Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Γιάτρισσας Ταϋγέτου.

Για ακόμη μία φορά βρέθηκα στην ιστορική και πασίγνωστη σε όλη την Λακωνία, Μεσσηνία και όχι μόνον, ιερά Μονή Παναγίας Γιάτρισσας. Εκεί ψηλά στον Ταϋγετο, σε υψόμετρο πάνω από τα 1200 μέτρα. Με προσκάλεσε να πάω να ψάλλω στην πανήγυρι της Μονής (Γενέσιον της Παναγίας), ο ηγούμενος αυτής πατήρ Χρσυσόστομος, ένας αληθινά ασκητής μοναχός. Είχα ξαναπάει εκεί πάλι πριν χρόνια και έψαλλα, όταν ήμουν Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού ναού Σπάρτης.

Η Μονή είναι ιστορική και μάλιστα στο ίδιο σημείο υπήρχε πριν την επικράτηση της Χριστιανικής θρησκείας, ναός της θεάς Αθηνάς Γιάτρισσας. Κάθε χρόνο προσέρχονται στην πανήγυρή της από όλα τα μέρη των δύο νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας, αλλά και από πιό μακριά, χιλιάδες πιστοί, προσκομίζοντες τάματα, άρτους, λουλούδια. Προσέρχονται με κάθε μέσον, ακόμη και με ποδαρόδρομο πέντε και οκτώ ωρών.

Από βραδύς τελέσθηκε ο μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, ύστερα αγρυπνία και το πρωί πανηγυρική Αρχιερατική λειτουργία. Εψαλλα στον μεγάλο εσπερινό και το πρωί στον Ορθρο και στην Αρχιερατική λειτουργία. Ψάλλαμε με τον φίλο και μαθητή μου Ευάγγελο Θεοδώρου. Συμμετείχαν επίσης ο παλαιόθεν φίλος και βοηθός Νίκος Θεοδωρακάκος και ο Πρωτοψάλτης Αγ.Τριάδος Γυθείου Αργύρης Δερδελάκος. Στην αγρυπνία έψαλαν ο ψάλτης της Μονής και ο συνάδελφος κ.Κυριάκος Κισκηρέας, ο οποίος μας βοήθησε και στον Εσπερινό. Εγινε και χειροτονία πρεσβυτέρου. 

Ολα έγιναν με τάξη. Ψάλλαμε κλασικά και κυρίως Πέτρεια μέλη. Χοροστάτησε και λειτούργησε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Μάνης κ.Χρυσόστομος, ο οποίος κηρύττει με εξαιρετικό τρόπο και αμεσότητα, είναι δε φιλικώτατος και συνεργάσιμος και στα ψαλτικά. Από άμβωνος στο τέλος είπε λίαν επαινετικά λόγια γιά το πρόσωπό μου. Η φιλοξενία του ηγουμένου και η εόρτιος τράπεζα ήταν πλουσιοπάροχες. Το μόνο αρνητικό από την όλη πανηγυρική ατμόσφαιρα ήταν η μαυρίλα και η μελαγχολία που νιώθει ο καθένας από το γύρω της μονής καμένο ολοκληρωτικά πανέμορφο δάσος. Μεγάλη καταστροφή σε όλη της περιοχή. Μακάρι να ξαναγίνει.

Παραθέτω τις δύο ιστοδιευθύνσεις από ρεπορτάζ εκκλησιαστικής ιστοσελίδας, στις οποίες παρατίθενται λεπτομέρειες και πολλές φωτογραφίες. Η πρώτη είναι από τον Εσπερινό και η δεύτερη από την κυριώνυμο ημέρα.

Α] ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Β]ΟΡΘΡΟΣ-ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Επίσης παραθέτω ένα μικρό βίντεο, λίαν πρωϊνό, όπου ψάλλουμε με τον Ευάγγελο δύο στίχους από τον σε ήχο λέγετο Θεομητορικό πολυέλεο "λόγον αγαθόν" του Χουρμουζίου. Βοήθειά μας και του χρόνου.




 

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες