Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Εορτή Αγίου Ευσταθίου.


Επί σειράν ετών και συγκεκριμένα από το έτος 2004 έως και το 2017, όντας Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού ι.ναού Σπάρτης, κάθε χρόνο στις 20 Σεπτεμβρίου, έψαλλα με πανηγυρικό τρόπο στην εορτή του Αγίου Ευσταθίου. Και βέβαια αυτό γινόταν επειδή κατά την εν λόγω ημέρα και εορτή, άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.Ευστάθιος.  

Οι εόρτιες ακολουθίες τόσον του Εσπερινού όσον και του Ορθρου με την Θ.Λειτουργία, τελούντο στον Μητροπολιτικό ναό. Καθε χρόνο ήταν και μία διαφορετική ψαλτική εμπειρία αλλά και γενικότερα. Επίσης κάθε χρόνο υπήρχε προσέλευση πολλών Μητροπολιτών, κληρικών και πολιτών γιά να συνεορτάσουν και να ευχηθούν στον εορτάζοντα Μητροπολίτη. Ενθυμούμαι μία χρονιά που είχαν προσέλθει και συλλειτούργησαν περί τους τριάντα Μητροπολίτες και ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Είναι γνωστόν ότι ο Μητροπολίτης Ευστάθιος είναι ένας από τους πλέον επιφανείς και με ιδιαίτερο κύρος Μητροπολίτες, τόσο στην επαρχία του, όσον και σε ολόκληρο τον εκκλησιαστικό χώρο.

Από το έτος 2017 που αποχώρησα από την πρωτοψαλτεία του Μητροπολιτικού ναού Σπάρτης -καθ' ότι εγκαταστάθηκα στην Κων/πολη μέχρι το 2023- δεν έψαλλα ξανά στην εορτή του Αγίου Ευσταθίου. Φέτος όμως  κλήθηκα και έψαλλα κατά τον Ορθρο και την Θ.Λειτουργία, στον επ' ονόματι του Αγίου Ευσταθίου ιερό ναό που βρίσκεται στους χώρους του επιβλητικού γηροκομείου Μολάων. Πρέπει να αναφέρω ότι και το γηροκομείο και ο ναός έγιναν επί των ημερών του Μητροπολίτου Ευσταθίου, με δικές του ενέργειες και φροντίδες. Προσήλθε και λειτούργησε ο εορτάζων Μητροπολίτης. Μαζί του και άλλοι Μητροπολίτες και κληρικοί. 

Ολα πήγαν κατ' ευχήν με τάξη και ευπρέπεια. Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν αναφέρω το ό,τι στο τέλος κατά την ευχαριστήρια ομιλία του πρός όλους, ο σεβαστός Μητροπολιτης αναφέρθηκε με λίαν επαινετικά λόγια στο άτομό μου. Και θελω και απ' εδώ να τον ευχαριστήσω και να αναφέρω ότι η συνεργασία μας όλα τα χρόνια της πρωτοψαλτείας μου ήταν άψογη, οι δε αναμνήσεις μου ανεξίτηλες. Στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως υπάρχει εκτενής αναφορά καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό Ε Δ Ω

Εκτός των φωτογραφιών παραθέτω ως ενθύμιον και ένα βίντεο με ηχητικά το απολυτίκιον του Αγίου και το Δόξα των αίνων.

Σεβασμιώτατε έτη πολλά. Και του χρόνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες