Είναι ιστορικός ναός και υπήρχε πάντα από τους Βυζαντινούς χρόνους στο ίδιο σημείο και αναφέρεται σε πολλά παλαιά βιβλία ως Αγιος Γεώργιος ο εν Κυπαρίσσω. Βέβαια στο διάβα των αιώνων και πολλές καταστροφές υπέστη και αλλαγές.
Είναι ο ένας από τους τρείς ναούς που μετά την άλωση δεν έγινε τέμενος, αλλά παρέμεινε Χριστιανικός τόπος λατρείας. Είναι μικρός και από τους ελάχιστους με τρούλο. Εδώ και λίγο καιρό με μέριμνα της Κοινότητος του ναού, του Αρχιερατικού Επόπτη της περιφέρειας Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ.κ. Μαξίμου και του προέδρου της Κοινότητος Κοντοσκαλίου κ. Αναστασίου Χονδρόπουλου, ο ναός ανακαινίσθηκε εξωτερικά και επανήλθε στην αρχική του μορφή, αλλά και εσωτερικά.
Εχει υπέροχη ακουστική και είναι μυσταγωγικός. Προχθές Κυριακή και με την ευκαιρία του πέρατος των εργασιών, προσήθε και χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης.Εξ άλλου ο εν λόγω ναός ανήκει στην Αρχιεπισκοπική του περιφέρεια. Προσήλθε μαζί με τον Παναγιώτατο και άπασα η ακολουθία του. Και οι Πατριαρχικοί χοροί πλήρεις υπό τους Αρχ.Πρωτ/τη κ. Παν. Νεοχωρίτη και Αρχ.Λαμπαδάριο κ. Στ.Φλοίκο. Κατά το κρατούν έθος ως Πρωτοψάλτης της περιφέρειας, συμμετείχα στον δεξιό χορό. Ψάλλαμε κλασικά μέλη, όπως Χερουβικό Πέτρου της εβδομάδος σε Α ήχο, σύντομα Λειτουργικά Βασ.Νικολαϊδη και Αξιον εστίν Γρηγορίου.Στο τέλος προσεφώνησε τον Παναγιώτατο ο Αρχιερ. επόπτης, αναφερθείς στην ιστορία του ναού. Η λίαν ενδιαφέρουσα ομιλία είναι Ε Δ Ω
Μετά την ακολουθία, στο προάυλιο του ιερού ναού παρατέθηκαν νηστήσιμα κεράσματα σε όλους. Είναι δε συγκινητικό να μαθαίνεις ότι ακριβώς απέναντι ήταν το σπίτι που γεννήθηκε ο αείμνηστος Δάσκαλος Αρχων Πρωτοψάλτης κυρ Θρασύβουλος Στανίτσας, όπως θυμάται και ο κ.Χονδρόπουλος που το έλεγε ο πατέρας του καθότι λίαν φιλόμουσος διετελέσας πολλά χρόνια επίτροπος εκκλησιών της περιοχής.
Ως ενθύμια παραθέτω δύο ηχητικά. Πρώτο το κάθισμα του Α' ήχου όπως μεταξύ πολλών άλλων μου παραχώρησε και έψαλλα λίαν πρωί προ της αφίξεως του Πατριάρχου, ο Αρχων Πρωτοψάλτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου