Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Πανήγυρις Αγίας Κυριακής Κοντοσκαλίου.

Γιά τον περικαλλή ιερό ναό της Αγίας Κυριακής Κοντοσκαλίου (τουρκιστί Cumkapi) της Κων/πόλεως, έχω ξαναγράψει προ διετίας περίπου Ε Δ Ω  όταν πρωτοείχα έλθει στην Κ/πολη. Και δεν φανταζόμουν βέβαια τότε ότι μετά ένα χρόνο θα ήταν μία από τις Εκκλησιές της περιφέρειας Κοντοσκαλίου Βλάγκας που θα διακονούσα ως Ψάλτης.
Η περιοχή Κοντοσκαλίου έχει τα τελευταία χρόνια υποβαθμισθεί ως κατοικήσιμη περιοχή γιατί επεκράτησαν οι βιοτεχνίες υποδημάτων και ρούχων. Επίσης πιό κάτω από την Εκκλησία προς την θάλασσα του Μαρμαρά υπάρχουν πάμπολλες ψαροτεβέρνες. Ρωμιοί κάτοικοι στην περιοχή είναι τώρα ελάχιστοι. Η περιοχή έχει κατακλυσθεί από κάθε εθνικότητας -κυρίως Αφρικής- μετανάστες και είναι υπερκορεσμένη πληθυσμιακά. 
Κάθε χρόνο όπως έμαθα στον περίλαμπρο ναό της Αγίας Κυριακής, κτίσμα (όπως είναι σήμερα) του περίφημου αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη το 1893, γινόταν μεγάλη πανήγυρις και προσερχόταν μεγάλος αριθμός ομογενών από όλη την Πόλη. Επίσης ερχόταν και ο εκάστοτε Πατριάρχης αφού ο ναός ανήκει στην περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής Κων/λεως.
Και φέτος η πανήγυρις έγινε με κάθε λαμπρότητα. Αφ' εσπέρας τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός από τον εφημέριο του ναού π.Βασίλειο Ιωαννίδη -έναν λίαν δραστήριο έγγαμο ιερέα καταγόμενο εκ Θάσου- με συμμετοχή και άλλων ιερέων της περιφέρειας. Ο Σεβ/τος Αρχιερατικός επόπτης της περιφέρειας Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.κ. Μάξιμος δεν παρέστη επειδή βρισκόταν στην Αμερική ως Πατριαρχικός Εξαρχος γιά την εκεί διεξαχθείσα κληρικολαϊκή συνέλευση.
Την κυριώνυμο ημέρα προσήλθε και χοροστάτησε ο Πατριαρχικός επίτροπος (καθ ότι ο Παναγιώτατος βρισκόταν στην Ιταλία) Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ.κ Στέφανος. Κατ' έθος μαζί με τον Πατρ. επίτροπο προσήλθαν και οι Πατριαρχικοί χοροί.
Προσήλθε ικανός αριθμός πιστών και η ακολουθίες του Ορθρου και της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκαν κατά τα λιτά Πατριαρχικά δεδομένα. 
Μετά το πέρας της ακολουθίας στην μεγάλη αίθουσα της κοινότητας δόθηκε δεξίωση σε όλους τους πιστούς. Μάλιστα με πρόσκληση της κοινότητας ήλθε το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Αλισσαίων "ο Πείρος" εξ Αχαϊας Πελ/νήσου υπό τον δραστήριο πρόεδρό του κ.Δημ. Μπαρμπούνη και χόρεψε παραδοσιακούς χορούς. Ψαλτικά η πάντα εύρωστη κοινότητα Κοντοσκαλίου και οι εκκλησιές της είχαν ονομαστούς Ψάλτες. Να αναφέρω ότι στην Αγία Κυριακή έψαλλε και ο περίφημος Μανουήλ Πρωτοψάλτης. 
Από τα ψαλλέντα παραθέτω ηχητικά τα δύο Δοξαστικά, των εσπερίων και των αίνων. Το μεν των εσπερίων είναι  Ε Δ Ω  σε μέλος Στεφάνου Λαμπαδαρίου και το ψάλλω εγώ. Το Δόξα των αίνων που προέρχεται από ειδική φυλλάδα, το ψάλλει  Ε Δ Ω  ο Αρχων Πρωτοψάλτης της Μ.Ε κ.Παναγιώτης Νεοχωρίτης. Οφείλω να διευκρινήσω ότι το μελοποίησε ο ίδιος -κατόπιν δικού μου αιτήματος, επειδή δεν το έχει μελοποιήσει ο Πέτρος- και μάλιστα ταχύτατα κατά την ώρα του εξαψάλμου. Θα το παρέθετα αυτούσιο αλλά χρειάζεται να καθαρογραφεί, οπότε επιφυλάσσομαι. Ο λιτός Πέτρειος τρόπος μελοποίησης σε σύντομο στιχηραρικό μέλος/είδος είναι νομίζω καταφενέστατος. 
Τέλος παράλειψη θα ήταν αν δεν ανέφερα δημόσια τον πρόεδρο της Κοινότητας Κοντοσκαλίου κ.Τάσο Χονδρόπουλο, πολιτικό μηχανικό και λάτρη της Βυζαντινής μουσικής. Που μεριμνά και πασχίζει γιά τις κοινότητες που υπηρετεί και γενικά γιά την εναπομείνασα ομογένεια. Και του χρόνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες