Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Αγία Κυριακή Κοντοσκαλίου-Κυριακή Αγίων Πατέρων 2018.

 Ο ιερός ναός Αγίας Κυριακής Κοντοσκαλίου είναι ένας ιστορικός και περικαλλής ναός της Αρχιεπισκοπής Κων/λεως. Είναι πολύ κοντά στην Αγία Σοφία και ακόμη κοντύτερα στον περίφημο οκταγωνικό Βυζαντινό (Ιουστινιάνειο) ναό των Αγίων Σεργίου και Βάκχου. Είναι σε άριστη κατάσταση και έχει σπουδαία ηχητική, κάτι που επεσήμαινε και ο πρώην Πρωτοψάλτης Λεωνίδας Αστέρης όταν έψαλλε εκεί, ακολουθώντας τον Πατριάρχη. Γιά τον εν λόγω ναό έχω γράψει πολλά στοιχεία δύο φορές  Ε Δ Ω   και   Ε Δ Ω. 

Με την παρούσα ανάρτηση επιθυμώ να επιβεβαιώσω αυτό που προανέφερα πιό πάνω περί της σπουδαίας ηχητικής του ναού και άνευ μικροφωνικής εγκατάστασης, αναρτώντας ένα βίντεο που μού έστειλε φίλος που είχε έλθει ως επισκέπτης κατά την Κυριακή των Αγίων Πατέρων (Πεντηκοσταρίου) το έτος 2018 και βιντεοσκόπησε μερικά ψαλτικά εκείνης της Κυριακής.

Σε αυτό λοιπόν το βίντεο ψάλλω το περίφημο Δοξαστικό των Πατέρων, στο αυτούσιο μέλος του Πέτρου. Ισοκρατεί ο τότε Λαμπαδάριος της περιφέρειας και άριστα εξελισσόμενος συνάδελφος Ευρυσθένης Τσολακίδης. Το εν λόγω περίφημο Δοξαστικό έχει "υποστεί" τα πάνδεινα από επεμβάσεις, αυθαίρετες διασκευές, περιττές προσθήκες, μίξεις θέσεων εκ του αργού κλπ κλπ. 

Εγώ χρόνια τώρα προτιμώ το αυτούσιο μέλος του μεγάλου Πέτρου. Είναι στο σύντομο στιχηραρικό μέλος/είδος και δεν σε οδηγεί σε φωνητικές περιπέτειες, άσκοπες ακροβασίες και ταλαιπωρία των ακροωμένων. Παραθέτω και σε εικόνες το μουσικό κείμενο εκ του Δοξασταρίου Πέτρου, όπως εξηγήθηκε στην νέα εν χρήσει μέθοδο από τον Πρωτοψάλτη Γρηγόριο και εκδόθηκε το 1849 στην Κων/πολη. Κατωτέρω και το βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες