Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Κυριακή 21/6/2020 στο Οίτυλο.

Βρέθηκα σήμερα Κυριακή και έψαλλα στο αγαπημένο μου Οίτυλο, στον κεντρικό ναό του την Παναγία. Με είχε καλέσει ο εφημέριος του χωριού πατήρ Ευγένιος. Ενας νέος, μορφωμένος και λίαν δραστήριος ιερομόναχος. Προσήλθε χοροστάτησε και λειτούργησε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος.
Εχω και παλαιότερα Ε Δ Ω γράψει κάποια εγκάρδια πράγματα γιά το Οίτυλο. Και αυτά που έγραψα τότε ισχύουν και σήμερα απολύτως. Γιατί το Οίτυλο είναι πάντα όμορφο και πάντα μέσα στην καρδιά μου.
Σήμερα λοιπόν, ξεκίνησα λίαν πρωί από την Καρέα και μέσα από την τόσο άγρια αλλά θαυμάσια διαδρομή της Κλινοβάς, έφτασα στο πανέμορφο Οίτυλο. 
Εκτός από τον εφημέριο, ήταν και ένας ακόμη ιερέας, ο πατήρ Κων/νος εφημέριος του Φλομοχωρίου. Ο ναός είναι με μέριμνα του εφημερίου ιδιαίτερα περιποιημένος. 
Ο Μητροπολίτης προσήλθε στην ώρα του και όλα κύλησαν ομαλά και με τάξη. Λειτουργεί απλά και κηρύττει επίσης με άψογο τρόπο. 
Στο τέλος, μετά το "δι'ευχών" συγκινήθηκα ιδιαίτερα επειδή ο εφημέριος μετά τις ευχαριστίες και τα επαινετικά γιά μένα λόγια του Μητροπολίτη, μού προσέφερε μία εικόνα και αναφέρθηκε στον προκάτοχό του αείμνηστο πατέρα μου παπαΓιάννη, που χρημάτισε εφημέριος στο Οίτυλο, έχει δε και φωτογραφία του μαζί με άλλους προκατόχους στο γραφείο του ναού που είναι στο προαύλιο με την απίστευτη θέα στην παραλία της Τσίπας.   
Εψαλλα στο ψαλτήρι και κοιτώντας την ωραία πύλη νόμιζα ότι θα έβλεπα να ξεπροβάλλει ως λειτουργός ο παπαΓιάννης, όπως τότε, στα χρόνια που ήμουν μαθητής Λυκείου στην Αρεόπολη και κάθε Κυριακή βρισκόμουν και έψαλλα στο Οίτυλο που τότε διαμέναμε.
Μετά την Λειτουργία, όλοι μαζί πήγαμε στον άλλο ναό του χωριού τους Ταξιάρχες, μία ιστορική και θαυμάσια επίσης εκκλησία. Πίσω από τον ναό, σε ένα μεγάλο οικόπεδο, που διαμορφώθηκε κατάλληλα και σε καλοκαιρινό πλέον κλίμα, με τα τζιτζίκια να αναγγέλουν το καλοκαίρι, μας δεξιώθηκαν συνεργάτες του εφημερίου. 
Ηταν μία χαλαρή και ευχάριστη συνάντηση και σε αυτό συνέβαλλε ασφαλώς η πρόσχαρη και ιδιαίτερα ζεστή παρουσία του νέου Μητροπολίτου Μάνης κ.Χρυσοστόμου. Πέραν των φωτογραφιών που προσέθεσα, παραθέτω και την ιστοδιεύθυνση της Μητροπόλεως όπου αναρτήθηκαν περισσότερες φωτό, αλλά και αποσπάσματα της ομιλίας του Μητροπολίτου που είναι Ε Δ Ω . Παραθέτω επίσης παρακάτω ένα μικρό βίντεο με ένα κάθισμα και το Πασαπνοάριο που έψαλλα, ως ενθύμιο της σημερινής Βοιτυλιώτικης ψαλτικής μου παρουσίας, ύστερα από τόσο καιρό αποχής από τα αναλόγια της Κπολης, αφού λόγω της πανδημίας ακόμα είμαι στα πατρογονικά χώματα. Χαιρετώ σας...










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες