Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Πανήγυρις ι.ν Αγίου Κων/νου Υψωμαθείων.

Ενας από τους μεγαλύτερους και μεγαλοπρεπείς ιερούς ναούς της Αρχιεπισκοπής Κων/λεως είναι ο ιστορικός αλλά και τόσον πολύπαθος ναός των Αγίων Κων/νου και Ελένης, στα Ψωμαθειά της Κ/Πολης (Γεδηκουλέ). Τον συναντάς πάνω στην λεωφόρο Υψωμαθείων γιά έξοδο προς πύλη Γεντικουλέ,ένθα και η περίφημη χρυσή πύλη των Βυζαντινών.Από μακριά αντικρύζεις ανάμεσα σε ακαλαίσθητες πολυκατοικίες το περίτεχνο καμπαναριό του ναού (έργο του 1903 επί Ιωακείμ Γ), και ένα τεράστιο κυπαρίσσι στην μεγάλη αυλή του. Και ακριβώς δυτικά δίπλα του, σχεδόν εφαπτόμενη η ιστορική Μονή Στουδίου.
Είναι πέτρινος ναός με εντοιχισμένα παντού πάνω στους τοίχους χριστιανικά μαρμάρινα σύμβολα. Στον πρόναο έχει τεράστιες στήλες με την ιστορία του και με αναφορά στο θαύμα του θείου υψώματος. Αλλά για όλα αυτά θα γράψω αναλυτικά άλλη φορά.
Πάντα στην ετήσιο πανήγυρη του ναού ερχόντουσαν οι Οικ. Πατριάρχες (εδώ βλέπουμε τον Αθηναγόρα περί το 1960) και την εν λόγω παράδοση ακολουθεί και ο σημερινός Οικ. Πατριάρχης. Συνέρρεαν πολλοί πιστοί από όλη την Κ/πολη. Κάτι ίδιο έγινε και χθες από όσους ομογενείς έχουν πλέον απομείνει. 
Στα ψαλτικά πάντα εδώ έψαλλαν άριστοι και ονομαστοί Ψάλτες και όπως έμαθα πολλές φορές είχαν κληθεί ο Κ.Πρίγγος, ο Θρ.Στανίτσας (ήτο και Ψωμαθειανός) ο Δ.Μαγούρης κ.α αλλά και ο Γ.Τσαούσης που έψαλλε εδώ είχε δε και χορωδία. Τα στασίδια είναι εντυπωσιακά και στην κανονική τους θέση και ο ναός διέθετε άριστη ηχητική εγκατάσταση από το 1960.
Φέτος όντας Πρωτοψάλτης (και) σε αυτόν τον ναό,έζησα και εγώ πρώτη φορά την πανήγυρή του. Αφ΄εσπέρας έγινε ο πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο επόπτης της περιφέρειας Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.κ. Μάξιμος,ένας μουσικώτατος Δεσπότης λάτρης της Πατριαρχικής τάξης και παράδοσης. Αριστερά ο Λαμπαδάριος φέρελπις νέος Ευρυσθένης Τσολακίδης. 
Είχα την τιμή και την χαρά να προσέλθουν και να με βοηθήσουν δύο εκλεκτοί συνάδελφοι και φίλοι. Ο Αρχων Ιερομνήμων της Μ.Ε και Πρωτοψάλτης Δέρκων κ.Αντώνης Χατζόπουλος και ο Πρωτοψάλτης Νιχωρίου Βοσπόρου (και λυράρης) κ.Χρίστος Ψωμιάδης. Παραθέτω τα δύο τελευταία Ανοιξαντάρια ως ενθύμιο.
Μετά τον εσπερινό στην μεγάλη αυλή (κατά τα δικά μου ειωθότα) έγινε ψαλτοτσιμπούσιον. Μάλιστα ο εφημέριος του ναού π.Γεώργιος που είναι και αυτός μουσικός (σάζι) μαζί με τον λυράρη Χρίστο έπαιξαν διάφορα άσματα ανατολής και τραγουδήσαμε όλοι. Από αυτά παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα με το Leylim Ley. 
Την ημέρα της εορτής προσήλθε και χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Οικ. Πατριάρχης και μαζί του όλη η συνοδεία του. Ψαλτικά προσήλθαν ο αρχ. Λαμπαδάριος κ.Σ.Φλοίκος (ο αρχ.Πρωτοψάλτης απουσιάζει) και ο αρχ.Β Δομέστικος κ.Γ.Μπακόπουλος. Συνέδραμα  τον Λαμπαδάριο στο δεξιό αναλόγιο -κατά το έθος- και μου παρεχώρησε πολλά. Μάλιστα ψάλλαμε μαζί το χερουβικό του Πέτρου σε πλ.Δ ήχο.Παραθέτω ένα στιχηρό των αίνων ως ενθύμιον.
Γενικά πήγαν όλα καλά.Αξία έχει οι εκκλησιές της Ρωμιοσύνης να συνεχίσουν την μακραίωνη πορεία τους.Περισσότερα στις σχετικές αναρτήσεις ιστοσελίδας που ενημερώνει τα του Πατριαρχείου γιά Εσπερινό Ε Δ Ω και για την κύρια ημέρα  Ε Δ Ω. 
Και του χρόνου.

1 σχόλιο:

  1. Χρονια Πολλα και ευλογημένα μεγάλη η χαρά και η συγκινηση απο τον πανηγυριζοντα ιερο Ναο Αγίου Κωνσταντινου και Ελενης γενετηρα της μητερας μου το γενος Παπαπουλίδη και πριν λιγα χρονια ηταν και ο θειος μου φυλακας του Ναου. Τα ακουσματα υπεροχα. Χρονια Πολλα.
    Φιλιπιδης Βασιλειος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες