Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Πανήγυρις ι.ν. Παναγίας Ελπίδος. Κοντοσκαλίου Κων/λεως.

Αλλος ένας εκ των δώδεκα ιερών ναών της περιφέρειας Υψωμαθείων Κοντοσκαλίου και Βλάγκας, στον οποίο είμαι Πρωτοψάλτης, πανηγύριζε. Πρόκειται γιά τον ι.ν Παναγίας Ελπίδος στο Κοντοσκάλι Κων/λεως (cum capi), που κάθε χρόνο πανηγυρίζει κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θ-τκου.
Ο εν λόγω περικαλής ναός εσωτερικά και εξωτερικά, είναι ιστορικός και εκ των λαμπροτέρων της Αρχιεπισκοπής Κων/λεως. Εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη και προξενεί μεγάλη εντύπωση η λαμπρότητά του στο κέντρο μιάς ιστορικής περιοχής που τα τελευταία χρόνια είναι υποβαθμισμένη πλήρως και κορεσμένη.
Ο ναός ιστορείται από τα Βυζαντινά χρόνια ως Μονή της Βεβαίας Ελπίδος. Υπέστη καταστροφές από σεισμούς πυρκαγιές κλπ. Στα μεταβυζαντινά χρόνια αναφέρεται σε αυτόγραφο κώδικα του περιώνυμου Πέτρου Γλυκέος του Μπερεκέτου του έτους 1686. 
Επίσης αναφέρεται  σε αυτόγραφο του έτους 1823 του Γρηγορίου Βυζαντίου. Είναι πολύ συγκινητικό από ξεφύλλισμα στα βιβλία που υπάρχουν στον ναό να αντικρύζεις σημειώσεις από Ψάλτες και ιερείς εποχών δόξης και ακμής της περιοχής και της Ρωμηοσύνης. Την σημερινή του μορφή την έχει από το 1895 όπου άρχισε η κατασκευή του.
Αφ' εσπέρας τελέσθηκε πανηγυρικός μέγας Εσπερινός. Χοροστάτησε ο μουσικώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.κ Μάξιμος που είναι ο επόπτης της περιφέρειας. Ιερούργησε ο εφημέριος του ναού π.Βασίλειος Ιωαννίδης.
Την επαύριο πάλιν χοροστάτησε και λειτούργησε ο Σεβ/τος επόπτης και συλλειτούργησαν οι ιερείς της περιφέρειας. Στην είσοδο δέσποζε η εκ του τέμπλου μεγάλη ξύλινη Κοντοσκαλιανή εικόνα της Κοιμήσεως. 
Προσήλθαν αρκετοί ομογενείς και επισκέπτες και γενικά νοιώσαμε όλοι μία ακόμα πανήγυρη κατανυκτική και κατά την Πατριαρχική τάξη.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν ανέφερα τον πρόεδρο της Κοινότητας Κοντοσκαλίου τον ομογενή κ.Τάσο Χονδρόπουλο. Που πασχίζει γιά όλες τις εκκλησιές της Κοινότητάς του,η δε Παναγία Ελπίδα με δικές του ενέργειες και μεγάλες προσπάθειες επανήλθε στην σημερινή λαμπρή κατάσταση αφού είχε σχεδόν φτάσει στα όρια της κατάρρευσης.
Παραθέτω εκτός τις φωτό και ένα βίντεο ως ενθύμιον της πανηγύρεως. Ψάλλουμε το αργό Κεκραγάριο σε ήχο Α του Ιακώβου Πρωτοψάλτου. Και ο Σεβ/τος επόπτης ψάλλει το Α στιχηρό προσόμοιο των εσπερίων σε αργό ειρμολογικό μέλος.Ευχαριστίες πολλές και στους φίλους που εγκάρδια με διάφορους τρόπους μου ευχήθηκαν γιά την ονομαστική μου εορτή.Και του χρόνου με υγεία και ειρήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες