Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Ο βιολονίστας υιός Ιάσων Τζανάκος.Μουσικό καλοκαίρι 2024.

 Εχω ξαναγράψει για τον υιό Ιάσονα και την πλήρη και αποκλειστική του απασχόληση με το κλασικό βιολί,παιδιόθεν. Τώρα ζεί και εργάζεται ως βιολονίστας και καθηγητής του βιολιού στην Αυστρία στην όμορφη περιοχή του Τιρόλο στην πόλη Ινσμπρουκ. Βέβαια κάθε καλοκαίρι δεν ξεχνά και την πατρίδα του. Και όχι μόνο για διακοπές. 

Εδω και μερικά χρόνια (πρό κοβιντ), με πρωτοβουλία της Αυστριακής πρεσβείας στην Ελλάδα, ερχόταν με μία ορχήστρα εγχόρδων. Εδιναν συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Ετσι και φέτος ήλθε μαζί με την εν λόγω ορχήστρα και τα νεαρά ταλαντούχα μέλη της και έδωσαν συναυλίες σε όμορφα μέρη της Πελοποννήσου, όπως στην Καρδαμύλη, στην Στούπα, στην Κορώνη και στην αρχαία Κόρινθο, πάντα με μέριμνα και χορηγία της Αυστριακής πρεσβείας. 

Κατάφερα να πάω στην συναυλία της Στούπας. Παρά την ζέστη, σε ένα όμορφο πέτρινο θεατράκι, με την θάλασσα σχεδόν να εφάπτεται σε αυτό και με το ολόγιομο φεγγάρι του Ιουλίου από πάνω, απόλαυσα μαζί με αρκετούς άλλους Ελληνες και αλλοδαπούς -κυρίως Γερμανούς- μία ευφρόσυνη μουσική πανδαισία. Μάλιστα εκτός από συνθέσεις μεγάλων κλασικών συνθετών, το πρόγραμμα περιελάμβανε και μία σύνθεση του Ιάσονα -έχει και αυτό το ταλέντο-, εμπνευσμένη από τον πυρρίχιο. 

Μετά τις συναυλίες τον είχα μερικές μέρες γιά κάποια μπανάκια και επισκέψεις. Πρώτα από όλα στην Καρέα βέβαια, στην Αρεόπολη, στο Οίτυλο και σε όλα αυτά τα Μανιάτικα πατρογονικά μέρη, τα οποία ποτέ δεν ξεχνά και πάντα τα αναπολεί με μία ιδιαίτερη αγάπη. 

Επίσης στο Γύθειο και την Μονεμβασιά τα οποία είναι μέρη με ομορφιά αλλά και ιστορία. Εκτός από τις φωτό αναρτώ και ένα μικρό ερασιτεχνικό βιντεάκι με επιλεγμένα σύντομα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την συναυλία, όπως τον Ελληνοαυστριακό καθηγητή που αναφέρεται στον Ιάσονα, αλλά και σε ...μένα ως τον πατέρα του και ψάλτη, τον Ιάσονα να επεξηγεί μουσικά τις συνθέσεις, καθώς και ένα μικρό μέρος της δικής του σύνθεσης, όπως το ερμήνευσε η ορχήστρα. Πάντα τέτοια. Καλό καλοκαίρι. 
Γιά περισσότερα μουσικά στοιχεία που αφορούν στον Ιάσονα, αλλά και πολλά πλήρη και με επαγγελματικό ήχο βίντεο, οι ιστοδιευθύνσεις του είναι:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες