Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Μεγαλοβδομαδιάτικο Ψαλτικό οδοιπορικό. Κωνσταντινούπολη-2018

Μετά από σαράντα και πλέον μεγαλοβδομάδες, που είχα άμεση και πλήρη ευθύνη αναλογίου σε διάφορες εκκλησιές της Ελλάδος,αξιώθηκα την φετεινή μεγαλοβδομάδα του 2018,να την ζήσω πάλι με πλήρη ευθύνη αναλογίου αλλά στην ιστορική Κ/πολη. Εδώ που σχεδόν όλα τα ψαλλόμενα, εγράφησαν από σπουδαίους υμνογράφους και μελοποιήθηκαν από εξίσου σπουδαίους μουσικούς,κυρίως τον Πέτρο τον Πελοποννήσιο.
Μάλιστα η Ψαλτική ευθύνη μου δεν αφορά μόνο σε ένα αναλόγιο,αλλά σε δώδεκα (12), όσα δηλαδή και τα αναλόγια των ιερών ναών της περιφέρειας Υψωμαθείων, Κοντοσκαλίου και Βλάγκας της οποίας από έτους περίπου είμαι Πρωτοψάλτης, κάτι μάλλον μοναδικό.Θέλοντας λοιπόν κατ' αρχήν να αρχειοθετήσω τις σπουδαίες και πρωτόγνωρες εμπειρίες που έζησα αυτήν την Κ/πολίτικη μεγαλοβδομάδα, αλλά και να τις μεταφέρω σε πολλούς φίλους που διαβάζουν την προσωπική μου ιστοσελίδα και μου το ζήτησαν,γράφω μερικές, αναρτώντας ταυτόχρονα και κάποιες φωτό. Και βέβαια όλα από την οπτική ενός Ψάλτη που είναι ταυτόχρονα και προσκυνητής της Κ/πολίτικης εκκλησιαστικής ζωής.
Η Εκκλησιαστική περιφέρεια που διακονώ ως Πρωτοψάλτης, έχει δύο μεγάλες ιδιαιτερότητες. Είναι η πλέον ιστορική και παράλληλα πονεμένη περιφέρεια. Ολες σχεδόν οι εκκλησιές της είναι μέσα στο ιστορικό κέντρο της πάλαι ποτέ Βασιλεύουσας και σχεδόν όλες υπέστησαν πολλά δεινά κατά τα τραγικά γεγονότα του 1955.Και επίσης σχεδόν σε όλες έψαλλαν οι μεγαλύτεροι και διασημότεροι Ψάλτες από εποχής Μπερεκέτου έως το 1980. Της περιφέρειας αυτή την εποχή Αρχιερατικός επόπτης είναι ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.κ.Μάξιμος. Γιά οσους δεν τον ξέρουν να πώ ότι από έφηβος μεγάλωσε μέσα στο Φανάρι και διετέλεσε Αρχιδιάκονος του σημερινού Πατριάρχου πολλά χρόνια. Είναι μουσικώτατος και λάτρης της κλασικής Πατριαρχικής ψαλτικής παράδοσης. Οπως καταλαβαίνετε με τέτοιον χοροστατούντα Αρχιερέα κάθε μέρα,που όχι απλά ανέχεται αλλά αρέσκεται να ακούσει το αρχαίο αργό Αλληλουάριο,τα πρέποντα ανά ακολουθία αργά μέλη,την Κασσιανή του Πέτρου και να απαιτεί όλα να γίνονται κατά το Πατριαρχικό τυπικό και τάξη, κάθε Ψάλτης έχει μεγάλες ευκαιρίες αλλά και ευθύνες. Εγκαιρα εδώ κάθε περιφέρεια εκδίδει πρόγραμμα ακολουθιών των εκκλησιών της. 
Στην δική μας το πρόγραμμα καταρτίθηκε έτσι ώστε όλες οι εκκλησιές να ανοίξουν και να "λειτουργηθούν" έστω μία φορά. Οι ακολουθίες δεν ακολουθούν τις Ελλαδικές ώρες. Οι πρωϊνές ακολουθίες αρχίζουν μετά τις εννιά και οι εσπερινές ενωρίς πριν νυχτώσει. Εκτός από την Ανάσταση που γίνεται τα μεσάνυχτα.Το Λαζαροσάββατο αρχίσαμε από την Παναγιά Βελιγραδίου,όπου βρήκα και κάτι παλαιές μεγαλοβδομάδες εκδ.1906 με υπογραφές αειμνήστων συναδέλφων και ιερέων.Συγκίνηση. Κυριακή των Βαϊων στην μεγαλόπρεπη Αγία Κυριακή Κοντοσκαλίου. Πρώτος Νυμφίος στον Αγιο Γεώργιο Κυπαρισσά. Μία πανέμορφη μικρή εκκλησία στα Ψωμαθειά. Ακριβώς δίπλα από το σπίτι που γεννήθηκε ο αείμνηστος Στανίτσας.Αρχίσαμε το Επακούσαι σου Κύριε υπό τους ήχους παραδοσιακών Κούρδικων τραγουδιών αφού γινόταν ακριβώς απέξω γάμος. Ευτυχώς μετά λίγο έφυγαν γιά το γλέντι τους. Εψάλησαν τα πρέποντα αργά κλασικά μέλη με την βοήθεια δύο μουσικώτατων Μητροπολιτών. Η παμπάλαιη εικόνα του Νυμφίου συγκλονιστικά ταπεινή σε καθήλωνε.Ακολουθία έγινε και στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου Τοπ-καπού όπου έψαλλε ο Λαμπαδάριος.
Την άλλη μέρα η προηγιασμένη έγινε στον μεγάλο και επιβλητικό Αγιο Κων/νο Ψωμαθειών. Είχα την χαρά να με επισκεφθεί ο παλαιόθεν από τα χρόνια των Μαϊστόρων φίλος και άριστος Πρωτοψάλτης Θέμης Προδρομάκης,όπου έψαλλε στην θέση μου και πιστεύω το φχαριστήθηκε. Μετά περάσαμε από την διπλανή Μονή Στουδίου και κατόπιν στο γηροκομείο όπου είδαμε και τους εκεί γηροκομούμενους πλέον άρχοντες Αστέρη και Χαριατίδη.
Στον Αγιο Μηνά Ψωμαθειών έγινε ο Νυμφίος της Μ.Δευτέρας όπου βρήκα και φυλλάδια με τα εγκώμια Πατριαρχικής εκδ.1952. Ακολουθία έγινε επίσης και στην Αγία Κυριακή Κοντοσκαλίου.Την Μεγ.Τρίτη Νυμφίος έγινε μόνο στους Αγίους Θεοδώρους στην Βλάγκα. Ψάλλαμε το περίφημο Δοξαστικό της Κασσιανής στο αργό μέλος του Πέτρου.Πάλιν βοήθησαν δύο μουσικώτατοι Μητροπολίτες,ο Λαμπαδάριος και δύο από τους βοηθούς του Αρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.Ε που ευγενικά επέτρεψε να έλθουν. Πιστεύω είχαμε αξιοπρεπή απόδοση στο αριστούργημα αυτό υμνογραφίας και μουσικής.
Την άλλη μέρα Μ.Τετάρτη εδώ γίνονται μόνο η προηγιασμένη και το ευχέλαιο. Ετσι βρήκα την ευκαιρία και γιά ξεκούραση αλλά και γιά να πάω στον Πάνσεπτο, όπου οι χοροί πλήρεις και χοροστατούντος του Πατριάρχου έψαλλαν πολύ καλά. Μάλιστα ο Αρχων έψαλλε σχεδόν τα πάντα Πέτρο. Κεκραγάριο,αργή Κασσιανή, Νυν αι δυνάμεις. Περί τούτου έγινε σχετική ανάρτηση στον ΟΦΕΛΠ    Ε Δ Ω
Την Μεγ. Πέμπτη πρωί σε δύο εκκλησιές η ακολουθία. Η μία στην Ανάληψη Ψωμαθειών, τον πρώτο ναό που ανέλαβε ψάλτης ο νεαρός τότε Στανίτσας. Η άλλη εγινε στον περικαλλή ναό της Παναγίας Ελπίδας στο Κοντοσκάλι.
Η Ακολουθία των Αγίων Παθών έγινε στον Αγιο Κων/νο Ψωμαθειών. Με αρκετό κόσμο και από διάφορες χώρες. Εντυπωσιακό το μεγάλο κηροπήγιο με τα 12 κεριά που άναβε ένα ανα Ευαγγέλιο, καθώς και τα παιδιά με τα στεφάνια που συνόδευσαν την έξοδο του Εσταυρωμένου.
Η Μεγάλη Παρασκευή ήταν όντως μεγάλη. Οι μεγάλες ώρες και η Αποκαθήλωση έγιναν στον Αγιο Νικόλαο Ψωμαθειών, εναν μικρό ταπεινό φτωχικό ναό,με έναν επιτάφιο από τα πολύ παλιά και την εικόνα της αποκαθήλωσης. 
Ακολουθίες του Επιταφίου έγιναν σε δύο ναούς. Η πρώτη στις μία το μεσημέρι στην Παναγία εξ μαρμάρων με ένα εντυπωσιακό πανέμορφο επιτάφιο και περιφορά στο προαύλιο υπό τους ήχους και του μουεζίνη του απέναντι τεραστίου τζαμιού.
Η δεύτερη ακολουθία του Επιταφίου έγινε στην πολύβουη Βλάγκα στους Αγίους Θεοδώρους, στις πεντέμισυ ώρα, σε ένα κατανυκτικό περιβάλλον και με περιφορά πέριξ του ναού.

Πρώτη Ανάσταση έγινε σε δύο ναούς της περιφέρειας.Εδώ στα Ψωμαθειά από τον Σεβ/το στον Αγιο Γεώργιο Κυπαρισσά. Και η άλλη στην Παναγιά Ελπίδα.

Ακολουθία της Αναστάσεως και Θεία Λειτουργία έγινε πάλι σε δύο ναούς. Η μία με χοροστατούντα και Λειτουργό τον Σεβ/το επόπτη στον Αγιο Κων/νο Ψωμαθειών,με Ευαγγέλιο Ανάστασης στον πρόναο και Χριστός Ανέστη υπό τους ήχους της καμπάνας τα μεσάνυχτα.Τελειώσαμε περίπου στις 2.15 αφού κοινώνησαν πάνω από 80 άτομα κυρίως Ρωμιοί Ορθόδοξοι εξ Αντιοχείας. Στο Ψαλτήρι με βοήθησε ο παλαιόθεν φίλος από εποχής Στανίτσα και οφικκιάλιος της Μ.Ε Πρωτοψάλτης κ.Ανδρέας Γκοτσόπουλος και τον ευχαριστώ πολύ.Η άλλη Ανάσταση έγινε στους Αγ.Θεοδώρους Βλάγκας όπου την παρακολούθησαν πολλοί Ορθόδοξοι εκ Γεωργίας και Ρωσσίας. Τελευταία ακολουθία ήταν  ο Εσπερινός της Αγάπης.Με προεξάρχοντα τον Σεβ/το, όλους τους ιερείς και τους επιτρόπους. Με παρουσίες και ευχετήρια στεφάνια από τους τοπικούς Δημοτικούς Αρχοντες. Με το Ευαγγέλιο σε 7 γλώσσες που είχε ουσία αφού υπήρχαν ομόγλωσσοι πιστοί να το ακούνε. Και η μεγαλοβδομάδα έκλεισε με δεξίωση που επακολούθησε.
Συνοψίζοντας αυτό το περιληπτικό οδοιπορικό θέλω να πώ δημόσια ότι ένιωσα μία μεγαλοβδομάδα όπως τότες παιδί τις βίωνα με τον μακαρίτη τον παπαΓιάννη τον πατέρα μου. Ταπεινά και απλά. Με αυτά που έγραψα δεν θέλω να ωραιοποιήσω καμία κατάσταση. Αντιθέτως. Εδώ η Ρωμέϊκη ομογένεια έχει επικίνδυνα αποδεκατισθεί. Είθε να αναστραφεί η πορεία. Εγώ απλά ομολογώ αυτήν την αναπάντεχη Μεγαλοβδομαδιάτικη ενέργεια που εισέπραξα.
(υ.γ. Στην ιστοσελίδα ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ και στην κατωτέρω ιστοδιεύθυνση   Ε Δ Ω  όποιος επιθυμέι μπορεί να βρεί όλες τις δημοσιεύσεις που έγιναν γιά τις ακολουθίες με πολλές φωτό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες