδίων Πέραν κ. Αντώνιος Παριζιάνος, ένας γέννημα θρέμμα Ρωμιός.
Κάθε χρόνο στον εσπερινό της πανηγύρεως προσέρχεται ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης και χοροστατεί και τον ακολουθεί άπασα η ακολουθία του, ασφαλώς και οι Πατριαρχικοί Ψάλτες.  Να επισημάνω εδώ κάτι μουσικό αλλά ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο και ως παράδειγμα προς μίμηση.
Ο Πρωτοψάλτης της Μεγάλης Εκκλησίας τα Δοξαστικά γενικώς τα ψάλλει από την πηγή. Δηλαδή από το Δοξαστάριο του Πέτρου Λαμπαδαρίου του Πελοποννησίου. Και μάλιστα από την πρώτη έκδοση του 1820. Παραθέτω λοιπόν, από την σημερινή ακολουθία, ως ενθύμιον της πανηγύρεως του Αγίου Νικολάου, δύο βίντεο. Το ένα είναι το Δοξαστικό των εσπερίων όπως το έψαλλε ο Αρχων Πρωτοψάλτης της Μ.Ε κ.Παναγιώτης Νεοχωρίτης και το δεύτερο είναι το πρώτο απόστιχο, όπως το έψαλλα εγώ που ευγενώς μου παρεχώρησε. Και του χρόνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες