Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Μεγαλοβδομάδα 2021 στο Γύθειο.


Τις δύο τελευταίες μεγαλοβδομάδες, του 2020 και του 2021, βρέθηκα ένεκα της ενσκηψάσης πανδημίας του covid-19, μακριά από την κανονική ψαλτική μου θέση του Πρωτοψάλτου της περιφέρειας Υψωμαθείων Βλάγκας και Κοντοσκαλίου της Αρχιεπισκοπής Κων/λεως. Την μεγαλοβδομάδα του 2020 που είχε επιβληθεί αυστηρή καραντίνα και οι ναοί ήταν κλειστοί, την διήλθα στο πατρικό μου σπίτι στο χωριουδάκι καταγωγής μου την Καρέα. Και έγραψα γι αυτήν κάποια σχετικά πράγματα πέρυσι τέτοιες περίπου μέρες  Ε Δ Ω.   

Η φετεινή μεγαλοβδομάδα είχε και αυτή περιορισμούς και προβλήματα, αφού ο κορωνοϊός δεν λέει να μας εγκαταλείψει. Ομως οι ναοί ήταν ανοικτοί και μπορούσαν όσοι πιστοί ήθελαν να εισέλθουν, τηρώντας βέβαια κάποια απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ετσι την διήλθα εξυπηρετώντας ψαλτικά τον Αη-Γιώργη Γυθείου, που είναι ο Μητροπολιτικός ναός της Μητροπόλεως Μάνης. Πρόκειται γιά έναν μικρό αλλά ιστορικό ναό που βρίσκεται στην καρδιά του Γυθείου. Τώρα υπάρχουν λίγες κατοικίες γι αυτό και έχει μικρή προσέλευση πιστών. Μέσα λοιπόν σε αυτόν τον μικρό ναό, στον οποίο χειροτονήθηκε περί το 1936 ο ιερέας πατέρας μου, έψαλλα καθημερινά, αλλά με προμετωπίδα το βιβλίο που είχα στην Κων/πολη και μου είχε δωρήσει ο μουσικολογιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.Μάξιμος, επόπτης της περιφέρειας.

Την Κυριακή των Βαϊων, σε ένα πανέμορφο ηλιόλουστο Γύθειο, πρωί πρωί γιά τον όρθρο και την θεία λειτουργία και τα βάγια. Μετά την απόλυση, προσκεκλημένος σε φιλικό σπίτι εκεί ψηλά πίσω από τον Ακούμαρο το βουνό του Γυθείου, με ωραία παρέα γευτήκαμε φρεσκότατα θαλασσινά. Μετά και έως να έλθει το βραδάκι που θα ξεκινούσαν οι Νυμφίοι και η κυρίως κατανυκτική μεγαλοβδομάδα, πήγα στο χωριουδάκι μου την Καρέα. Εκεί νόμισα ότι ήταν άλλη χώρα τύπου Σκωτίας. Πολύ υγρασία, κρύο, κατσιφάρα και μουντάδα. Ειχε κι αυτό την ομορφιά του.  

Το απόγευμα, στον Νυμφίο, ξεκίνησε η ουσιαστική κατανυκτική περίοδος της Μεγ. Εβδομάδας. Που γι αυτούς που την αισθάνονται και την ζούν είναι ανάταση και ειρήνη ψυχής. Ολες τις ακολουθίες τις τελούσε ο εφημέριος του Αη-Γιώργη πατήρ Νήφων που είναι και Γενικός Αρχιερατικός επίτροπος της Μητροπόλεως. Ενας κληρικός από αυτούς που χαίρεσαι να συλλειτουργείς. Μειλίχιος, ευγενέστατος, απόλυτα προσεκτικός στα ιερατικά του καθήκοντα, ευσεβέστατος και χωρίς περιττούς λόγους και επιδείξεις. Χάρηκα ψαλτικά όλες τις ακολουθίες μαζί του, δεν κουράστηκα καθόλου και όπου χρειάστηκε να βοηθήσει ήταν πάντα πρόθυμος. Τέτοιοι κληρικοί είναι απαραίτητοι γιά την εκκλησία μας, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφέρω δύο πολύ καλούς φίλους και εξαιρετικούς ανθρώπους που με βοήθησαν προθυμότατα στα ψαλτικά. Αφ' ενός την ευγενεστάτη κυρία Δωροθέα Πλαγιανάκου , γιά χρόνια προϊσταμένη κεντρικού νοσοκομείου της Αθήνας, με καταγωγή από τον Πολυάραβο, με γνώσεις ψάλτικής και γλυκειά φωνή. Και αφ ετέρου τον παλαιόθεν φίλο και μαθητή μου στην Μητρόπολη Σπάρτης Νίκο Θεοδωρακάκο, που είναι και χειροθετηθείς αναγνώστης. Και βέβαια ο φίλος Νίκος πάντα σε κάθε συνάντησή μας θα φέρει και μερικά μπουκάλια από τα υπέροχα κρασιά που παράγει στο μεγάλο και πασίγνωστο οινοποιείο του με τους βιολογικούς αμπελώνες του. Τους ευχαριστώ.

Μετά τις ακολουθίες των Νυμφίων, φτάσαμε με ησυχαστικό και ήρεμο τρόπο σιγά σιγά στην κορύφωση. Την Μεγάλη Παρασκευή πρωί μετά την αποκαθήλωση, ξαναπήγα στο χωριουδάκι μου με καλό καιρό ευτυχώς. Και βέβαια ήταν αδύνατον να μην θυμηθώ τις Μεγάλες Παρασκευές σε αυτό. Που τρέχαμε όλα τα παιδιά πρωί-πρωί να μαζέψουμε Μάηδες γιά να στολίσουν οι γυναίκες τον επιτάφιο, με ανταμοιβή να "βαρέσουμε" λυπηκάτα τις καμπάνες του πέτρινου καμπαναριού του ναού του χωριού. Εκεί που ψέλναμε όλοι μαζί τα εγκώμια σε παρέες-παρέες. Με τον αείμνηστο πατέρα μου να τελεί και τέσσερις ακόμη επιτάφιους σε όλα τα διπλανά χωριά και στο δικό μας τον τελευταίο μετά τα μεσάνυκτα. Απίστευτες Παπαδιαμάντικες αναμνήσεις γιά τις οποίες έχω γράψει παλαιότερα  Ε Δ Ω.  Τώρα δυστυχώς καμία ακολουθία δεν έγινε στο χωριουδάκι, ελλείψει ιερέων. Πήγα στον ναό του χωριού, την Παναγία, πρίν επιστρέψω στο Γύθειο γιά την ακολουθία του επιταφίου και έψαλλα μερικά εγκώμια και άφησα μερικούς Μάηδες στην μνήμη του Παπαγιάννη πατέρα μου.

Το Μεγάλο Σάββατο ευχαριστήθηκα πρωϊνή πρώτη Ανάσταση με λειτουργό τον π.Νήφωνα. Λίγοι πιστοί, απόλυτη ησυχία, έψαλλα με άνεση το υπέροχο "Σιγησάτω πάσα σαρξ" του Ιακώβου Πρωτοψάλτου και το κορυφαίο κοινωνικό "Εξηγέρθη ως ο υπνών" του συντοπίτη μας Πέτρου Λαμπαδαρίου. Το εσπέρας και γιά πρώτη φορά στην μακρά ψαλτική μου πορεία, η Ανάσταση έγινε, λόγω της πανδημίας, ενωρίς. Στις οκτώ ξεκινήσαμε το Κύματι θαλάσσης, εννιά παρά τέταρτο το "Ιδού σκοτία" Και στις εννιά το "Χριστός Ανέστη" εξωτερικά του ναού. Την Αναστάσιμη αλλά πολύ σύντομη Θ.Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Μάνης κ.Χρυσόστομος και περί τις 22.15 είχαμε τελειώσει. Ηταν πρωτόγνωρη εμπειρία δεν θα έλεγα άσχημη.

Οδεύοντας πρός το τέλος, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελέσθηκε πανηγυρικά η ακολουθία του εσπερινού της αγάπης αλλά και του Αγίου Γεωργίου, αφού εόρταζε και ο ναός. Προσήλθε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης, περί τους οκτώ ιερείς και κάποιοι επίσημοι. Εκφωνήθηκε το Ευαγγέλιο κατά τα ειωθότα σε διάφορες γλώσσες από ιερείς και λαϊκούς και γενικά ήταν μία ευχάριστη ακολουθία. Στα ψαλτικά με βοήθησε ο νέος και πολλά υποσχόμενος συνάδελφος ψάλτης του ιερού ναού της Αγίας Τριάδος Γυθείου Ανάργυρος Δερδελάκος. Μετά την ακολουθία μία απογευματινή βόλτα στο λιμάνι του Γυθείου ήταν μαγευτική.

Τελευταία ακολουθία γι αυτήν την μεγαλοβδομάδα του 2021 την Λαμπροδευτέρα. Οπου τελέσαμε την ακολουθία του Αναστάσιμου Ορθρου -και ψάλλαμε όλον τον αναστάσιμο κανόνα αφού είχε παραληφθεί κατά την ακολουθία της Ανάστασης- και την πανηγυρική Θ.Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο π.Νήφων. Μετά και ύστερα από μήνες που ήταν κλειστά όλα τα καφέ, επιτέλους απολαύσαμε τον ψαλτοκαφέ στο ηλιόλουστο και πανέμορφο λιμάνι τού Γυθείου. Παρακάτω παραθέτω και ένα μικρό βιντεάκι με κάποια στιγμιότυπα από αυτά που αναφέρω. Για ενθύμιο και ευχόμενος και του χρόνου νάμαστε όλοι καλά. Και να υπάρξει εξάλειψη αυτής της λαίλαπας της πανδημίας που μας ταλαιπωρεί όλους και έφερε τόση λύπη σε πολλές οικογένειες και δημιούργησε τόσα προβλήματα στην κοινωνία και στον καθένα μας. Κάτι που προϋποθέτει προσοχή, τήρηση των υποδεικνυόμενων από τους αρμοδίους μέτρων και υπεύθυνη στάση από όλους μας. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.




 

 


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες