Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Πανήγυρις ι.ν.Αναλήψεως Υψωμαθείων.

Ενας από τους πλέον ιστορικούς ιερούς ναούς της Κων/λεως και μάλιστα ο μοναδικός που πανηγυρίζει την Θείαν Ανάληψιν, είναι αυτός της Αναλήψεως Υψωμαθείων.  Μάλιστα ήταν και από τους ελάχιστους που δεν υπέστη καταστροφές κατά τα τραγικά γεγονότα του 1955.
Κτίσθηκε το 1832 από τον Πατριάρχη Κων/νο τον από Σιναίου,ο οποίος ήτο μουσικώτατος και ερευνητής της ιστορίας της Κων/λης. Εγραψε μάλιστα και το περίφημο βιβλίο Κωνσταντινιάδα.
Να επισημάνω τούς ξύλινους σε σχήμα δράκου ιδιόμορφους βραχίονες που υπάρχουν γιά το φώς των αναλογίων. Επίσης και ότι ήταν ο πρώτος ναός που άρχισε την μεγάλη και σπουδαία ψαλτική του πορεία ο αείμνηστος άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.Ε Θρασύβουλος Στανίτσας που μάλιστα γεννήθηκε εκεί κοντα.  
Στο πλάϊ του ναού υπάρχει αγίασμα με νερό σε πηγάδι βάθους ανω των 15 μέτρων το οποίο τώρα τελευταία ανακαινίσθηκε και καθαρίσθηκε αφού επί χρόνια ήταν εγκαταλειμμένο.
Την ημέρα εορτή της Αναλήψεως λοιπόν, αφ εσπέρας τελέσθηκε ο Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ/του Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ.Μαξίμου,επόπτου της περιφέρειας και την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε ο Ορθρος και στην συνέχεια η Θ.Λειτουργία από τον ίδιο Αρχιερέα.Παραθέτω και ένα βίντεο όπου ακούγονται οι Αίνοι και το Δόξα των αίνων.Και του χρόνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες